Tag:
  • Fot.MarekPhotoDesign.com/Adobe Stock

    SIBO - gdy wewnętrzny odkurzacz zawodzi

    SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Dochodzi do niego m.in. wtedy, gdy nie jest ono dokładnie czyszczone po posiłku. Bakterie bezkarnie namnażają się, destabilizują je, a nawet „zatruwają” inne układy, powodując nie tylko biegunkę, wzdęcia, ale też przykry zapach z ust czy mgłę mózgową. Dlaczego nasz wewnętrzny odkurzacz przestaje działać i jak możemy się o tym dowiedzieć wyjaśnia dr n. o żywieniu, epidemiologii i zdrowiu dzieci, dietetyk Małgorzata Desmond.

    Małgorzata Desmond dr n. o żywieniu i Klaudia Torchała
    8 minut czytania
  • Fot. Adobe Stock

    Choroby układu pokarmowego: czego unikać w diecie (komunikat)

    To, co jemy i pijemy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a w szczególności układu pokarmowego. Niezdrowa dieta, obfitująca w cukry proste, spowalnia metabolizm, zaburza rytm wypróżnień i obciąża żołądek. W efekcie czujemy się ociężali i mamy problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Sprawdź, czego unikać w diecie, jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi i chorobami układu pokarmowego.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP/P. Werewka

    Zespół jelita drażliwego - ważna jest dieta

    Gastrolodzy coraz więcej uwagi poświęcają zespołowi jelita nadwrażliwego (ZJN). A w mojej praktyce dietetycznej na 10 pacjentów, dziewięcioro z nich  zapytanych o wzdęcia, niestrawności, gazy, biegunki i zaparcia potwierdza współwystępowanie tych dolegliwości. To istna plaga!

    Dr Hanna Stolińska, dietetyczka
    6 minut czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Masz zespół jelita drażliwego? Zapytaj lekarza o dietę FODMAP

    Choć nie wszystkim chorym przynosi ona ulgę, a jej skuteczność wciąż jest analizowana przez naukowców, to jednak gastroenterolodzy sugerują, że warto ją wypróbować. Dowiedz się, na czym polega ta dieta.

    5 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP