Mleko karmiącej roczne dziecko - wciąż dobry pokarm?

Mleko mamy, która karmi swoje dziecko piersią dłużej niż 6 miesięcy to już sama woda - to tylko jeden z wciąż rozpowszechnianych i szkodliwych mitów na temat laktacji.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Mleko mamy, która karmi swoje dziecko piersią dłużej niż 6 miesięcy to już sama woda - to tylko jeden z wciąż rozpowszechnianych i szkodliwych mitów na temat laktacji.

Fakty są inne - mleko długo karmiącej mamy nie tylko zawiera substancje odżywcze, ale część z nich jest u mam dzieci starszych dużo bardziej skoncentrowana niż w przypadku matek noworodków i są na to dowody naukowe.

Co trzeba wiedzieć o mleku kobiecym

  • Mleko dopasowuje swój skład do potrzeb starszych dzieci - jest wtedy bardziej kaloryczne

W mleku mam karmiących dłużej niż rok, wyższe - niż w przypadku mam które karmią krócej - jest np. stężenie tłuszczu i białka, a co za tym idzie znacząco wyższa jest też kaloryczność ich pokarmu. Dowiodły tego badania prowadzone w Regionalnym Banku Mleka w Toruniu we współpracy z zespołem Uniwersyteckiej Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją w Szpitalu im. Św Rodziny w Warszawie. 

- Zajmuję się terapią żywieniową wcześniaków i dla mnie, jak i dla moich współpracowników ze szpitali neonatologicznych, mleko kobiece to nie jest tylko pożywienie - to lek - podkreśla kierownik pracowni, a zarazem prezes Fundacji Bank Mleka Kobiecego dr n. biol. Aleksandra Wesołowska.

Jak wyjaśnia, skład mleka długo karmiących mam wzbudził zainteresowanie, gdy do Regionalnego Banku Mleka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. L. Rydygiera jako dawczynie zaczęły zgłaszać się kobiety karmiące roczne i starsze dzieci. 

- Wprowadzając do Polski procedury banku mleka Fundacja opierała się na rekomendacjach europejskich, które nie uwzględniają przyjmowania mleka od dawczyń karmiących dłużej niż rok. W krajach Europy zachodniej matki znacznie szybciej rezygnują z karmienia piersią. W związku z tym nie mieliśmy wiedzy czy to mleko jest np. adekwatne do potrzeb wcześniaków. Należało to sprawdzić - mówi dr Wesołowska.

  • Co to jest kryzys 6. miesiąca?

Z badań tych wynika, że rzeczywiście w okolicy 6. miesiąca życia dziecka - kiedy zaczyna się rozszerzanie jego diety i maluch po raz pierwszy próbuje kaszek, warzyw czy mięsa - w mleku mamy następuje spadek substancji odżywczych. - Jeśli jednak mama decyduje się na dłuższe karmienie piersią, to jej organizm adaptuje się do nowych potrzeb dziecka i znowu następuje wzrost koncentracji składników odżywczych w mleku - podkreśla dr Wesołowska.

  • Dlaczego mleko kobiece jest najlepsze dla dziecka?

Pokarm matki jest idealnie dopasowany do potrzeb żywieniowych małego dziecka na każdym etapie jego rozwoju. Zawiera wyłącznie gatunkowo specyficzne białka i jest dla niego najlepiej przyswajalnym pożywieniem. Fundacja Bank Mleka przypomina też, że mleko mamy ma w swoim składzie tysiące aktywnych składników, które mają wartość pozażywieniową (m.in. zapopiegające infekcjom), są unikalne i nie można ich wyprodukować podczas procesu technologicznego.

Obecnie trwają badania nad nowymi technikami utrwalania mleka kobiecego, które pozwolą zachować w nim jak największą ilość tych cennych substancji. Pierwsze wyniki - zespołu Uniwersyteckiej Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją w Szp. im. Św Rodziny w Warszawie - z użyciem nowatorskiej metody wysokich ciśnień dowiodły, że jest możliwe zachowanie aktywności hormonów obecnych w mleku kobiecym takich jak insulina, leptyna i adiponketyna. 

- Zgodnie z teorią +programowania żywieniowego+ dostarczenie tych substancji wraz z mlekiem kobiecym w pierwszych dniach życia dziecka może zaważyć na metabolizmie człowieka w życiu dorosłym i np. uchronić go przez zachorowaniem na cukrzycę - podkreśla dr Wesołowska. 

  • Jak długo karmić piersią?

Przeciwwskazań do karmienia piersią jest niewiele i w większości dotyczą one poważnych chorób matki lub dziecka. Poza tymi przypadkami, wyłączne karmienie piersią zalecane jest przez okres pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Po wprowadzaniu pokarmów uzupełniających Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci ESPGHAN zaleca kontynuację karmienia piersią "tak długo, jak długo jest to pożądane przez matkę i dziecko". 

Według danych GUS z 2014 r., po porodzie karmienie naturalne rozpoczynają niemal wszystkie Polki (98 proc.), jednak później z każdym miesiącem odsetek matek, które je kontynuują, gwałtownie spada. Po sześciu tygodniach nadal przystawia do piersi dziecko jedynie 46 proc. kobiet, po sześciu miesiącach – 42 proc., a po dziewięciu miesiącach – 17 proc. Po roku od narodzin dziecka piersią karmi już tylko 11,9 proc. matek. 

Joanna Balcer

ZOBACZ PODOBNE

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Adobe Stock

    Dziecko ze spektrum autyzmu ma inaczej, rodzice jego też

    Dziecko rozwijające się w spektrum autyzmu to wyzwanie dla rodzica. Życie z nim ma wiele odcieni. Zdarzają się wzloty i upadki, jak w życiu każdego, tylko trochę inaczej. Czym jest spektrum autyzmu w czterech ścianach, 24 godziny na dobę?  - Przyciągał uwagę jak magnes metal, pochłaniał mój czas – opisuje jedna z mam już prawie dorosłego syna z zespołem Aspergera.

  • Adobe Stock

    Kiedy zacząć myć zęby dziecku?

    O higienę jamy ustnej dziecka należy dbać jeszcze przed wyrznięciem się pierwszego zęba, a ze szczoteczką do zębów i pastą zaznajamiać, zanim wyrośnie ono z pieluch. Samodzielność w myciu zębów owszem, ale pod czujnym okiem dorosłego i to dość długo.

  • Adobe Stock

    Niejadki. Kiedy trudności w jedzeniu mają podłoże sensoryczne

    Rzadko się nad tym zastanawiamy, ale posiłek to nie tylko smak, ale cała gama doznań sensorycznych wynikających z kolorów, zapachów, konsystencji, kompozycji na talerzu. Dzieci z nadwrażliwością zmysłów mogą czuć się przytłoczone tą kakofonią i w rezultacie jeść bardzo mało i bez urozmaicenia.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Edukacja – klucz do zdrowego serca

    W kardiologii nie potrzebujemy rewolucji, ale poprawy istniejących rozwiązań. Kluczem do zdrowego serca jest profilaktyka i edukacja zdrowotna. Tymczasem w szkołach nie będzie obowiązkowa, co oznacza, że za chwilę może zniknąć. Jako środowisko lekarskie jesteśmy tym faktem zaniepokojeni – zaznacza prof. Maciej Banach, kardiolog, prezydent Międzynarodowego Panelu Ekspertów Lipidowych.

  • Stawianie baniek – metoda stara jak świat

  • Zakochanie – hormonalny doping

  • Złamane i szczęśliwe serca – również w medycynie

  • Chandra się zdarza, ale można jej zaradzić

  • AdobeStock/chayakorn

    Nie tyle grypa, co powikłania są obecnie problemem

    W Polsce wciąż trwa epidemia grypy, mimo że sezon infekcyjny zbliża się ku końcowi. Jednak to nie tyle ona sama jest niebezpieczna, co jej powikłania, których w tym roku jest wyjątkowo dużo.

  • Czy roślinny burger jest zdrowy?

  • Kiedy w domu jest za zimno… czyli zdrowie a niska temperatura