Jak złagodzić objawy przeziębienia?
W okresie jesienno-zimowym nietrudno o przeziębienie. Jest to infekcja, która zazwyczaj przebiega łagodnie i nie wymaga wizyty u lekarza. Stosując różne domowe sposoby i leki bez recepty oraz dbając o odpowiednie nawodnienie i odżywienie organizmu, można ograniczyć rozwój przeziębienia, złagodzić objawy i przyspieszyć proces zdrowienia. Poznaj sprawdzone sposoby na sezonowe infekcje.
Przeziębienie to infekcja wirusowa górnych dróg oddechowych, która zazwyczaj ma łagodny przebieg – w przeciwieństwie do grypy, której często towarzyszy wysoka gorączka. Podwyższona temperatura ciała, zatkane zatoki, katar, kaszel czy ból głowy to najczęstsze objawy przeziębienia (https://www.theraflu.pl/przeziebienie-grypa-fakty/objawy-grypy-i-przeziebienia/). Infekcja rozwija się stopniowo, z dnia na dzień wydzielina ulega zagęszczeniu, tworzy się obrzęk błony śluzowej gardła i nosa, występują trudności w odkrztuszaniu. Po kilku dniach pojawia się poprawa. Jak złagodzić dokuczliwe objawy przeziębienia i szybciej wyzdrowieć?
Jak szybko złagodzić objawy przeziębienia?
Istnieje wiele sposobów na złagodzenie przeziębienia. Jeśli towarzyszy mu podwyższona temperatura, można sięgnąć po łagodne środki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgorączkowym (ale nie zbija się temperatury niższej niż 38°C). Pamiętaj, że każdy lek, także ten dostępny bez recepty, może mieć działania uboczne. Najlepiej skorzystać z porady lekarza lub farmaceuty.
Poza tym bardzo istotne jest pozostanie w domu, odpoczynek, zapewnienie sobie ciepła i intensywne nawadnianie organizmu. Można sięgnąć też po typowe domowe sposoby na przeziębienie, np. picie ciepłej herbaty z miodem i cytryną, sok malinowy, syrop z cebuli, wodę z cytryną i imbirem.
W rozrzedzaniu zalegającej wydzieliny pomocne mogą być również inhalacje.
Jeśli objawy choroby się nasilają i stają się uciążliwe, należy skonsultować się z lekarzem.
Jakie składniki odżywcze wspierają układ odpornościowy?
W łagodzeniu objawów przeziębienia ważne jest również wspieranie układu odpornościowego poprzez odpowiednie odżywienie organizmu. Podczas przeziębienia oraz profilaktycznie, gdy jesteśmy zdrowi, należy zadbać o to, żeby w diecie znalazły się źródła takich składników, jak:
• cynk – niezbędny pierwiastek śladowy, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Podczas przeziębienia cynk łagodzi stan zapalny błony śluzowej nosa i hamuje rozwój wirusów. Składnik ten znajdziemy w wołowinie, wieprzowinie, mleku, serach, roślinach strączkowych, rybach i owocach morza, orzechach, nasionach, pełnym ziarnie, drobiu. Według niektórych badań dodatkowa suplementacja cynkiem w czasie przeziębienia może złagodzić jego przebieg.
• witamina C (kwas askorbinowy) – znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości antyoksydacyjnych – chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które w czasie choroby produkowane są przez organizm w zwiększonych ilościach. Wysokie spożycie witaminy C skraca czas typowego przeziębienia. W dużych ilościach kwas askorbinowy znajdziemy w większości owoców i warzyw, m.in. w porzeczkach, owocach dzikiej róży, cytrusach, kiwi, żurawinie, papryce, cebuli, kapuście.
• witamina D – stymuluje produkcję przeciwdrobnoustrojowych cząsteczek w organizmie. Ponieważ organizm jest w stanie produkować witaminę D tylko pod wpływem odpowiedniej ekspozycji skóry na promieniowanie słoneczne, warto ją suplementować, zwłaszcza zimą, kiedy słońca jest mniej, a ryzyko przeziębienia większe.
• kwasy omega-3 – znajdziemy je w tłustych rybach i owocach morza, orzechach oraz pestkach i nasionach. Mają działanie przeciwzapalne. Wpływają na wzmocnienie błon komórkowych, dzięki czemu mogą ograniczyć rozprzestrzenianie się infekcji.
• probiotyki – poprzez wspieranie mikroflory jelitowej, stanowiącej barierę biologiczną układu odpornościowego, zmniejszają ryzyko wystąpienia ostrych infekcji górnych dróg oddechowych. Produkty probiotyczne zawierają żywe kultury bakterii. Są to m.in. kiszonki, jogurty oraz kefiry.
Źródła:
Jurek, J. M. (2020). Suplementacja podczas pandemii COVID-19. Kardiologia w Praktyce, 14(3-4), 51-59.
Wójcik W., Śliż D. (2019). Witamina C w codziennej praktyce lekarskiej – fakty i mity. Medycyna Faktów, 12(4 (45)), 307-314.
Sroczyńska M., Luchowska A., Żaczek A. (2023). Zinc for the Common Cold: Is It Worth a Try? Journal of Education, Health and Sport;13(3), s. 74-78.
Zuchowski A., Nowicka-Zuchowska A. (2019). Leczenie przeziębienia i grypy u dzieci. Lek w Polsce. VOL 29 NR 11/12’19 (342/343), 23-27.
Każdy lek, także ten dostępny bez recepty, może mieć działania uboczne. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Źródło informacji:
Haleon Poland