Tag:
  • Fot. Adobe Stock

    5 objawów ciężkiego niedoboru witaminy D3 u dzieci i niemowląt

    Witamina D3 pełni ważną funkcję w regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej w ustroju. W związku z tym jej deficyt ma negatywny wpływ na rozwijające się organizmy dzieci i niemowląt. Objawy i skutki niedoboru witaminy D3 u najmłodszych w dużej mierze zależą od tego, jak głęboki jest ten niedobór. Do czego może doprowadzić brak witaminy D3? Jak zadbać o odpowiedni poziom witaminy D3 w przypadku stwierdzonego niedoboru?

    4 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Dieta bez nabiału prowadzi do niedoborów wapnia?

    Dieta, w której trzeba wyeliminować mleko i jego przetwory może być szczególnie trudna do wprowadzenia u dzieci. Jak wyeliminować alergen, ale zadbać o odpowiednie ilości tego pierwiastka, który jest niezbędny do rozwoju kości, zębów i prawidłowej pracy układu nerwowego?

    6 minut czytania
  • Fot. PAP

    Słońce to twój przyjaciel

    W miesiącach letnich warto spędzać czas na słońcu, bo nasze ciało ma wtedy szansę wyprodukować witaminę D - przekonuje prof. Paweł Płudowski, z Zakładu Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej, Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie.

    Prof. Paweł Płudowski
    6 minut czytania
  • Fot. PAP

    Wapń w diecie dzieci jest ich polisą na zdrowie w dorosłości

    O tym, że dieta dzieci w Polsce ma często za mało wapnia, dlaczego ten pierwiastek jest ważny i jak go dostarczać opowiada dr Piotr Albrecht, kierownik Oddziału Klinicznego Gastroenterologii, Żywienia Dzieci i Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w rozmowie z Agnieszką Pochrzęst-Motyczyńską.

    dr Piotr Albrecht
    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP