Co Polacy wiedzą o wodzie?

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, obchodzony corocznie 7 czerwca, przypomina o tym, jak ważna jest jakość i bezpieczeństwo tego, co spożywamy – w tym właśnie wody. Tegoroczne święto obchodzone jest pod hasłem: 'Safer food, better health'.

Fot. Stowarzyszenie Woda!
Fot. Stowarzyszenie Woda!

Woda jest nieodłącznym elementem życia człowieka – wykorzystujemy ją do gotowania, mycia, celów sanitarnych, ale przede wszystkim ją pijemy. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW RESEARCH w marcu br., to właśnie woda butelkowana jest wskazywana przez Polaków jako najbezpieczniejsze i najbardziej jakościowe źródło nawodnienia.

Głównym celem badania przeprowadzonego przez agencję SW RESEARCH we współpracy ze „Stowarzyszeniem Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!” było poznanie podejścia Polek i Polaków do zakupu wody oraz zbadanie ich ogólnej świadomości w tym zakresie. 

Wyniki badania wskazały, że ponad 95 proc. respondentów sięga po wodę butelkowaną, z czego blisko 55 proc. robi to przede wszystkim ze względu na jej jakość. 

Znaczenie bezpieczeństwa żywności dla zachowania zdrowia podkreślają organizatorzy obchodzonego już od czterech lat Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Na te właściwości zwracają uwagę także naukowcy.

Fot. PAP/Jacek Turczyk

Nawadnianie organizmu ważne przez cały rok

Dużo mówi się o piciu wody latem, szczególnie w upalne dni. Tymczasem zimą nasz organizm potrzebuje jej tyle samo, tyle że nie odczuwając pragnienia, często o tym zapominamy. Sprawdź co zrobić, żeby dobrze nawodnić swój organizm.

- Wody butelkowane jako produkt spożywczy, poddawane są rygorystycznym badaniom oraz podlegają restrykcyjnym regulacjom prawnym – zarówno polskim, jak i międzynarodowym. Regulacje te dotyczą m.in. wymogu braku obecności bakterii chorobotwórczych czy substancji potencjalnie niebezpiecznych. Woda wodociągowa również musi spełniać różnego rodzaju wymagania, jednak są one mniej restrykcyjne niż dla wody butelkowanej – mówi Roksana Kruć-Fijałkowska, geolożka, doktorantka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Respondenci badania SW Research zadeklarowali, że spośród wody kranowej, filtrowanej i butelkowanej, to woda butelkowana jest ich zdaniem najbezpieczniejszym i najbardziej jakościowym źródłem nawodnienia.

Naturalne wody mineralne i wody źródlane, zamknięte w butelce, zostały stworzone przez naturę i muszą odznaczać się pierwotną czystością.

Ponad połowa Polaków wie, że woda kranowa może pochodzić z wód powierzchniowych (np. jezior), ale równocześnie jedna trzecia uważa, że dotyczy to również wody butelkowanej, co nie jest prawdą. Woda butelkowana może być pozyskiwana wyłącznie ze źródeł podziemnych, co prawidłowo wskazuje 69 proc. badanych. Jak podkreślają eksperci, budowanie świadomości różnic między różnymi rodzajami wód u konsumentów jest kluczowe.

Fot. PAP

Woda zdrowia doda? Sprawdź, co warto wiedzieć na jej temat

Niedobór wody w organizmie – jego skutkiem może być nie tylko gorsza kondycja fizyczna, ale także słabszy intelekt i obniżony nastrój. Trzeba jednak wiedzieć, ile i co pić, aby jak najlepiej się czuć i sobie nie zaszkodzić.

- Naturalne wody mineralne i wody źródlane, zamknięte w butelce, zostały stworzone przez naturę i muszą odznaczać się pierwotną czystością. Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Polsce, muszą być wodami pierwotnie czystymi. Pochodzą one zawsze ze złóż podziemnych o udokumentowanych zasobach, a ich skład chemiczny i właściwości podlegają najczęściej wyłącznie niewielkim wahaniom uwarunkowanym geologicznie. Woda w kranie również czerpana jest z udokumentowanych zasobów (mogą to być zarówno wody podziemne, jak i powierzchniowe, np. rzeki) oraz spełnia wymagania dla wód przeznaczonych do spożycia przez ludzi, aczkolwiek mniej rygorystyczne niż te dla wody butelkowanej. Zanim woda wypłynie z kranu w naszym domu, może być poddawana dezynfekcji np. za pomocą związków chloru czy lamp UV. Ma to na celu zapobieganie rozwojowi bakterii i wtórnemu skażeniu w sieci wodociągowej – dodaje ekspertka Roksana Kruć-Fijałkowska. 

Ok. 54 proc. respondentów badania SW Research poprawnie wskazuje, że woda kranowa może być poddawana dezynfekcji. Jednak około 36 proc. nie wie, że takim procesom nie może (a wręcz dzięki pierwotnej czystości nie musi) być poddawana woda butelkowana. Wody butelkowane nie mogą być bowiem poddawane żadnym procesom, które zmieniłyby ich naturalne właściwości fizykochemiczne czy mikrobiologiczne – a jedynie nielicznym, ściśle określonym prawnie procesom przygotowania, takim jak napowietrzanie i filtracja, a każdy etap produkcji naturalnej wody butelkowanej podlega ścisłej kontroli – zarówno producenta, jak i organów zewnętrznych.

Badanie zostało zrealizowane w marcu 2022 roku przez agencję SW RESEARCH we współpracy z „Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!” na reprezentatywnej grupie 1041 Polaków (pod względem płci, wieku i wielkości miejsca zamieszkania). 

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. W tym roku święto obchodzone jest pod hasłem bezpieczniejszej żywności dla lepszego zdrowia.

„Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!” zostało powołane w celu promowania bogactwa polskich wód mineralnych i źródlanych oraz popularyzowania wiedzy o ich wpływie na organizm człowieka. Misją „Stowarzyszenia Woda!” jest edukacja na temat wód naturalnego pochodzenia i ich znaczenia dla prawidłowego nawodnienia, a także promocja ich spożycia w dyskusji o zdrowiu publicznym i indywidualnym. By ją realizować, Stowarzyszenie zainicjowało kampanię „Woda z bliska”, która przybliży konsumentom m.in.: czym charakteryzuje się woda butelkowana, jakie wymagania spełnia jako produkt spożywczy oraz w jaki sposób powstaje. 

Kontakt:

Joanna Purzycka
Rzecznik Prasowy
Stowarzyszenie Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!
kontakt@stowarzyszeniewoda.pl
+48 600 040 402

Żródło informacji prasowej: Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!

Uwaga! Za materiał opublikowany jako "informacja prasowa" w Serwisie Zdrowie odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jej nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji prasowej”. Wszystkie materiały opublikowane w Serwisie Zdrowie mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce

    Jest śmiertelnie trujący, a że często bywa mylony z innymi grzybami, w tym smakowitą czubajką kanią, notuje się wiele ciężkich zatruć. Wystarczy jeden owocnik, by pozbawić życia całą rodzinę.  Prawdopodobnie po spożyciu muchomora sromotnikowego zmarła w szpitalu 88-letnia kobieta z warmińsko-mazurskiego, a jej mąż walczy o życie.

  • Adobe

    Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

    Zaczął się sezon na dynie, czyli na jesienne latte, zupę krem i zapiekanki. Ale też na zainteresowanie pracami naukowców, którzy badają wartość odżywczą i potencjalne korzyści zdrowotne ze spożywania dyni. W spektrum ich zainteresowania znajdują się zarówno miąższ i skórka, jak i pestki oraz olej z pestek dyni. Choć część obserwacji pochodzi z badań laboratoryjnych czy doświadczeń na zwierzętach, coraz częściej pojawiają się też prace kliniczne wskazujące, że dynia może mieć realny wpływ na zdrowie.

  • AdobeStock/airborne77

    Omega-3 - co warto wiedzieć?

    O kwasach omega-3 napisano już nie mało. To zasługa głównie ich dobroczynnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Jednak kolejne badania wskazują na możliwe, różnorodne korzyści z dbania o odpowiedni poziom tych składników. Substancje te działają bowiem na organizm na różne sposoby, a przy tym wcale nie trzeba sięgać po suplementy.

  • Adobe

    Suplementy i witaminy: czy forma ma znaczenie?

    Na początku września w życie wchodzą nowe przepisy, które pozwalają na wprowadzenie do sprzedaży w Polsce kolejnych form chemicznych witamin i minerałów. W unijnym wykazie tzw. nowej żywności znalazły się między innymi monohydrat kalcydiolu, czyli nowa postać witaminy D, a także winian adypinian wodorotlenku żelaza (IHAT) i kazeinian żelaza. 

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Paradontoza - zabójca zębów

    Paradontoza to przewlekłe zapalenie tkanek przyzębia — dziąsła, więzadła przyzębia, kości wokół zęba. To nie to samo co zwykłe zapalenie dziąseł (gingivitis), które bywa odwracalne — parodontoza to moment, w którym bakterie i stan zapalny zaczynają uszkadzać struktury podporowe zębów. 

  • Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce

  • Dermatoskop w aplikacji i u lekarza POZ?

  • Jak radzić sobie z niepokojem wywołanym działaniami wojennymi

  • Ostra białaczka szpikowa – przeszczep szpiku dał mi drugie życie

  • AdobeStock

    Kremy nie wystarczą - AZS wymaga kompleksowego podejścia

    Na AZS najczęściej patrzymy przez pryzmat zmian, które wymagają intensywnej pielęgnacji skóry. Tymczasem leczenie atopowego zapalenia skóry wymaga kompleksowego podejścia, które łączy terapię miejscową, ogólnoustrojową, pielęgnację skóry oraz modyfikację stylu życia, a nie tylko sięgania po różnego rodzaju kosmetyki. O tym jak dziś leczy się AZS mówi dr n. med. Piotr Sobolewski, dermatolog i wenerolog, starszy asystent i Kierownik Centrum Dermatochirurgii i Nowotworów Skóry w Klinice Dermatologii PIM MSWiA w Warszawie.

  • Zakażenie paciorkowcem może być groźne dla dzieci

  • Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

Serwisy ogólnodostępne PAP