A gdyby tak karp z piekarnika, a nie patelni?

Potrawy z tradycyjnego wigilijnego stołu to spory ładunek kalorii. Można ich ilość obniżyć stosując inne techniki kulinarne niż smażenie. Jeśli zaś już trzeba coś usmażyć, to krótko i na właściwym oleju.

Infografika PAP
Infografika PAP

Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem diety. O ile 1 g białka dostarcza ok. 4 kalorii, to ta sama ilość tłuszczu – 9.

Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają, by m.in. z tego powodu ograniczać spożycie tłuszczy, zwłaszcza tych pochodzenia zwierzęcego.

Zamienić smażenie na inne techniki kulinarne

Zwykle podaje się karpia smażonego w panierce, a jest to najmniej zdrowy sposób przyrządzenia skądinąd tej prozdrowotnej ryby. Można jednak przyrządzić go inaczej. Dietetyczka dr n. med. Daria Domańska-Senderowska z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi podpowiada, by przygotować go piekąc w folii w piekarniku.

Są też specjalne patelnie, na których można smażyć bez tłuszczu lub z jego małą ilością.

Jeśli już smażyć…

Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia podpowiadają, że do krótkiego domowego smażenia odpowiednie są te oleje, które zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a mało wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym do smażenia należy używać olejów rafinowanych.

Co daje zdrowa zamiana

Badania przeprowadzone w sumie w grupie ponad 120 tys. kobiet i mężczyzn dowodzą, że zastąpienie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi i węglowodanów prostych węglowodanami z pełnego ziarna powoduje znaczący spadek ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, w tym przede wszystkim niedokrwiennej choroby serca.

Z uwagi na odpowiednie do smażenia proporcje jednonienasyconych do wielonienasyconych tłuszczy, poleca się olej rzepakowy i oliwę z oliwek, przy czym czas smażenia trzeba ograniczyć, i nie stosować tego samego oleju do ponownego smażenia.

Olej rzepakowy i oliwę można zastosować także do jedzenia na surowo jako dodatek do surówek i sałat. Daria Domańska radzi, by koniecznie te potrawy znalazły się takie na wigilijnym stole z uwagi na ich prozdrowotne działanie.

W sałatkach i surówkach można zresztą zastosować inne jeszcze oleje, np. olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, z pestek dyni, sezamowy.

jw

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Czy dieta wpływa na ADHD?

    Choć nadal brakuje jednoznacznych naukowych dowodów łączących zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) ze sposobem odżywiania, coraz więcej przesłanek skłania badaczy do uważniejszego przyglądania się temu zagadnieniu.

  • Polskie dzieci z szansą na refundację ultranowoczesnego leczenia białaczki

  • Zanim kupisz przeczytaj skład

  • Proste sposoby na upały

  • Kiedy rozpocząć ćwiczenia po porodzie?

  • Adobe Stock

    Jak rzucić palenie

    Wychodzenie z nałogu nikotynowego bywa długotrwałe, ponieważ nikotyna silnie uzależnia – pobudza mózgowy układ nagrody, wyzwalając dopaminę, czyli tzw. hormon szczęścia. To sprawia, że organizm zaczyna kojarzyć palenie z przyjemnością i ulgą, a zerwanie z tym mechanizmem wymaga czasu i zmiany nawyków. Trzeba nauczyć się zajmować i mózg, i ręce czymś innym oraz radzić sobie w sytuacjach, które uruchamiają odruch sięgania po nikotynę. O sposobach wychodzenia z nikotynizmu opowiada dr n. med. Magdalena Cedzyńska z Narodowego Instytutu Onkologii – PIB.

  • Afazja – odbiera język, zostawia rozum

  • Lato z komarami, swędzące lato

Serwisy ogólnodostępne PAP