Tag:
  • Fot. Adobe Stock

    5 objawów ciężkiego niedoboru witaminy D3 u dzieci i niemowląt

    Witamina D3 pełni ważną funkcję w regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej w ustroju. W związku z tym jej deficyt ma negatywny wpływ na rozwijające się organizmy dzieci i niemowląt. Objawy i skutki niedoboru witaminy D3 u najmłodszych w dużej mierze zależą od tego, jak głęboki jest ten niedobór. Do czego może doprowadzić brak witaminy D3? Jak zadbać o odpowiedni poziom witaminy D3 w przypadku stwierdzonego niedoboru?

    4 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Odporność a witaminy

    Jednym z najszerzej rozpowszechnionych obecnie mitów zdrowotnych jest rzekomo dobroczynny wpływ witamin na wzmocnienie układu odporności. Choć witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, to brak dowodów na to, iż przy prawidłowym ich poziomie dodatkowa suplementacja poprawia sprawność tego układu.

    Dr Paweł Grzesiowski
    4 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Słońce to twój przyjaciel

    W miesiącach letnich warto spędzać czas na słońcu, bo nasze ciało ma wtedy szansę wyprodukować witaminę D - przekonuje prof. Paweł Płudowski, z Zakładu Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej, Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie.

    Prof. Paweł Płudowski
    6 minut czytania
  • Fot. Jacek Turczyk/PAP

    Miliard osób z niedoborem witaminy D

    Za miało czasu spędzamy na słońcu, za dużo w biurze. Niedobór witaminy D spowodowany jest również nadmiernym używaniem kremów z filtrem – twierdzą naukowcy z Touro University.

    3 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP