Leczenie cukrzycy i kontrola glikemii w warunkach domowych

Cukrzyca jest złożoną grupą chorób metabolicznych, których wspólną cechą jest niedostateczna kontrola poziomu glukozy we krwi i występowanie hiperglikemii. Niezależnie od typu cukrzycy podstawowym celem leczenia tej choroby jest utrzymywanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi.

Fot. freepik.com
Fot. freepik.com

Chorujesz na cukrzycę? Dowiedz się, jak na co dzień powinno się kontrolować poziom cukru. Leczenie cukrzycy zawsze powinno przebiegać zgodnie z zaleceniami lekarza i pod jego stałą kontrolą.

Cukrzyca i jej leczenie

Istnieje wiele typów cukrzycy, a ich cechą wspólną jest występowanie hiperglikemii, czyli zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi. Do najczęściej występujących rodzajów cukrzycy należą:

  • cukrzyca typu 2,
  • cukrzyca typu 1,
  • cukrzyca MODY,
  • cukrzyca ciążowa,
  • inne specyficzne typy cukrzycy.
Adobe Stock

Dziecko je i chudnie? Jest ciągle spragnione? To może być cukrzyca typu 1

Cukrzyca typu 1 może rozwijać się miesiącami, a nawet latami. Na początku objawy mogą być niezauważalne, ale gdy dojdzie do wyniszczenia większości komórek odpowiadających za wydzielanie insuliny, pojawiają się typowe objawy: wilczy apetyt, pragnienie, wielomocz, apatia, mocny spadek wagi, bóle brzucha, wymioty, kwaśny zapach z ust – wyjaśnia dr n. med. Lidia Groele, endokrynolog i diabetolog dziecięcy z UCK Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Poszczególne typy cukrzycy różnią się wiekiem chorego, w którym pojawiają się pierwsze objawy choroby i metodami leczenia. W przypadku braku reakcji na zaistniały stan chorobowy z czasem dochodzi do postępu choroby i niejednokrotnie do konieczności rozpoczęcia insulinoterapii, która u osób z cukrzycą typu 1. jest podstawą leczenia od momentu rozpoznania choroby.

Wszyscy chorzy muszą przestrzegać zaleceń dietetycznych (tzw. diety cukrzycowej) i dbać o regularną aktywność fizyczną przez co najmniej 150 minut tygodniowo. Konieczna jest również kontrola glikemii, a jej częstotliwość jest zależna od stosowanego leczenia. Sprawdź, co jeszcze powinieneś wiedzieć o cukrzycy i jej leczeniu: https://www.dann.edu.pl/materia_y-dla-pacjenta.html

Glukometr - co to jest?

Rozpoznanie cukrzycy wymaga oznaczenia glikemii we krwi żylnej, a na co dzień kontroluje się poziom cukru we krwi glukometrem. To niewielkie podręczne urządzenie umożliwia oznaczenie stężenia glukozy we krwi włośniczkowej, uzyskanej przez nakłucie skóry opuszka palca. Po naniesieniu kropli krwi na jednorazowy pasek do glukometru, uzyskuje się przybliżony wynik poziomu glikemii we krwi. Wyniki pomiarów warto zapisywać w dzienniczku samokontroli i pokazywać je lekarzowi podczas każdej wizyty kontrolnej.

Jak często mierzyć poziom glukozy we krwi?

Każda osoba leczona insuliną powinna oznaczać pełny profil dobowy glikemii przynajmniej raz w tygodniu, a nieleczeni insuliną diabetycy - raz w miesiącu. Obejmuje on pomiary glikemii:

  • rano, na czczo,
  • każdorazowo przed głównym posiłkiem,
  • 2 godziny po każdym głównym posiłku,
  • przed położeniem się wieczorem do łóżka,
  • między godziną 2. a 4. w nocy.

Na co dzień pomiary glikemii należy wykonywać zgodnie z zaleceniem lekarza prowadzącego i potrzebami pacjenta - zwykle co najmniej 4 razy na dobę u osób przyjmujących insulinę kilka razy dziennie, a u osób przyjmujących doustne leki przeciwcukrzycowe - raz na dobę, o różnych porach dnia. Każdy pacjent powinien zmierzyć dodatkowo poziom cukru we krwi w razie złego samopoczucia i innych niepokojących objawów.

Artykuł powstał we współpracy z Novo Nordisk, właścicielem strony Materiały dla pacjenta 

(dann.edu.pl); PL23DI00098

Bibliografia

1. Lee A. i in., Diabetes Self-Management and Glycemic Control: The Role of Autonomy Support from Informal Health Supporters, „Health Psychology”, 2019, dostęp online: kwiecień 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6442463/

2. Sapra A., Bhandari P., Diabetes Mellitus, „StatPearls”, 2022, dostęp online: kwiecień 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/.

Więcej na: https://www.dann.edu.pl/ 

Źródło informacji prasowej: Novo Nordisk Pharma
 

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP