Choroby układu pokarmowego: czego unikać w diecie (komunikat)
To, co jemy i pijemy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a w szczególności układu pokarmowego. Niezdrowa dieta, obfitująca w cukry proste, spowalnia metabolizm, zaburza rytm wypróżnień i obciąża żołądek. W efekcie czujemy się ociężali i mamy problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Sprawdź, czego unikać w diecie, jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi i chorobami układu pokarmowego.
Do często występujących chorób układu trawiennego zaliczamy między innymi:
- IBS, czyli zespół jelita drażliwego,
- WZJG - wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- ChLC - chorobę Leśniowskiego Crohna,
- SIBO - przerost bakterii jelitowych.
Każda z wyżej wymienionych chorób wymaga regularnych wizyt u lekarza. Jedną z metod leczenia (oprócz farmakologii) jest odpowiednio ułożona, zdrowa dieta.
FODMAP, czyli łatwo fermentujące węglowodany
FODMAP to grupa węglowodanów, które słabo wchłaniają się w jelitach i szybko w nich fermentują. Węglowodany FODMAP ze względu na słabą przyswajalność trafiają do jelit w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim powodują zwiększone wchłanianie wody, co może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami (ból brzucha, uczucie przelewania). W jelicie grubym węglowodany fermentują, w efekcie czego powstają gazy (wodór, dwutlenek węgla i metan), powodujące wzdęcia.
U osób zdrowych żywność bogata w węglowodany FODMAP nie jest zagrożeniem. Organizm bez problemu trawi i wydala związki. Jednak pacjenci, u których występują zaburzenia pracy układu pokarmowego, powinni stosować dietę low FODMAP, czyli jadłospis ograniczający następujące cukry:
- laktozę,
- fruktozę,
- fruktany,
- galaktany,
- poliole.
Dieta low FODMAP - czego unikać?
Jadłospis zgodny z założeniami diety low FODMAP znacznie ogranicza lub całkowicie wyklucza następujące produkty spożywcze:
- nasiona roślin strączkowych: soja, ciecierzyca, soczewica, fasola itp.,
- niektóre warzywa, przede wszystkim: kapusta, koper włoski, czosnek, cebula, szparagi,
- niektóre owoce, głównie: mango, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce z puszki, owoce suszone,
- nabiał: mleko krowie, maślanka, twaróg, bita śmietana,
- produkty zbożowe na bazie pszenicy, jęczmienia i żyta,
- orzechy nerkowca i pistacje,
- miód, syrop z agawy.
Odpowiednio zbilansowana dieta low FODMAP
Wykluczenie tak wielu produktów z jadłospisu może powodować niedobory pokarmowe. Strączki i nabiał to bogate źródła białka, warzywa, owoce i zboża dostarczają organizmowi błonnika, a orzechy - zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta dla osób zmagających się z problemami trawiennymi powinna być odpowiednio zbilansowana - zarówno pod względem kaloryczności, jak i wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Jeśli szukasz takiej diety, sprawdź catering dietetyczny Maczfit. Od niedawna w ofercie cateringu znajduje się dieta FODMAP dostępna w kilku wariantach kalorycznych. Catering dietetyczny Maczfit działa na terenie całej Polski, wystarczy sprawdzić, czy dowozi również do Twojej miejscowości. Dieta pudełkowa z dostawą to świetne rozwiązanie dla osób stosujących diety eliminacyjne oraz wszystkich zapracowanych.
Więcej na: https://www.maczfit.pl
Nadawca komunikatu: Maczfit Foods
Uwaga! Za materiał opublikowany jako "komunikat" w Serwisie Zdrowie odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło komunikatu”. Wszystkie teksty opublikowane w Serwisie Zdrowie mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.