Zielony jęczmień to najzdrowszy suplement diety?
To MIT! Zielony jęczmień zawiera bogactwo witamin i mikroelementów, jednak nie jest jedynym pożywieniem, które ma wiele drogocennych składników.
Zielony jęczmień to jeden z dietetycznych hitów ostatnich lat. Ma dużo chlorofilu, który swoją budową przypomina hemoglobinę i wspomaga wydajność organizmu.
Równie zdrowe pod tym względem są bowiem wszelkie kiełki, a także morskie glony, zawierające spirulinę i chlorellę. Zażywanie tej pierwszej zmniejsza m.in. ryzyko wystąpienia leukoplakii, (rogowacenia białego) - stanu przedrakowego skóry.
Wstępne badania wykazały również, że biegacze przyjmujący spirulinę osiągają lepsze wyniki. Równie obiecujące wyniki uzyskano w przypadku chlorelli.
Niemniej jednak zdrowa – czyli dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta wystarcza osobom, które nie mają dolegliwości – dzięki jej stosowaniu nie trzeba suplementować żadnych składników. Osobom chorym ewentualną suplementację doradzi specjalista.
Źródła:
1. Zhang Q. et al., Observation of Effects of Taking Barley Grass Powder Orally on Human Health, Chinese Agricultural Science 2009.
2. Mathew B. et al., Evaluation of chemoprevention of oral cancer with Spirulina fusiformis, Nutrition and Cancer 1995.
3. Kalafati M. et al., Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans, Medicine & Science in Sports & Exercise 2010.
4. Merchant R. E., et al., A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis, Alternative Therapies in Health and Medicine 2001.