-
Celiakia to poważna choroba a nie fanaberia
Celiakia jest mistrzynią „chowanego” – choć choruje na nią 1 proc. naszej populacji, diagnozę ma tylko co 12 z dotkniętych nią osób. Do tego choroba ta wciąż jest bagatelizowana, a konieczność stosowania diety traktowana jest jak fanaberia.
5 minut czytania -
Nie wystarczy odpowiednie menu, czyli bezglutenowa Wielkanoc
Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.
5 minut czytania -
Infekcje wywołują celiakię?
Osoby, które we wczesnym dzieciństwie często chorowały na infekcje układu pokarmowego, są obarczone większym ryzykiem celiakii. Taki wniosek wypływa z najnowszych badań. Celiakia występuje u mniej więcej jednej na 100 osób i jest to inna choroba niż alergia na gluten czy nietolerancja tego zbożowego białka.
3 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Późniejsze przejście menopauzy wiąże się ze zdrowszymi naczyniami krwionośnymi
Według najnowszych badań Uniwersytetu Kolorado w Boulder kobiety, które przechodzą menopauzę później, mają zdrowsze naczynia krwionośne dłużej niż te, u których do przekwitania dochodzi wcześniej.
-
Żelazo – toksyczne, ale niezbędne
-
Czy da się uchronić dziecko przed uzależnieniem?
-
Schizofrenia - odczarować mit zastrzyku
-
Kiełki cenniejsze nie tylko od ziarna