Orzechy poprawiają jakość nasienia?

To FAKT! Orzechy mogą zwiększyć liczbę i poprawiają kondycję plemników. Prawdopodobnie dzieje się tak, ponieważ zawarte w nich składniki chronią niesione przez plemniki DNA.

 Hiszpańscy naukowcy z Universitat Rovira i Virgili w Tarragonie przeprowadzili trwające 14 tygodni badanie, w którym część z blisko 120 zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 35 lat żywiło się według typowej tzw. zachodniej diety, a część uzupełniła ją 60 g migdałów, orzechów laskowych i włoskich.

Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że nasienie mężczyzn z obu grup znacznie się różni. Orzechy spowodowały 16 proc. wzrost liczby plemników, 4 proc. poprawę ich żywotności, 6 proc. wzrost ruchliwości i 1 proc. poprawę morfologii. Wszystkie te parametry mają znaczenie dla płodności mężczyzny.

U podłoża zaobserwowanych różnic może leżeć jedno zjawisko. Otóż plemniki pobrane od mężczyzn jedzących orzechy miały niższy poziom fragmentacji DNA. Tymczasem wysoki poziom fragmentacji stanowi ważny czynnik pogarszający płodność.

Wyniki doskonale współgrają z rezultatami badań, według których jakość spermy poprawiają takie składniki diety jak kwasy omega-3, przeciwutleniacze (np. witaminy C i E, selen, cynk) czy kwas foliowy. Orzechy zawierają te wszystkie substancje.

Badacze zwracają jednak uwagę, że projekt objął młodych i zdrowych mężczyzn, więc jego wyników nie można bezpośrednio odnieść do całej populacji.

Apio/PAP
 

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Adobe

    Addio pomidory, witaj likopenie

    Koniec sezonu na świeże pomidory nie oznacza, że przestajemy korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Przeciwnie – jesień i zima to najlepszy czas, by sięgnąć po przetwory pomidorowe, które mają do zaoferowania nawet więcej niż świeży owoc prosto z krzaka. To właśnie w sosach, przecierach i koncentratach kryje się największe stężenie likopenu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, jakie zna nauka.

  • Adobe Stock

    Dieta a ryzyko demencji

    Niedożywienie w późniejszym wieku sprzyja demencji i ubytkom zdolności poznawczych – wykazało nowe badanie. O zdrowie mózgu, także z pomocą diety, warto jednak zadbać dużo wcześniej. Zalecenia nie są skomplikowane. Najnowsze ustalenia komentuje dla Serwisu Zdrowie neurolożka prof. Maria Barcikowska.

  • Adobe Stock

    Zakiszone zdrowie

    Kisić, czyli fermentować można kapustę, ogórki, ale też marchewkę, czosnek, mleko, oliwki, a odleglej kulturowo – soję, uzyskując jeden z najzdrowszych produktów na świecie: natto. Fermentacja to proces wykorzystujący bakterie mlekowe do rozkładu cukrów. Proces ten podbija wartości zdrowotne, wspomaga przemianę materii.

  • Adobe

    Grelina to nie tylko hormon głodu

    Jeszcze niedawno żołądek kojarzył się wyłącznie z trawieniem i wydzielaniem kwasu. Dziś wiemy, że to organ o znacznie szerszych kompetencjach. Wydziela hormony, komunikuje się z mózgiem i resztą ciała, a jeden z jego peptydów – grelina – wręcz zrewolucjonizował postrzeganie przewodu pokarmowego.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Warto rozciągać mięśnie

    Kiedy myślimy o ćwiczeniach, pierwsze skojarzenia to bieganie, podnoszenie ciężarów lub zajęcia fitness, które podkręcają tętno. Rozciąganie i joga często pozostają na marginesie tych rozmów — traktowane bywają jako dodatki do treningu, coś, co robi się „dla relaksu”. Tymczasem badania naukowe dowodzą, że systematyczne rozciąganie mięśni i praktyki opierające się na kontroli oddechu i uważności niosą realne, mierzalne korzyści nie tylko dla umysłu, ale i dla ciała.

  • Choroby reumatyczne nie są w Polsce priorytetowo traktowane

  • Samorząd lekarski za zakazem nocnej sprzedaży alkoholu

  • Bezpłatne narzędzie wspomaga w ocenie, czy dziecko rozwija się prawidłowo

  • Dieta a ryzyko demencji

  • AdobeStock

    Relacja dziewczynki z ojcem rzutuje na życie dorosłej kobiety

    Niekiedy ojciec hołubi córkę w sposób, który zaczyna ją ograniczać. Może wówczas dochodzić do tzw. uwikłania emocjonalnego. Potocznie mówimy o „córeczce tatusia”. Z drugiej strony możliwy jest rozwój tzw. syndromu tatusia (ang. daddy issues) wynikający z nieprzepracowanych relacji z ojcem – opowiada psycholożka Anna Mackiewicz-Garbiec z Centrum Terapii Dialog.

  • Eksperci: trzeba ograniczyć dostęp do alkoholu

  • Addio pomidory, witaj likopenie

Serwisy ogólnodostępne PAP