Wczesna menopauza zwiększa ryzyko raka pęcherza?

To FAKT! W przypadku kobiet doświadczających menopauzy przed 45. urodzinami, ryzyko zachorowania na raka pęcherza jest większe niż u tych, które przestają miesiączkować później – dowodzą wyniki badań zaprezentowane na kongresie Europejskiego Towarzystwa Urologicznego.

Zespół pod kierunkiem dr Mohammada Abufaraja z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu przeanalizował dane ponad 220 tys. amerykańskich pielęgniarek. Odkrył, że kobiety, które przeszły menopauzę przed 45. urodzinami, były obarczone 45 proc. większym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza niż te, które doświadczyły tego pięć lat później. Co więcej, jeśli na dodatek taka kobieta paliła, ryzyko zachorowania ten nowotwór wynosiło u niej 53 proc.

1 na 20 kobiet przechodzi menopauzę wcześnie, w krajach rozwiniętych średnia wieku dla tego naturalnego zjawiska wynosi 51 lat. 

- Palenie stanowi najważniejszy czynnik ryzyka, jeśli chodzi o raka pęcherza. (…) Palenie jest również związane z wcześniejszą menopauzą, dlatego jeszcze bardziej zwiększa ryzyko tego nowotworu – mówi dr Abufaraj. 

Rak pęcherza jest szóstym co do częstości diagnozowanym nowotworem w Europie. Generalnie u mężczyzn jest on trzy razy bardziej powszechny niż u kobiet, lecz śmiertelność wśród tych ostatnich jest o 40 proc. większa. Co roku rak pęcherza jest diagnozowany u 27 tysięcy Europejek i 19 tysięcy Amerykanek.   

Wcześniejsze badania tego samego zespołu ujawniły, że palenie bardzo źle wpływa na rokowania związane z leczeniem raka pęcherza. Dopiero 10 lat po rzuceniu tego nałogu terapia może przynieść te same skutki, co u osób, które nigdy wcześniej nie paliły.

Apio 

Źródło: 
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/eaou-emi031319.php
 

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP