Bezlaktozowa moda

Produkty mleczne i mleko zawierają dwucukier – laktozę. Nie wszyscy jednak posiadają enzym do jej trawienia lub jego aktywność jest ograniczona. Wtedy mówimy o nietolerancji laktozy. Wskazana jest dieta eliminacyjna, choć niekoniecznie pełne wykluczenie produktów mlecznych. Wiele osób robi to jednak na własną rękę, po prostu myśląc, że produkty bez laktozy to zdrowsza opcja. Czy słusznie?

Adobe Stock
Adobe Stock

Enzym konieczny do rozkładu dwucukru (disacharydu) laktozy na galaktozę i glukozę nie u wszystkich osób jest obecny albo wytwarzany w wystarczającym stopniu. Mówimy wtedy o nietolerancji laktozy. Jej objawy występują u 5-15 proc. Europejczyków i są związane ze stopniem aktywności enzymu – laktazy, która jest wytwarzana w jelicie cienkim (dokładnie na granicy pędzla jelita cienkiego, czyli błonie śluzowej znajdującej się na jego powierzchni). Nietolerancję laktozy można rozpoznać wykonując wodorowy test oddechowy. Czasem jednak może nie dać wiarygodnych wyników (np. podczas przyjmowania antybiotyków – w takim wypadku test trzeba powtórzyć), stąd wynik powinien zinterpretować gastrolog.

Brak laktazy lub zmniejszenie jej aktywności

Organizm może wcale nie produkować laktazy, co ma podłoże genetyczne (niedobór laktazy) albo ta produkcja z różnych przyczyn może być niewystarczająca (hipolaktazja). Przyczyną może być np. uszkodzenie powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego czy choroba (celiakia, choroba Crohna, biegunka infekcyjna, zespół rozrostu bakteryjnego). Dodatkowo wraz z wiekiem u wielu osób dochodzi do upośledzenia wytwarzania tego enzymu. 

Nietolerancja laktozy – objawy

Objawy mają różne nasilenie i zależą od stopnia aktywności laktazy. Niektóre choroby mogą dolegliwość nasilać, np. choroby jelit. Do symptomów nietolerancji tego cukru mlekowego zaliczyć można:


•    gazy;
•    biegunki;
•    wzdęcia;
•    ból brzucha;
•    uczucie pełności; 
•    bulgotanie w brzuchu (ruchy perystaltyczne jelit).

Adobe Stock

Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

Nietolerancja laktozy – postępowanie

Przy nietolerancji laktozy wskazana jest dieta eliminacyjna, choć nie musi to być bezwzględne wykluczenie laktozy. 

„Większość pacjentów toleruje produkty mleczne, takie jak kefir czy jogurt, oraz sery dojrzewające, dlatego rzadko kiedy konieczna jest całkowita eliminacja laktozy z diety” – zaznacza dr hab. n. med. Andrea Horvath, specjalista pediatra, gastroenterolog, gastroenterolog dziecięcy z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w „Medycynie Praktycznej”.

Aleksandra Wedziuk-Reszka, dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzi, by najpierw wykluczyć produkty o największej zawartości laktozy, czyli mleko krowie i mleko innych ssaków, mleko w proszku, mleko zagęszczone, śmietany i śmietanki oraz ser twarogowy. 

„Produkty mleczne fermentowane, takie jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka, mogą być lepiej tolerowane niż te wyżej wymienione, ze względu na obecność bakterii mlekowych, które rozkładają laktozę do lepiej przyswajalnej formy. Podczas fermentacji dochodzi do zmniejszenia ilości laktozy w produkcie o 25-50 proc.” – wyjaśnia.

Wylicza, że z produktów mlecznych najmniej laktozy zawierają sery podpuszczkowe, czyli pleśniowe (camembert, brie, roquefort) oraz sery twarde (parmezan, ementaler, cheddar, gouda, edamski, mozzarella czy ser tylżycki).

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Niemal każdy człowiek rodzi się ze zdolnością trawienia laktozy?

Eksperci podkreślają, że całkowite wykluczenie laktozy z diety może być konieczne jedynie w przypadku wrodzonego niedoboru laktazy. Poza tym nie jest to zalecane, tym bardziej, że laktoza ma korzystny wpływa na organizm – pobudza motorykę jelit i regeneruje nabłonek jelitowy. Mleko i przetwory mleczne dostarczają również wapń. Dlatego przy diecie ograniczającej lub zupełnie wykluczającej powinno się dostarczać go z innych produktów. Czyli jeść fasolę, migdały, suszone morele i figi, ciecierzycę, tofu, komosę ryżową, mak. 

Jeśli jednak dieta bezlaktozowa nie przynosi efektów, można jeszcze dostarczyć enzym rozkładający ten dwucukier w suplementach. 

„W przypadku braku efektów w zmianie sposobu żywienia polegającej na ograniczeniu lub eliminacji spożycia laktozy, można rozważyć wprowadzenie suplementów zawierających laktazę przed posiłkami zawierającymi laktozę, która zniweluje objawy nietolerancji. Inną opcją jest zastosowanie β-galaktozydazy w formie tabletek” – podkreśla dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. 
 

Autorka

Klaudia Torchała

Klaudia Torchała - Z Polską Agencją Prasową związana od końca swoich studiów w Szkole Głównej Handlowej, czyli od ponad 20 lat. To miał być tylko kilkumiesięczny staż w redakcji biznesowej, została prawie 15 lat. W Serwisie Zdrowie od 2022 roku. Uważa, że dziennikarstwo to nie zawód, ale charakter. Przepływa kilkanaście basenów, tańczy w rytmie, snuje się po szlakach, praktykuje jogę. Woli małe kina z niewygodnymi fotelami, rowery retro. Zaczyna dzień od małej czarnej i spaceru z najwierniejszym psem - Szógerem.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Adobe Stock

    Nie przedawkuj fluoru w herbacie

    Herbata to najpopularniejszy napój na świecie. Jest źródłem fluoru, który odgrywa istotną rolę w mineralizacji kości i zębów. W nadmiernej ilości bywa jednak toksyczny. Jego stężenie zależy od kilku niuansów, które przeanalizowali naukowcy z Wrocławia.

  • Adobe

    Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

    Prezydent Donald Trump ogłosił, że Coca-Cola, po rozmowie z nim, zgodziła się używać cukru trzcinowego zamiast syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS) w swoich napojach sprzedawanych w USA. W Europie producent tego napoju w klasycznej wersji używa cukru, ale HFCS występuje w wielu innych produktach. O to, czy jego ograniczenie może zatrzymać epidemię otyłości i poprawić zdrowotność społeczeństwa, wciąż spierają się naukowcy. 

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Zaklejanie ust taśmą podczas snu może być niebezpieczne

    Internauci wymieniają się nowym „cudownym zabiegiem”. Tym razem padło na zaklejanie ust taśmą na noc, inaczej „mouth taping”. Lekarze ostrzegają – nie niesie to ze sobą żadnych potwierdzonych korzyści, a jedynie poważne ryzyko.

  • Zmiany klimatyczne to coraz częstsze powodzie

  • Uwaga – w upał trudniej się myśli

  • Spektrum autyzmu po nitce do kłębka

  • Ile pije statystyczny Polak

  • AdobeStock

    Planujesz wyjazd do kraju występowania cholery? Zaszczep się

    W ostatnim tygodniu zgłoszono dwa przypadki wykrycia materiału genetycznego przecinkowca cholery (Vibrio cholerae) w Polsce. Specjaliści zapewniają, że w Polsce nie musimy się obawiać rozprzestrzenienia się tej choroby. Jeśli jednak podróżujemy do krajów, gdzie istnieje takie ryzyko, powinniśmy się zaszczepić.

  • Czujność onkologiczna to furtka do życia

  • Mózg mniej się starzeje, jeśli ćwiczysz i masz hobby

Serwisy ogólnodostępne PAP