Co jeść na poprawę wzroku? Dieta dobra dla oczu

Prawidłowe funkcjonowanie naszych oczu w dużej mierze zależy od stanu naczyń krwionośnych. A na te duży wpływ wywiera dieta. Dlatego jeśli np. stosujemy dietę zapobiegającą rozwojowi miażdżycy, jest ona równocześnie doskonała dla wzroku. Szkodzi mu też nadmiar cukru.

Fot. Pixabay
Fot. Pixabay

Odpowiednia dieta ma niebagatelny wpływ na nasz wzrok. Dziś wiemy już, że bardzo niekorzystnie działa na oczy nadmiar cukru, zwłaszcza w postaci przetworzonej. Nie powinno się także zbyt często jeść dań o dużym indeksie glikemicznym. 

O ile wad wzroku (krótkowzroczność, dalekowzroczność, astygmatyzm) nie da się zahamować ani cofnąć, zmieniając dietę, o tyle zmiana diety uznawana jest za jeden z kluczowych elementów np. w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).

Dieta dobra dla oczu powinna być bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, ryby oraz oliwę z oliwek.

Witaminy, które pomagają utrzymać dobry wzrok

  • Witamina A (retinol) i prowitamina A (beta-karoten)

Odpowiada za dobre widzenie w dzień i w nocy. Witamina A znajduje się w produktach zwierzęcych, a prowitamina A – w produktach roślinnych. Najczęściej spotykaną formą prowitaminy A jest beta-karoten, którego nie wolno zażywać nałogowym palaczom. Witaminę A znajdziemy w: podrobach, jajach, mleku i rybach, a prowitaminę A w marchewce, czerwonej papryce, tłuszczach roślinnych, pomidorach, szpinaku, szczawiu i innych. To silny antyoksydant, czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, które uszkadzają wzrok – najsilniej siatkówkę i nerw wzrokowy.

  • Witaminy B1, B2, B3 (PP), B6

Niektóre badania dowodzą, że mogą pomagać w zapobieganiu zaćmie. Usprawniają pracę komórek nerwowych, zapobiegają wysychaniu oczu, pieczeniu, swędzeniu i nadwrażliwości na światło. Znajdziemy je m.in. w nasionach słonecznika, suszonych owocach czy warzywach strączkowych, mleku, drożdżach.

  • Witamina C (kwas askorbinowy)

Wzmacnia naczynia krwionośne oczu i umożliwia odpowiednie działanie fotoreceptorów. Dzięki jej silnemu działaniu antyoksydacyjnemu na soczewkę oka, zmniejsza ryzyko pojawienia się zaćmy. Bierze udział w procesie syntezy kolagenu, który zapewnia odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka. Jej niedobór w diecie powoduje ich kruchość, co może z kolei prowadzić do wylewów i krwotoków podspojówkowych. Reguluje proces wytwarzania filmu łzowego. Witaminę C znajdziemy w pomidorach, kiszonej kapuście, owocach cytrusowych, jabłkach, brokułach i natce pietruszki, czarnej porzeczce, papryce, brukselce czy jarmużu.

  • Witamina D3

Bierze udział w regulacji ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. Znajdziemy ją w rybach (tuńczyku, łososiu, dorszu, śledziu, makreli, sardynkach), tranie i w nabiale.

  • Witamina E

Chroni soczewkę oka przed mętnieniem, a plamkę żółtą przed zwyrodnieniem. Spowalnia procesy starzenia. Chroni naczynia krwionośne. Zwiększa wchłanianie beta-karotenu. Znajdziemy ją w rybach, tłuszczach i orzechach, pomidorach, botwinie, suszonych morelach czy szpinaku.

Mikroelementy niezbędne w diecie dobrej dla oczu

Obok witamin, w naszej diecie powinny znaleźć się takie mikroelementy, jak:

  • cynk - przyczynia się do prawidłowego metabolizmu witaminy A oraz jej przekształcanie w rodopsynę, czyli receptor światła obecny w siatkówce oka. Znajdziemy go w zarodkach i kiełkach zbóż, otrębach, rybach morskich;
  • selen - jest silnym antyoksydantem. Znajdziemy go w rybach, owocach morza, kukurydzy, warzywach strączkowych;
  • miedź - utrzymuje wiązania kolagenowe, zapewniając odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka. Znajdziemy ją w ziarnach sezamu, płatkach owsianych, ostrygach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, ziarnach słonecznika, orzechach oraz pestki dyni;
  • mangan - ułatwia wchłanianie witaminy C i witamin z grupy B. Znajdziemy go w produktach zbożowych pełnoziarnistych, płatkach owsianych, nasionach roślin strączkowych.

Ponadto w diecie nastawionej na ochronę wzroku należy uwzględnić kwasy Omega 3 (są budulcem siatkówki oka, sprzyja produkcji filmu łzowego o prawidłowym składzie, zapobiega powstawaniu retinopatii wcześniaczej) oraz kwas alfa-liponowy (coraz częściej mówi się o jego zdolności hamowania rozwoju retinopatii cukrzycowej, jest ważny w terapii jaskry).

Kwasy Omega 3 znajdziemy w oleju słonecznikowym, rzepakowym, rybach morskich (śledź, łosoś, sardynki, makrela, halibut, tuńczyk, sola, dorsz) czy krewetkach. Kwas alfa-liponowy - w szpinaku, brokułach, pomidorach, brukselce i podrobach.

Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu są także karotenoidy - luteina i zeaksantyna. To żółto pomarańczowe barwniki, które znajdziemy w takich warzywach, jak: szpinak, kapusta włoska, liście pietruszki, koperek, szczypiorek, brokuły, brukselka, zielony groszek, dynia, sałata.

Jeśli w naszej diecie brakuje wymienionych składników, warto ją zmienić albo wdrożyć suplementację. 

Więcej na: https://swisslaser.pl 

Źródło informacji prasowej: SwissLaser

Uwaga! Za materiał opublikowany jako "informacja prasowa" w Serwisie Zdrowie odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jej nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji prasowej”. Wszystkie materiały opublikowane w Serwisie Zdrowie mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

ZOBACZ PODOBNE

  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Jak skutecznie poradzić sobie z bezsennością

    Po 40-tce zaczynamy spać coraz krócej i coraz płycej, przez co sen nie jest już tak regenerujący i nie zawsze daje odświeżenie intelektualne. To efekt  starzenia się ośrodkowego układu nerwowego i procesów, które zachodzą w mózgu wraz z wiekiem. Dowiedz się, kiedy wybrać się do specjalisty i jakie proste triki można zastosować, by poprawić jakość snu.

  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Jelita – czynna kolonia, kanalizacja i centrum dowodzenia

    Jelito cienkie i grube to autostrada biegnąca od żołądka po odbyt. Ale też droga łącząca ten organ z centrum dowodzenia – naszym mózgiem. Od zawartości i jakości dostarczanego nią towaru zależy nasz dobrostan. Czym tak naprawdę są jelita, jakich powinny mieć mieszkańców, by funkcjonowały bez zarzutu? Jak dbać o zdrowie jelit i dlaczego?

  • Adobe Stock

    Cukier równa się próchnica

    Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Zobacz, co jeszcze pomoże ci uniknąć próchnicy. 

  • Werewka/PAP

    Historia. Brudne ręce chirurgów zamiast leczyć uśmiercały 

    Jeszcze na początku XIX w. chirurdzy kroili pacjentów brudnymi rękami. Nie myli ich nawet po sekcji zwłok, gdy udawali się tuż po tym przyjmować porody. Nosili czarne fartuchy, by łatwiej było na nich ukryć ślady krwi. Lekarz, który wpadł na prostą zależność – brudne ręce – zakażenie – popadł w obłęd, bo środowisko nie dało mu wiary. Dlaczego tyle wieków musiało minąć od stworzenia mydła do jego powszechnego stosowania, również w medycynie? I komu udało się w końcu odkazić sale operacyjne?

NAJNOWSZE

  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Kiedy w domu jest za zimno… czyli zdrowie a niska temperatura

    Zbyt niska temperatura w domu na różne sposoby może sprzyjać kłopotom ze zdrowiem - przestrzegają eksperci. Dla niektórych już niewielka różnica utraty ciepła może mieć niebagatelne znaczenie. Nie warto też jednak przesadzać z ogrzewaniem. Dowiedz się więcej.

  • Zaburzenia snu sprzyjają samobójstwom

  • Jak skutecznie poradzić sobie z bezsennością

  • Suplementy białkowe nie dla nastolatków

  • Nie tylko szczepienia przeciw HPV ważne w prewencji raka szyjki macicy

  • Adobe Stock

    Rehabilitacja domowa – co dalej?

    Rehabilitacją domową zajmuje się ponad 2700 podmiotów. Od przyszłego roku, w wyniku zmiany przepisów, będzie ich już tylko 408. Oznacza to monopolizację tych świadczeń i drastyczne ich ograniczenie, szczególnie dla pacjentów z głęboką niepełnosprawnością, antagonizowanie środowiska. Pracę może stracić ok. 20 tys. fizjoterapeutów – ostrzega Monika Dębińska, członkini zarządu Ogólnopolskiego Porozumienia Pracodawców Rehabilitacji. Jednocześnie wskazuje rozwiązanie, by wyjść z tego impasu.

  • Fałszywie dodatnie wyniki zniechęcają do kolejnych badań

  • Dyniowy zawrót głowy - na zdrowie!