-
Celiakia to poważna choroba a nie fanaberia
Celiakia jest mistrzynią „chowanego” – choć choruje na nią 1 proc. naszej populacji, diagnozę ma tylko co 12 z dotkniętych nią osób. Do tego choroba ta wciąż jest bagatelizowana, a konieczność stosowania diety traktowana jest jak fanaberia.
5 minut czytania -
Nie wystarczy odpowiednie menu, czyli bezglutenowa Wielkanoc
Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.
5 minut czytania -
Infekcje wywołują celiakię?
Osoby, które we wczesnym dzieciństwie często chorowały na infekcje układu pokarmowego, są obarczone większym ryzykiem celiakii. Taki wniosek wypływa z najnowszych badań. Celiakia występuje u mniej więcej jednej na 100 osób i jest to inna choroba niż alergia na gluten czy nietolerancja tego zbożowego białka.
3 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Pozbądź się presji, ruszaj się dla przyjemności
Jest dobra wiadomość - nie musimy codziennie robić 10 tys. kroków i „zaliczać” kilka treningów w tygodniu, aby być zdrowym. Specjaliści obalają ten popularny mit i przekonują, że każda forma aktywności fizycznej ma pozytywny wpływ na zdrowie, niezależnie od wieku i aktualnej kondycji.
-
Opieka długoterminowa pod jednym parasolem
-
Badanie: większość Polaków za zakazem reklam alkoholu
-
Ćwicz dla siebie i dziecka
-
Badania kliniczne szansą chorych na raka dzieci