Jedzenie curry wzmacnia zdrowie?

To FAKT! Dzięki zawartości kurkumy, wywodząca się z Indii mieszanka przypraw nie tylko ma piękną barwę i wyrafinowany smak, ale też liczne właściwości prozdrowotne.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Moda na tzw. super-żywność (superfoods) zatacza coraz szersze kręgi w Polsce i na świecie. W efekcie, wcześniej mało znane produkty spożywcze, takie jak chlorella, zielony jęczmień czy spirulina stały się dostępne w niemal każdym supermarkecie czy drogerii.

Ale poza tego typu „niszowymi” nowinkami do grupy superfoods można śmiało zaliczyć także wiele innych, dobrze już znanych i powszechnie stosowanych produktów, takich jak np. mieszanka przyprawowa curry (dodawana głównie do potraw z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów).

Co sprawia, że curry jest tak dobre dla zdrowia?

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, bo curry zawiera w sobie całą gamę cenionych zarówno przez dietetyków jak i lekarzy składników, wśród których są m.in. kurkuma, czosnek, kmin rzymski, cynamon, chili i imbir.

Ale to właśnie ten pierwszy składnik, od którego zresztą pochodzi nazwa curry wydaje się być w tym zacnym towarzystwie największą gwiazdą.

Kurkuma to sproszkowane kłącze rośliny o nazwie ostryż długi, zwanej też ostryżem indyjskim.

Fot. PAP

Gluten – nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

Przybywa dowodów na to, że stosowanie diety bezglutenowej przez zdrowe osoby to nie najlepszy pomysł. Może to być ryzykowne m.in. dla serca.

Jej najcenniejszym składnikiem jest kurkumina (diferuloilometan), która jest naturalnym związkiem polifenolowym, wykazującym liczne właściwości prozdrowotne.

„Jest ona związkiem o działaniu antyoksydacyjnym, a także przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i immunomodulującym” – wylicza prof. Iwona Wawer na łamach książki pt. „Chemia żywności”(tom 2), wydanej pod red. Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk.

Niestety, jest też jeden minus. Kurkumina słabo się wchłania z układu pokarmowego. Aby skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości trzeba więc spożywać curry możliwie jak najczęściej.

Z uwagi na to ograniczenie w suplementach diety zawierających kurkuminę stosuje się spore jej dawki - najczęściej 500 mg na kapsułkę (zalecane spożycie na poziomie 1-2 g dziennie).

vik, zdrowie.pap.pl 

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Oksana Kuzmina

    Badanie: co czwarty przedszkolak ma nadwagę

    Choć coraz więcej niemowląt karmionych jest piersią, a ich dieta poszerzana jest umiejętniej, to wciąż jest ona nieodpowiednia. Zbyt mało w niej warzyw, olejów roślinnych, a na późniejszych etapach – innych wartościowych składników. Za dużo cukru, soli, produktów przetworzonych i podjadania. Rezultat? Co czwarty przedszkolak ma nadwagę – wynika z badania PITNUTS 2024 przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka oraz Fundację Nutricia.

  • Adobe

    Wielkanocna rzeżucha kontra złogi amyloidu

    Wielkanocny stół w Polsce trudno sobie wyobrazić bez świeżej zielonej rzeżuchy. Kiełki tej rośliny to jednak nie tylko ozdoba czy dodatek do dań. Naukowcy odkryli, że rzeżucha, czyli pieprzyca siewna (Lepidium sativum), zawiera związek o nazwie lepidyna B, który może odegrać istotną rolę w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

  • Adobe Stock/Thanawadee

    Autofagia i post

    Autofagia promowana jest jako sposób na „oczyszczenie” i „uleczenie” organizmu. Pojawiają się głosy, że wystarczy kilkadziesiąt godzin postu, by ją uruchomić. Tymczasem te złożone procesy komórkowe trwają nieprzerwanie. Nie można nimi tak po prostu sterować. To mrzonka, co więcej – potencjalnie niebezpieczna, bo autofagia nie zawsze oznacza korzyści zdrowotne – wyjaśnia dr n. o zdr. Damian Parol, dietetyk i psychodietetyk.

  • Adobe

    Forsycja działa przeciwzapalnie

    Forsycja cieszy oko intensywnie żółtymi kwiatami już wczesną wiosną, ale od wieków jest też znana w tradycyjnej medycynie jako roślina lecznicza. W ostatnich latach właściwości tej rośliny zaczęły przyciągać uwagę badaczy. Polscy naukowcy zbadali jej zdolność do obniżania poziomu cytokin prozapalnych w organizmie, okazało się, że może łagodzić przebieg chorób o podłożu zapalnym.

NAJNOWSZE

  • zdj. AdobeStock

    Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoim najnowszym raporcie zaleca wprowadzenie obowiązkowych etykiet ostrzegawczych na opakowaniach napojów alkoholowych. Ma to podnieść świadomość na temat rakotwórczego działania etanolu i umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów.

  • Wirusy opryszczki – globalny problem

  • Badanie: co czwarty przedszkolak ma nadwagę

  • Niewykorzystane możliwości leczenia choroby Parkinsona

    Materiał partnerski
  • Urządzenia „na palec”, opaski mierzące glikemię – w terapii to niebezpieczne

  • Adobe

    Hormony mniej znane

    Większość z nas kojarzy takie hormony, jak insulina czy adrenalina, które odgrywają kluczowe role w regulacji podstawowych funkcji organizmu. Szeroko znane są też hormony płciowe – estrogen czy testosteron. Jednak ludzki układ hormonalny produkuje ponad 70 takich substancji, także szereg mniej znanych, wręcz tajemniczych hormonów. Naukowcy dopiero badają ich rolę w organizmie.

  • Wielkanocna rzeżucha kontra złogi amyloidu

  • Bullying karmi się ciszą i samotnością