Chudnąc chronisz się przed rakiem?

Jeśli otyłość lub nadwaga to Twój problem, jest to FAKT! Coraz więcej nowotworów jest bowiem powodowanych przez otyłość i nadwagę.

Mało pocieszające jest to, że w związku z tym, że coraz mniej ludzi pali papierosy, spada liczba nowotworów tytoniozależnych. Wciąż jednak najwięcej chorób onkologicznych jest wywoływanych przez papierosy.

Otyłość i nadwaga są zaś już drugą najczęstszą przyczyną nowotworów. W Wielkiej Brytanii na te czynniki ryzyka przypada 6,3 proc. zachorowań onkologicznych, czyli o prawie o 1 punkt procentowy więcej niż w 2011 r. (5,5 proc.). Podobnie jest jest w Polsce.

Jeśli zatem otyłość to Twój problem, postaraj się schudnąć. Badania prof. Anne McTiernan z Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle (USA), opublikowane w lipcu 2016 r. przez „Cancer Research” wskazały, że uczestniczkom wystarczyło schudnąć o 5-10 proc., żeby w organizmie było mniej substancji sprzyjających rozwojowi raka.

Najlepsze efekty daje odpowiednia dieta, która w tych obserwacjach okazała się bardziej skuteczna niż aktywność fizyczna. W największym jednak stopniu można się odchudzić łącząc zmianę sposobu odżywiania z wysiłkiem fizycznym.

Co istotne, najlepiej odchudzać się pod kontrolą specjalistów; zarówno lekarza, jak i dietetyka, psychologa i fizjoterapeuty.

jw/

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Adobe Stock

    Odżywianie a indeks studencki

    Studenci zapominają często o zdrowym talerzu. Jedzą w pośpiechu, nieregularnie, podjadają między posiłkami. Wybierają często te tańsze produkty, gotowe, a więc zawierające mniej wartościowych składników. Jak dowodzą liczne badania naukowe, to może odbijać się na ich zdrowiu. Co i jak jeść, by zachować siły – nie tylko w czasie sesji?

  • Adobe

    Leczenie żywieniowe warto zacząć przed diagnozą onkologiczną

    Odpowiednio zaplanowane leczenie żywieniowe, najlepiej rozpoczęte jeszcze przed postawieniem ostatecznej diagnozy onkologicznej, może istotnie poprawić efekty terapii oraz rokowania pacjentów - powiedziała PAP dietetyczka kliniczna i profesor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego dr Agnieszka Białek-Dratwa.

  • AdobeStock

    Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

    Choć nie ma jednoznacznych dowodów, że słodziki w ilościach dopuszczonych do spożycia są szkodliwe dla zdrowych dorosłych, coraz więcej badań wskazuje, że mogą mieć pewne niekorzystne skutki - zwłaszcza przy długotrwałym, nadmiernym spożyciu lub u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Jak dowiedli brazylijscy naukowcy wysokie spożycie słodzików może wpływać na myślenie i pamięć w średnim wieku.

  • Czy suplementy na wątrobę pomagają schudnąć?

    W aptekach zajmują całe półki: preparaty z sylimaryną, fosfolipidami, karczochem, ostropestem, kurkumą. Reklamy przekonują, że oczyszczają, regenerują i chronią wątrobę, a przy okazji „pomagają w odchudzaniu”. Czy to możliwe, by leki i suplementy powodowały utratę wagi?

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Jelita wpływają na odporność i nastrój

    Jelita potrafią produkować aż 90 proc. serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który wpływa na nastrój i samopoczucie. Zaburzenia mikrobioty mogą przyczyniać się do depresji, lęków i chronicznego zmęczenia, które dotykają coraz więcej Polaków – wynika z raportu „Stan jelit Polaków 2025”.

  • Arytmia arytmii nierówna

  • Nie ma szczepionki na samobójstwo

  • Okres dojrzewania trwa aż do trzydziestki

  • Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób transpłciowych

  • Adobe Stock

    Zawał serca – stan nagły, na który możemy pracować latami

    Zawał to stan nagły, choć możemy latami na niego pracować. Niektóre z czynników są niezależne od nas, jednak w dużej mierze gubią codzienne niezdrowe nawyki. Jak rozpoznać zawał i czym on w ogóle jest, wyjaśnia prof. Marek Gierlotka, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

  • Od czego zależy, kto doznaje stresu pourazowego?

  • Odżywianie a indeks studencki

Serwisy ogólnodostępne PAP