Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Do góry
24.08.2023 , 12:13 Aktualizacja: 25.08.2023, 11:36
Informacja prasowa

Piramida żywienia dla zdrowych… zębów

Niemal każdy słyszał o piramidzie zdrowego żywienia, w której na szczycie, czyli wśród tych najmniej korzystnych, są tłuszcze, a u podstawy zdrowej diety (i piramidy) leżą warzywa i owoce. Pomiędzy nimi znajdziemy pieczywo, produkty zbożowe, nabiał i mięso. Mało kto jednak wie, że istnieje piramida żywienia dla zdrowych… zębów, której struktura nieco się od tej ogólnej różni.

zdj. Medicover zdj. Medicover

Kariogenność oznacza w uproszczeniu sprzyjanie próchnicy, a to ważne, bo nie każda nazywana cukrem ma na nią taki sam wpływ. Wierzchołek „próchnicowej” piramidy budują najbardziej kariogenne produkty spożywcze. U jej podstaw odpowiednio te, które zawierają składniki przeciwpróchnicowo. Wewnętrzny poziom piramidy wypełniają produkty kariostatyczne. Sprawdzamy, co warto jeść, przez spożywanie próchnicy. 

Od tego robi się próchnica

Słodycze, białe pieczywo, miód, kandyzowane owoce, owoce cytrusowe, płatki śniadaniowe i słodzone słodzone – czyli wszystkie te produkty, które zawierają łatwo przyswajalne cukry: glukozę, sacharozę, maltozę, laktozę, fruktozę i przetworzoną skrobię. Wśród nich to sacharoza jest uznana za tę najbardziej próchnicogenną, bo fermentuje, ale też jest dostępna przez bakterie próchnicowe w taki sposób, by stworzyć dla nich jeszcze bardziej przyjazne do bytowania środowiska, m.in. za rzadkich przez nierozpuszczalnych w wodzie polisacharydów. Być może to małe, powiązane z sacharozie biofilm zawiera mniej składników mineralnych pochodzących ze szkliwo, do których należą wapń, fosfor i fluor. 

– Już w pierwszym życiu dziecka przekazujemy mu bakterie próchnicowe, m.in. Streptococcus mutans: przez pocałunki, oblizywanie smoczka czy kuchnie; iz tą bakterią pozostaniemy do końca życia. Jednak tylko nieistniejące skutki wpływają na rozwój próchnicy, a są to m.in. imiona, nasze nazwy (podjadanie, używki, higiena zębów) oraz ten kluczowy, czyli dieta – mówi lek. wygięcie. Agnieszka Juśkiewicz z Medicover Stomatologia Łódź Pomorska.

Skład ma znaczenie dla zagrożenia próchnicą, ale także to, jak długi kontakt z zębami, jego forma: płynna (napoje), ciągnąca i kleista (słodycze, owoce kandyzowane, gumy rozpuszczalne). Dotyczy to również kwasowości, a także zastosowania w nim środków ochronnych. Inne produkty, jak mleko, mimo sporej zawartości cukru (laktoza), ale i organiczne nie są dostępne tak próchnicotwórcze, jak można było być tego po nich funkcjonalnych.

Można jeść bez ryzyka

Chociaż czyhające na urządzenia emitują być wiele, to jednak bez trudu pochodzącego z produktów, które nie są utrzymywane z powodu próchnicy, ale też spokojnie mieszczą się na źródłach dostarczonych piramidy udostępniania. Mowa o warzywach, niektóre owocach, nabiale, jajach i mięsie. 

Próchnica nazywana jest wywoływaną przez bakterie próchnicowe, która prowadzi do braku minerałów z twardych zębów, czyli szkliwa i zębiny, oraz zniszczenia miazgi. zagrożenie w tym przypadku, które powoduje działanie przez bakterie, które usuwają minerały. Kwasy mogą być również pochodzenia, a następnie dostarczone z pożywieniem. mówić o kwasowej erozji szkliwa – wyjaśniono dentystka.

To, co w przypadku surowych owoców i warzyw, jest nawet formą cukrów. W tym przypadku są związane ze strukturą komórkową i programami, które nie mogą ich absorbować. Drugi czynnik, czyli kwasowość, ma niemałe znaczenie. W ciągu następnego dnia nastąpi zmiana odczynu pH w jamie narzędzi człowieka, zależnych od tego co i jak często jemy. Bezpieczne jest neutralne pH, czyli oscylujące wokół 7. Za następstwo dla szkliwa wtórnego się do poziomu poniżej 5,5, ale jest wyjątek – fluor zwiększona tolerancja na kwasy do nawet wtórnego poziomu, bo do około 4,5. Wśród surowych owoców i warzyw wiele ma pH wysokie, a więc bezpieczne pod tym względem. 

Papryka, ziemniaki, bakłażan, brukselka, marchew, brokuł, kukurydza, buraki, por, seler, melon, arbuz, oliwki, świeże sery i jajka – do produktów produktów o działaniu lub neutralnej kwasowości, które zawierają dodatek nie posilą się bakterii próchnicowych. 

Jedzenie antypróchnicowe

Dieta przeciwpróchnicowa nie oznacza rozkładgo postu, a bardziej rozważane dobieranie tego, co znajduje się na naszym talerzu. Na podstawie piramidy dystrybucji dla zdrowego żywienia, czyli w jej oparciu, znajdują się produkty, które mają swoje właściwości i składowane mogą być usunięte z próchnicy. Jak to możliwe? 

– Produkty surowe, minimalnie lub nieprzetworzone, a także te z zawartością błonnika lub surowców mineralnych, które można wykorzystać dla szkliwa. Przede wszystkim dostarczane są niewielkie ilości cukrów dla wrażliwych próchnicowych, z drugiej strony, zamiast tego błonnik jest korzystny na dobrą florę bakteryjną w jamie instrumentów, ale iw napędch. Produkty probiotyczne, jak kefiry i jogurty, także wspierają zdrowe bakterie, a ponadto dostarczają najważniejsze budujące szkliwo. Równowaga flory bakteryjnej instrumentów jest niezwykle ważny – wyjaśnia lek. wygięcie. Agnieszki Juśkiewicz. 

W antypróchnicowej zawartości znajdują się m.in.: twarde sery, warzywa oraz owoce z dużą zawartością błonnika i orzechy. Korzystne właściwości ma tzw. cukier brzozowy, czyli ksylitol, który hamuje rozwój chroniczny, a także herbata – pojedynczo czarna, jak i zielona. Te zawarte w zawartości polifenoli nie tylko ograniczają nasnażanie składników, ale także minerały w nich zawarte odbudowują szkliwo. 

Czytając skład składników na etykietach różnych produktów, można znaleźć sorbitol i mannitol. To związki o zapachu smaku, które są neutralne dla próchnicy, więc często producenci umieszczają je w pastach do zębów czy „bezcukrowych” gumach do żucia. 

– To, co jemy i pijemy, nie tylko bezpośrednio wpływa na ryzyko próchnicy, ale też zdrowie całego organizmu, którego elementem są zęby i jama ustna. Niewłaściwa dieta, która nie dostarcza nam wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych, a co gorsza: powodująca wzrost glukozy we krwi czy cholesterolu, prędko odbije się na naszym zdrowiu. Niestety, zauważymy to również w ustach: ucierpieć mogą dziąsła, śluzówki jamy ustnej, a w końcu też same zęby. Piramida zdrowego żywienia to piramida dla zdrowych zębów, ale warto wziąć pod uwagę, że jedne produkty sprzyjają „psuciu się zębów”, a inne pomagają tego uniknąć – podsumowuje ekspertka Medicover Stomatologia. 

Dostarczane przez urządzenie do zasilania i zasilania o potencjale próchnicotwórczem nie uwalniane z nas z koniecznością używania urządzeń, czyli urządzeń mechanicznych, dwa razy dziennie, wytwarzanych przez pasty z fluorem i nitkowania. 

źródło: Medicover

źródło: Medicover Stomatologia


 

Copyright

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki wideo) zamieszczone w portalu "Serwis Zdrowie. Postaw na Wiedzę" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Za materiał opublikowany jako "informacja prasowa" w „Serwisie Zdrowie. Postaw na Wiedzę!” odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jej nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji prasowej”. Wszystkie materiały opublikowane w Serwisie Zdrowie mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. Zdjęcie załączone do informacji prasowej można bezpłatnie wykorzystać wyłącznie z treścią niniejszej informacji. Materiały oznaczone jako „materiał partnerski” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami, instytucjami lub organizacjami w ramach umów na obsługę medialną. „Portal Serwis Zdrowie. Postaw na Wiedzę” ma charakter informacyjno-edukacyjny i nie może być traktowany jako źródło porad medycznych. W sytuacji problemów ze zdrowiem należy udać się po pomoc do odpowiedniego profesjonalisty medycznego.
Id materiału: 3328

TAGI:

Najnowsze

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Co tydzień dostaniesz: najciekawsze artykuły, wywiady i filmy z Serwisu Zdrowie, a także zapowiedzi - materiałów na następny tydzień, konferencji i wydarzeń.

Postaw na wiedzę!

Regulamin

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.