Tag:
  • Adobe Stock

    Dorosłe Dzieci Alkoholików – continuum a nie metka

    Dorosłe Dzieci Alkoholików to nie metka, ale continuum. Nie zawsze też chodzi konkretnie o pijących rodziców. Osoby z syndromem DDA są zróżnicowane, natomiast wspólny jest dla nich deficyt adekwatnego, efektywnego radzenia sobie w sytuacjach trudnych – opowiada Marta Sak, psycholożka, interwentka kryzysowa, psychoterapeutka w trakcie szkolenia i autorka książki „Jak żyć dobrze, będąc DDA?”

    10 minut czytania
  • PAP

    Nikotyna zabiera wolność

    Zdrowie publiczne to nie tylko zapobieganie chorobom zakaźnym, to również inne zagrożenia związane np. z nałogami. Młodzieży nie przekonana fakt, że palenie to krótsze życie, ryzyko chorób, ale argument, że nikotyna zabiera im wolność – zaznacza dr hab. n.med. Łukasz Balwicki, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego.

  • Fot. PredictWatch; Maciej Skorko, Mateusz Gola

    Nałogometr w walce z nałogami - wyniki badania

    Alkohol, nikotyna, objadanie się – z tymi nałogami najczęściej zmagają się Polacy. Znamy wyniki Ogólnopolskiego Badania Nałogów 2022.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Skutki uboczne pandemii: nadmiarowe kilogramy, lęk i nałogi

    Pandemia wywołana przez nowego koronawirusa szeroko odbije się na naszym zdrowiu, nie tylko fizycznym. Na wystąpienie wielu nieoczywistych, negatywnych efektów zdrowotnych obecnego kryzysu wskazują wyniki badań rynku i opinii z Polski oraz zagranicy.

    5 minut czytania
  • Fot. PAP

    Rzuć palenie – zyskasz zdrowie i górę pieniędzy!

    Palaczu, zastanawiałeś się kiedyś ile pieniędzy kosztuje Cię twój nałóg? Paląc paczkę papierosów dziennie w ciągu 50 lat z dymem puścisz blisko 300 tys. zł, czyli równowartość luksusowej limuzyny.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP