Bezlaktozowa moda

Produkty mleczne i mleko zawierają dwucukier – laktozę. Nie wszyscy jednak posiadają enzym do jej trawienia lub jego aktywność jest ograniczona. Wtedy mówimy o nietolerancji laktozy. Wskazana jest dieta eliminacyjna, choć niekoniecznie pełne wykluczenie produktów mlecznych. Wiele osób robi to jednak na własną rękę, po prostu myśląc, że produkty bez laktozy to zdrowsza opcja. Czy słusznie?

Adobe Stock
Adobe Stock

Enzym konieczny do rozkładu dwucukru (disacharydu) laktozy na galaktozę i glukozę nie u wszystkich osób jest obecny albo wytwarzany w wystarczającym stopniu. Mówimy wtedy o nietolerancji laktozy. Jej objawy występują u 5-15 proc. Europejczyków i są związane ze stopniem aktywności enzymu – laktazy, która jest wytwarzana w jelicie cienkim (dokładnie na granicy pędzla jelita cienkiego, czyli błonie śluzowej znajdującej się na jego powierzchni). Nietolerancję laktozy można rozpoznać wykonując wodorowy test oddechowy. Czasem jednak może nie dać wiarygodnych wyników (np. podczas przyjmowania antybiotyków – w takim wypadku test trzeba powtórzyć), stąd wynik powinien zinterpretować gastrolog.

Brak laktazy lub zmniejszenie jej aktywności

Organizm może wcale nie produkować laktazy, co ma podłoże genetyczne (niedobór laktazy) albo ta produkcja z różnych przyczyn może być niewystarczająca (hipolaktazja). Przyczyną może być np. uszkodzenie powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego czy choroba (celiakia, choroba Crohna, biegunka infekcyjna, zespół rozrostu bakteryjnego). Dodatkowo wraz z wiekiem u wielu osób dochodzi do upośledzenia wytwarzania tego enzymu. 

Nietolerancja laktozy – objawy

Objawy mają różne nasilenie i zależą od stopnia aktywności laktazy. Niektóre choroby mogą dolegliwość nasilać, np. choroby jelit. Do symptomów nietolerancji tego cukru mlekowego zaliczyć można:


•    gazy;
•    biegunki;
•    wzdęcia;
•    ból brzucha;
•    uczucie pełności; 
•    bulgotanie w brzuchu (ruchy perystaltyczne jelit).

Adobe Stock

Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

Nietolerancja laktozy – postępowanie

Przy nietolerancji laktozy wskazana jest dieta eliminacyjna, choć nie musi to być bezwzględne wykluczenie laktozy. 

„Większość pacjentów toleruje produkty mleczne, takie jak kefir czy jogurt, oraz sery dojrzewające, dlatego rzadko kiedy konieczna jest całkowita eliminacja laktozy z diety” – zaznacza dr hab. n. med. Andrea Horvath, specjalista pediatra, gastroenterolog, gastroenterolog dziecięcy z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w „Medycynie Praktycznej”.

Aleksandra Wedziuk-Reszka, dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzi, by najpierw wykluczyć produkty o największej zawartości laktozy, czyli mleko krowie i mleko innych ssaków, mleko w proszku, mleko zagęszczone, śmietany i śmietanki oraz ser twarogowy. 

„Produkty mleczne fermentowane, takie jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka, mogą być lepiej tolerowane niż te wyżej wymienione, ze względu na obecność bakterii mlekowych, które rozkładają laktozę do lepiej przyswajalnej formy. Podczas fermentacji dochodzi do zmniejszenia ilości laktozy w produkcie o 25-50 proc.” – wyjaśnia.

Wylicza, że z produktów mlecznych najmniej laktozy zawierają sery podpuszczkowe, czyli pleśniowe (camembert, brie, roquefort) oraz sery twarde (parmezan, ementaler, cheddar, gouda, edamski, mozzarella czy ser tylżycki).

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Niemal każdy człowiek rodzi się ze zdolnością trawienia laktozy?

Eksperci podkreślają, że całkowite wykluczenie laktozy z diety może być konieczne jedynie w przypadku wrodzonego niedoboru laktazy. Poza tym nie jest to zalecane, tym bardziej, że laktoza ma korzystny wpływa na organizm – pobudza motorykę jelit i regeneruje nabłonek jelitowy. Mleko i przetwory mleczne dostarczają również wapń. Dlatego przy diecie ograniczającej lub zupełnie wykluczającej powinno się dostarczać go z innych produktów. Czyli jeść fasolę, migdały, suszone morele i figi, ciecierzycę, tofu, komosę ryżową, mak. 

Jeśli jednak dieta bezlaktozowa nie przynosi efektów, można jeszcze dostarczyć enzym rozkładający ten dwucukier w suplementach. 

„W przypadku braku efektów w zmianie sposobu żywienia polegającej na ograniczeniu lub eliminacji spożycia laktozy, można rozważyć wprowadzenie suplementów zawierających laktazę przed posiłkami zawierającymi laktozę, która zniweluje objawy nietolerancji. Inną opcją jest zastosowanie β-galaktozydazy w formie tabletek” – podkreśla dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. 
 

Autorka

Klaudia Torchała

Klaudia Torchała - Z Polską Agencją Prasową związana od końca swoich studiów w Szkole Głównej Handlowej, czyli od ponad 20 lat. To miał być tylko kilkumiesięczny staż w redakcji biznesowej, została prawie 15 lat. W Serwisie Zdrowie od 2022 roku. Uważa, że dziennikarstwo to nie zawód, ale charakter. Przepływa kilkanaście basenów, tańczy w rytmie, snuje się po szlakach, praktykuje jogę. Woli małe kina z niewygodnymi fotelami, rowery retro. Zaczyna dzień od małej czarnej i spaceru z najwierniejszym psem - Szógerem.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Czy suplementy na wątrobę pomagają schudnąć?

    W aptekach zajmują całe półki: preparaty z sylimaryną, fosfolipidami, karczochem, ostropestem, kurkumą. Reklamy przekonują, że oczyszczają, regenerują i chronią wątrobę, a przy okazji „pomagają w odchudzaniu”. Czy to możliwe, by leki i suplementy powodowały utratę wagi?

  • Adobe

    Addio pomidory, witaj likopenie

    Koniec sezonu na świeże pomidory nie oznacza, że przestajemy korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Przeciwnie – jesień i zima to najlepszy czas, by sięgnąć po przetwory pomidorowe, które mają do zaoferowania nawet więcej niż świeży owoc prosto z krzaka. To właśnie w sosach, przecierach i koncentratach kryje się największe stężenie likopenu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, jakie zna nauka.

  • Adobe Stock

    Dieta a ryzyko demencji

    Niedożywienie w późniejszym wieku sprzyja demencji i ubytkom zdolności poznawczych – wykazało nowe badanie. O zdrowie mózgu, także z pomocą diety, warto jednak zadbać dużo wcześniej. Zalecenia nie są skomplikowane. Najnowsze ustalenia komentuje dla Serwisu Zdrowie neurolożka prof. Maria Barcikowska.

  • Adobe Stock

    Zakiszone zdrowie

    Kisić, czyli fermentować można kapustę, ogórki, ale też marchewkę, czosnek, mleko, oliwki, a odleglej kulturowo – soję, uzyskując jeden z najzdrowszych produktów na świecie: natto. Fermentacja to proces wykorzystujący bakterie mlekowe do rozkładu cukrów. Proces ten podbija wartości zdrowotne, wspomaga przemianę materii.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Alkohol to neurotoksyna, która niszczy komórki nerwowe

    Alkohol jest neurotoksyną, która niszczy komórki nerwowe, a każdy kolejny kieliszek zwiększa prawdopodobieństwo uzależnienia. Kiedy kończy się nawyk, a zaczyna nałóg, na czym polega różnica w piciu kobiet i mężczyzn oraz jak leczy się chorobę alkoholową, wyjaśniają lekarze specjaliści.

  • Czy serce może stanąć z przerażenia?

  • Zapalenie płuc wciąż groźne

  • Zdarzenia medyczne na niebie

  • Za dużo social mediów zaburza sen i może prowadzić do kłopotów psychicznych

  • AdobeStock

    Współwystępowanie autyzmu i ADHD to diagnoza sprzeczności

    Do niedawna uważano, że autyzm i ADHD wzajemnie się wykluczają. Najnowsze badania wykazują jednak, że bardzo często neurotypy te występują wspólnie. To zwiększa wyzwania diagnostyczne i terapeutyczne, ale prowadzi także do lepszego zrozumienia funkcjonowania takiej osoby.

  • Chorzy ze zmęczenia

  • Warto rozciągać mięśnie

Serwisy ogólnodostępne PAP