Niewydolność nerek a dieta

Choroba nerek długo nie daje objawów, a chorować na nią może aż 18 proc. populacji. Masz zespół metaboliczny, cukrzycę, nadciśnienie? Znajdujesz się w grupie ryzyka tego schorzenia – tu aż połowa chorych boryka się z tą dolegliwością. Pomóc może dieta.

Grafika: Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Grafika: Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Dobrą profilaktyką chorób, w tym nerek – jest utrzymanie prawidłowej wagi. To nadmiar kilogramów jest czynnikiem zapalnym powodującym wiele schorzeń – m. in. tych wymienionych na wstępie.

- Schorzenia nefrologiczne rozwijają się podstępnie, nawet 30 lat, długo nie dają objawów. Łatwo je wykryć przy pomocy prostych i tanich badań krwi i moczu - mówi nefrolog prof. Ryszard Gellert.

Objawy niewydolności nerek pojawiają się, gdy dochodzi do uszkodzenia powyżej 60 proc. miąższu tych organów. Dopóki połowa tkanek nerek pracuje normalnie, chory nie odczuwa dolegliwości, może jedynie zauważyć wydalanie większych ilości moczu i konieczność oddawania moczu w nocy.

Dietą w schorzenia nerkowe

Jeśli nerki są na tyle wydolne, że nie jest wymagana dializa, konieczna jest farmakoterapia połączona z odpowiednią dietą i zabiegami zmierzającymi do osiągnięcia i utrzymania prawidłowej wagi.

Niektóre zasady diety w przewlekłej chorobie nerek:

  • Ograniczenie białka - przetwarzanie dużej ilości białka dostarczanego w diecie powoduje powstawanie dużej ilości mocznika i kreatyniny, z którymi niewydolne nerki nie są w stanie poradzić (innymi słowy – wydalić) – w efekcie stopniowo gromadzą się w organizmie. Chory powinien pozyskiwać białko z chudego mięsa, serów twarogowych, białka jaj – ilość pokarmu powinna być ustalona z lekarzem i dietetykiem.
  • Nie ma potrzeby ograniczania tłuszczu, ale powinien on pochodzić przede wszystkim z roślin.
  • Konieczne jest drastyczne ograniczenie soli, ponieważ niewydolne nerki nie radzą sobie z wydalaniem sodu – substratu soli.
  • Z uwagi na konieczność ograniczania fosforu, trzeba zrezygnować z: podrobów, cielęciny, ryb, płatków zbożowych, pieczywa razowego, nasion roślin strączkowych, napojów gazowanych, serów żółtych i topionych.

Warto wiedzieć, że wczesne wykrycie choroby daje szanse na jej wyleczenie.

Ponad 4,5 mln Polaków ma chore nerki, a wielu z nich przedwcześnie umrze z powodu braku diagnozy i leczenia.

Fot. PAP

Dieta DASH obniża ciśnienie krwi 

To prawdziwa gwiazda wśród diet. Naukowcy udowodnili, że nie tylko skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, ale również pomaga zbić cholesterol i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Dowiedz się na czym polega ta dieta i jak ją stosować na co dzień.

9 marca, podczas obchodów Światowego Dnia Nerek Ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Dializowanych organizuje szereg akcji edukacyjnych. Członkowie stowarzyszenia rozdadzą też 6 tys. tzw. pasków do badania moczu.

Dr Iwona Mazur, prezes stowarzyszenia, podkreśla, że będzie to okazja do sprawdzenia stanu nerek w domu. 

Źródło informacji o diecie: L. Pachocka: Przewlekła niewydolność nerek w: Praktyczny podręcznik dietetyki pod red. Mirosława Jarosza, IZZ 2010

Justyna Wojteczek

Infografika PAP

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

  • Adobe Stock/Ivan

    Grill wege

    Wegetariańskie grillowanie może z powodzeniem zastąpić to tradycyjne, z kiełbasą i karkówką. Dobrze zbilansowane dostarczy nie tylko podstawowych składników odżywczych w lżejszej i zdrowszej wersji, ale także mniej związków rakotwórczych, które wydzielają się przy przygotowywaniu mięsa w wysokiej temperaturze.

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

  • Adobe Stock/Roman

    Nadwaga, otyłość i szkoła

    Nadwaga i otyłość wśród uczniów to problem, który dotyka bardziej dzieci w początkach szkoły podstawowej niż nastolatki. Niemniej problem narasta u 17-latków – zauważa prof. Anna Fijałkowska, kierowniczka Zakładu Kardiologii w Instytucie Matki i Dziecka.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Badania kliniczne szansą chorych na raka dzieci

    Dynamiczny rozwój badań klinicznych jest ogromną szansą na leczenie chorych na raka dzieci również w Polsce. Z danych Agencji Badań Medycznych wynika, że co roku w naszym kraju uczestniczy w nich około 25 tys. pacjentów. Wpływają one na poprawę standardów leczenia.

  • Ćwicz dla siebie i dziecka

  • Czerniak – 5 liter, które ratują życie

  • Leczenie arytmii z mapowaniem serca w 3D

  • Leczenie nadciśnienia zaraz po diagnozie daje większe szanse na zdrowie

  • Adobe

    Źródło głosu

    Wydaje się czymś tak oczywistym: otwieramy usta i mówimy. Ale zanim wypowiemy choćby jedno słowo, w naszym ciele musi uruchomić się precyzyjna maszyneria. Głos nie powstaje bowiem ani w ustach, ani w głowie. Jego źródłem są płuca, krtań, układ nerwowy i złożona gra mięśni. To jeden z najbardziej fascynujących mechanizmów biologicznych.

  • Supermoce ludzkiego ciała

  • Ruch w ciąży

Serwisy ogólnodostępne PAP