Niewydolność nerek a dieta

Choroba nerek długo nie daje objawów, a chorować na nią może aż 18 proc. populacji. Masz zespół metaboliczny, cukrzycę, nadciśnienie? Znajdujesz się w grupie ryzyka tego schorzenia – tu aż połowa chorych boryka się z tą dolegliwością. Pomóc może dieta.

Grafika: Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Grafika: Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Dobrą profilaktyką chorób, w tym nerek – jest utrzymanie prawidłowej wagi. To nadmiar kilogramów jest czynnikiem zapalnym powodującym wiele schorzeń – m. in. tych wymienionych na wstępie.

- Schorzenia nefrologiczne rozwijają się podstępnie, nawet 30 lat, długo nie dają objawów. Łatwo je wykryć przy pomocy prostych i tanich badań krwi i moczu - mówi nefrolog prof. Ryszard Gellert.

Objawy niewydolności nerek pojawiają się, gdy dochodzi do uszkodzenia powyżej 60 proc. miąższu tych organów. Dopóki połowa tkanek nerek pracuje normalnie, chory nie odczuwa dolegliwości, może jedynie zauważyć wydalanie większych ilości moczu i konieczność oddawania moczu w nocy.

Dietą w schorzenia nerkowe

Jeśli nerki są na tyle wydolne, że nie jest wymagana dializa, konieczna jest farmakoterapia połączona z odpowiednią dietą i zabiegami zmierzającymi do osiągnięcia i utrzymania prawidłowej wagi.

Niektóre zasady diety w przewlekłej chorobie nerek:

  • Ograniczenie białka - przetwarzanie dużej ilości białka dostarczanego w diecie powoduje powstawanie dużej ilości mocznika i kreatyniny, z którymi niewydolne nerki nie są w stanie poradzić (innymi słowy – wydalić) – w efekcie stopniowo gromadzą się w organizmie. Chory powinien pozyskiwać białko z chudego mięsa, serów twarogowych, białka jaj – ilość pokarmu powinna być ustalona z lekarzem i dietetykiem.
  • Nie ma potrzeby ograniczania tłuszczu, ale powinien on pochodzić przede wszystkim z roślin.
  • Konieczne jest drastyczne ograniczenie soli, ponieważ niewydolne nerki nie radzą sobie z wydalaniem sodu – substratu soli.
  • Z uwagi na konieczność ograniczania fosforu, trzeba zrezygnować z: podrobów, cielęciny, ryb, płatków zbożowych, pieczywa razowego, nasion roślin strączkowych, napojów gazowanych, serów żółtych i topionych.

Warto wiedzieć, że wczesne wykrycie choroby daje szanse na jej wyleczenie.

Ponad 4,5 mln Polaków ma chore nerki, a wielu z nich przedwcześnie umrze z powodu braku diagnozy i leczenia.

Fot. PAP

Dieta DASH obniża ciśnienie krwi 

To prawdziwa gwiazda wśród diet. Naukowcy udowodnili, że nie tylko skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, ale również pomaga zbić cholesterol i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Dowiedz się na czym polega ta dieta i jak ją stosować na co dzień.

9 marca, podczas obchodów Światowego Dnia Nerek Ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Dializowanych organizuje szereg akcji edukacyjnych. Członkowie stowarzyszenia rozdadzą też 6 tys. tzw. pasków do badania moczu.

Dr Iwona Mazur, prezes stowarzyszenia, podkreśla, że będzie to okazja do sprawdzenia stanu nerek w domu. 

Źródło informacji o diecie: L. Pachocka: Przewlekła niewydolność nerek w: Praktyczny podręcznik dietetyki pod red. Mirosława Jarosza, IZZ 2010

Justyna Wojteczek

Infografika PAP

ZOBACZ WIĘCEJ

  • AdobeStock

    Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

    Choć nie ma jednoznacznych dowodów, że słodziki w ilościach dopuszczonych do spożycia są szkodliwe dla zdrowych dorosłych, coraz więcej badań wskazuje, że mogą mieć pewne niekorzystne skutki - zwłaszcza przy długotrwałym, nadmiernym spożyciu lub u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Jak dowiedli brazylijscy naukowcy wysokie spożycie słodzików może wpływać na myślenie i pamięć w średnim wieku.

  • Czy suplementy na wątrobę pomagają schudnąć?

    W aptekach zajmują całe półki: preparaty z sylimaryną, fosfolipidami, karczochem, ostropestem, kurkumą. Reklamy przekonują, że oczyszczają, regenerują i chronią wątrobę, a przy okazji „pomagają w odchudzaniu”. Czy to możliwe, by leki i suplementy powodowały utratę wagi?

  • Adobe

    Addio pomidory, witaj likopenie

    Koniec sezonu na świeże pomidory nie oznacza, że przestajemy korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Przeciwnie – jesień i zima to najlepszy czas, by sięgnąć po przetwory pomidorowe, które mają do zaoferowania nawet więcej niż świeży owoc prosto z krzaka. To właśnie w sosach, przecierach i koncentratach kryje się największe stężenie likopenu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, jakie zna nauka.

  • Adobe Stock

    Dieta a ryzyko demencji

    Niedożywienie w późniejszym wieku sprzyja demencji i ubytkom zdolności poznawczych – wykazało nowe badanie. O zdrowie mózgu, także z pomocą diety, warto jednak zadbać dużo wcześniej. Zalecenia nie są skomplikowane. Najnowsze ustalenia komentuje dla Serwisu Zdrowie neurolożka prof. Maria Barcikowska.

NAJNOWSZE

  • Jak neurobiologia tłumaczy kłamanie przez dzieci

    To co my, dorośli odbieramy jako kłamanie, z perspektywy dziecka często wcale nim nie jest. Ono tworzy fałszywe historie, bo mózg, który nie znosi luk w pamięci, w ten sposób je wypełnia, wierząc, że są prawdziwe. To etap rozwoju – co nie znaczy, że dzieci nigdy nie kłamią.

  • Jak wygląda codzienność w chorobie reumatycznej

  • Medycyna kosmiczna to już nie kosmos

  • Socjolożki: nie szukajmy winy tylko w świecie wirtualnym

  • Jak chorują dziecięce brzuchy

  • Adobe Stock

    Obraz ludzkiego ciała w nowoczesnej ramie, czyli o roli radiologów

    Często radiolog jest tym pierwszym lekarzem rozpoznającym zmiany w tkankach, ale jego rola wcale się na tym nie kończy. Diagnostyka obrazowa to dziedzina prężnie rozwijająca się i zyskująca na znaczeniu – zaznaczyła prof. Katarzyna Karmelita-Katulska, prezeska Polskiego Lekarskiego Towarzystwa Radiologicznego przy okazji obchodów jubileuszu stulecia jego istnienia.

  • Ciężkie skutki choroby alkoholowej

  • Niedowaga u dzieci też jest groźna

Serwisy ogólnodostępne PAP