Promocja zdrowia działa. Trzeba tylko dotrzeć do potrzebujących

Jedną z organizacji, które próbują zmienić nawyki wielu ludzi na takie sprzyjające zdrowiu jest Fundacja „Z sercem do pacjenta”. Jej dyrektorka, Katarzyna Kucia-Garncarczyk uważa, że spotkania z pacjentami, podczas których wyjaśnia się prozdrowotne zachowania, są w dużej mierze skuteczne; potrzebujący dostrzegają konieczność zmian, otrzymują wiedzę, gdzie szukać rzetelnych informacji.

Fot. PAP
Fot. PAP

Fundacja – jak przekazała dalej ekspertka - organizuje spotkania klubu pacjenta. Do tej pory, w całej Polsce odbyło się ich piętnaście. Zgromadziły one ponad tysiąc uczestników. W czasie takich spotkań specjaliści z różnych dziedzin medycznych opowiadają o zdrowiu, profilaktyce. Odbywają się też bezpłatne konsultacje i badania. Można na przykład zmierzyć sobie ciśnienie lub poziom glukozy we krwi, zapoznać z portalami, które powstały z myślą o pacjentach – Akademia NFZ czy diety.gov.pl.

- Bardzo często pacjenci podchodzą po spotkaniach i deklarują zmianę nawyków i to, że pójdą do lekarza specjalisty, ponieważ nie byli dwa, trzy lata, że wykonają badania profilaktyczne – zaznaczyła dyrektorka fundacji, z którą rozmawiał Serwis Zdrowie podczas VIII Kongresu Wyzwań Zdrowotnych.
Równocześnie przytoczyła przykład pewnej uczestniczy, która podczas jednego z wykładów rozpoznała pewne symptomy choroby u siebie. 

- Okazało się, że ma chorobę wieńcową. Na szczęście specjalista w porę zadział – podsumowała ekspertka.
VIII Kongres Wyzwań Zdrowotnych, który odbył się w dniach 9-10 marca br. w Katowicach, zgromadził setki menadżerów ochrony zdrowia, samorządowców, polityków, lekarzy, przedstawicieli biznesu i naukowców. Serwis Zdrowie był jednym partnerów medialnych Kongresu.

Klaudia Torchała, zdrowie.pap.pl
 

Autorka

Klaudia Torchała

Klaudia Torchała - Z Polską Agencją Prasową związana od końca swoich studiów w Szkole Głównej Handlowej, czyli od ponad 20 lat. To miał być tylko kilkumiesięczny staż w redakcji biznesowej, została prawie 15 lat. W Serwisie Zdrowie od 2022 roku. Uważa, że dziennikarstwo to nie zawód, ale charakter. Przepływa kilkanaście basenów, tańczy w rytmie, snuje się po szlakach, praktykuje jogę. Woli małe kina z niewygodnymi fotelami, rowery retro. Zaczyna dzień od małej czarnej i spaceru z najwierniejszym psem - Szógerem.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

  • Adobe

    Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • Adobe

    Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

  • crevis/Adobe Stock

    Mierz się regularnie

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Trwają prace nad szczepionką przeciw „amebie zjadającej mózg”

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP