Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Zapisz się na newsletter Pobierz powiadomienia
Do góry

Serwis zdrowie.pap.pl

08.03.2017 , 15:30 Aktualizacja: 28.03.2019, 11:15

Niewydolność nerek a dieta

Choroba nerek długo nie daje objawów, a chorować na nią może aż 18 proc. populacji. Masz zespół metaboliczny, cukrzycę, nadciśnienie? Znajdujesz się w grupie ryzyka tego schorzenia – tu aż połowa chorych boryka się z tą dolegliwością. Pomóc może dieta.

Grafika: Krzysztof "Rosa" Rosiecki Grafika: Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Dobrą profilaktyką chorób, w tym nerek – jest utrzymanie prawidłowej wagi. To nadmiar kilogramów jest czynnikiem zapalnym powodującym wiele schorzeń – m. in. tych wymienionych na wstępie.

- Schorzenia nefrologiczne rozwijają się podstępnie, nawet 30 lat, długo nie dają objawów. Łatwo je wykryć przy pomocy prostych i tanich badań krwi i moczu - mówi nefrolog prof. Ryszard Gellert.

Objawy niewydolności nerek pojawiają się, gdy dochodzi do uszkodzenia powyżej 60 proc. miąższu tych organów. Dopóki połowa tkanek nerek pracuje normalnie, chory nie odczuwa dolegliwości, może jedynie zauważyć wydalanie większych ilości moczu i konieczność oddawania moczu w nocy.

Dietą w schorzenia nerkowe

Jeśli nerki są na tyle wydolne, że nie jest wymagana dializa, konieczna jest farmakoterapia połączona z odpowiednią dietą i zabiegami zmierzającymi do osiągnięcia i utrzymania prawidłowej wagi.

Niektóre zasady diety w przewlekłej chorobie nerek:

  • Ograniczenie białka - przetwarzanie dużej ilości białka dostarczanego w diecie powoduje powstawanie dużej ilości mocznika i kreatyniny, z którymi niewydolne nerki nie są w stanie poradzić (innymi słowy – wydalić) – w efekcie stopniowo gromadzą się w organizmie. Chory powinien pozyskiwać białko z chudego mięsa, serów twarogowych, białka jaj – ilość pokarmu powinna być ustalona z lekarzem i dietetykiem.
  • Nie ma potrzeby ograniczania tłuszczu, ale powinien on pochodzić przede wszystkim z roślin.
  • Konieczne jest drastyczne ograniczenie soli, ponieważ niewydolne nerki nie radzą sobie z wydalaniem sodu – substratu soli.
  • Z uwagi na konieczność ograniczania fosforu, trzeba zrezygnować z: podrobów, cielęciny, ryb, płatków zbożowych, pieczywa razowego, nasion roślin strączkowych, napojów gazowanych, serów żółtych i topionych.

Warto wiedzieć, że wczesne wykrycie choroby daje szanse na jej wyleczenie.

Ponad 4,5 mln Polaków ma chore nerki, a wielu z nich przedwcześnie umrze z powodu braku diagnozy i leczenia.

9 marca, podczas obchodów Światowego Dnia Nerek Ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Dializowanych organizuje szereg akcji edukacyjnych. Członkowie stowarzyszenia rozdadzą też 6 tys. tzw. pasków do badania moczu.

Dr Iwona Mazur, prezes stowarzyszenia, podkreśla, że będzie to okazja do sprawdzenia stanu nerek w domu. 

Źródło informacji o diecie: L. Pachocka: Przewlekła niewydolność nerek w: Praktyczny podręcznik dietetyki pod red. Mirosława Jarosza, IZZ 2010

Justyna Wojteczek

Infografika PAP

 

Id materiału: 167

Najnowsze

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Co tydzień dostaniesz: najciekawsze artykuły, wywiady i filmy z Serwisu Zdrowie, a także zapowiedzi - materiałów na następny tydzień, konferencji i wydarzeń.

Postaw na wiedzę!

Regulamin

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.