-
Kotlet sojowy kontra schabowy
Choć czerwone mięso dostarcza wartościowych składników, to warto ograniczyć je w diecie. Czym można je zastąpić i ile czerwonego mięsa i wędlin można jeść tygodniowo – wyjaśnia dr n. o żywieniu Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej.
3 minuty czytania -
Superbakterie w mięsie prosta droga do antybiotykooporności
Superbakterie, czyli patogeny oporne na działanie różnych antybiotyków i wywołujące trudne do wyleczenia infekcje są poważnym zagrożeniem dla zdrowia konsumentów. Tym razem wykryto je w mięsie kurcząt sprzedawanych w jednym z dyskontów spożywczych.
3 minuty czytania -
Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!
Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
7 minut czytania -
Zamiast kanapki z wędliną zjedz garść fasoli lub orzechów
Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na uniknięcie zawału czy udaru znacznie wzrosły.
4 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Cukrzyca to maraton
Cukrzyca to choroba, która wymaga utrzymywania glikemii pod kontrolą. To nie sprint, to maraton; wymaga pozytywnej motywacji — opowiada Regina Kijewska, pielęgniarka i dietetyczka, członkini Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej.
-
Triada w chorobach zakaźnych
-
Zwiastuny choroby nowotworowej – pewna złota zasada
-
Dziecięca otyłość szkodzi na całe życie
-
Polski lekarz wśród 100 najlepszych na świecie