Tag:
  • Fot UNICEF

    Co czwarta osoba na świecie nie ma dostępu do bezpiecznej wody pitnej

    3,4 mld ludności nie może korzystać z bezpiecznych usług sanitarnych, a ok 2 mld nie może w swoich domach umyć rąk wodą i mydłem. Dziewczynki są prawie dwukrotnie częściej niż chłopcy odpowiedzialne za pozyskiwanie wody i na tę aktywność poświęcają codziennie więcej czasu – wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez UNICEF i WHO.

    2 minuty czytania
  • zdj. Tork

    Higiena rąk a zakażenia szpitalne. Wirtualna rzeczywistość w edukacji personelu szpitalnego.

    Dobra opieka medyczna zaczyna się od dbałości o właściwą higienę rąk wśród personelu oraz odpowiedniego sprzątania i poziomu czystości w szpitalach, gabinetach lekarskich oraz innych placówkach opieki zdrowotnej. 

    4 minuty czytania
  • Fot.PAP/P.Werewka

    Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo w czasie epidemii

    Końca epidemii wywołanej przez nowego koronawirusa na razie nie widać. W związku z tym, zbliżający się jesienno-zimowy sezon infekcji układu oddechowego budzi u wielu osób dodatkowe, uzasadnione obawy. Jak odnaleźć się w tej niezwykle dynamicznej i wymagającej, nowej rzeczywistości społecznej? Jak bezpiecznie podróżować, korzystać ze służby zdrowia i pracować? Czy się szczepić? Zobacz co radzą uznani eksperci.

    4 minuty czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Pięć mitów o domowej ochronie przed nowym koronawirusem

    Dezynfekować zakupy? Lepsze mycie rąk czy ich dezynfekcja? Pandemia COVID-19 spowodowała u wielu z nas lęk przed patogenami i stanowi podłoże do rozwoju przeróżnych mitów dotyczących ochrony przed wirusem SARS-CoV-2. Sprawdź, czy je znasz.

    3 minuty czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Strzepywanie pościeli a straszne patogeny

    Przez wiele setek lat, aż do połowy XX wieku, ludzie żyli w trudnym do wyobrażenia dla nas brudzie. Zważywszy na ich nawyki higieniczne dziw bierze, że niektórzy dożywali starości. Zastanawiające jest, że na przykład takiemu Filipowi III Dobremu udało się dobić do ponad 70-tki mimo tego, że kąpieli zażywał raz na cztery – pięć miesięcy!

    Justyna Wojteczek i Justyna Wojteczek
    4 minuty czytania
  • Fot.PAP

    Salmonella od kota czy psa? Uwaga na zoonozy!

    Włochaci pupile mogą nas niechcący zarazić chorobami - bakteryjnymi, wirusowymi, grzybiczymi lub pasożytniczymi. Zagrożenie będzie jednak niewielkie, jeśli zadbamy o higienę.

    5 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP