Wiemy, jakie są przyczyny raka trzustki?
To MIT! Choć po wpisaniu w wyszukiwarkę internetową frazy „przyczyny raka trzustki” bez trudu można znaleźć ich długą listę, to jednak uznani eksperci twierdzą, że przyczyny raka trzustki wciąż pozostają nieznane.
Rak trzustki budzi duże emocje i zainteresowanie, ponieważ zwykle nie daje żadnych objawów aż do momentu, kiedy jest już mocno zaawansowany, a przez to też niezwykle trudny do leczenia. Nic dziwnego, że ludzie szukają informacji na temat jego przyczyn, a więc i możliwych sposobów zapobiegania. Niestety, wiedza naukowa na ten temat jest wciąż ograniczona.
„Aktualnie przyczyny raka trzustki są nieznane. Przyjmuje się, że większość raków trzustki (90 proc.) nie jest związana z żadnym czynnikiem ryzyka, jednak dla pozostałych przypadków zidentyfikowano pewne takie czynniki. Zwiększają one ryzyko wystąpienia raka, ale nie są konieczne ani wystarczające do spowodowania raka. Czynnik ryzyka nie stanowi sam w sobie przyczyny choroby. Niektóre osoby, u których występują czynniki ryzyka, nigdy nie zachorują na raka trzustki, natomiast inne, u których nie występuje żaden z czynników ryzyka, zachorują” – czytamy w eksperckim poradniku na temat raka trzustki dla chorych i ich rodzin, wydanym przez Anticancer Fund (ACF) we współpracy z European Society for Medical Oncology (ESMO).
Jakie są potencjalne czynniki ryzyka rozwoju raka trzustki
Eksperci z renomowanego towarzystwa ESMO do głównych czynników ryzyka zaliczają m.in.:
- Geny - stwierdzono, że pewne mutacje genetyczne wiążą się z występowaniem raka trzustki (np. mutacje genów KRAS i CDKN2). Ryzyko zwiększają też niektóre dziedziczne zespoły genetyczne, takie jak np. zespół Peutza-Jeghersa czy zespół FAMMM. Posiadanie krewnego chorującego na raka trzustki również zwiększa ryzyko. Ale szacuje się, że tylko od 5 do 10 proc. przypadków raka trzustki może mieć charakter rodzinny.
- Palenie tytoniu – stwierdzono, że 25 proc. pacjentów z rakiem trzustki jest lub było długoletnimi palaczami tytoniu. Palenie jest groźne zwłaszcza u osób z wymienionymi wyżej predyspozycjami genetycznymi.
- Wiek - ryzyko zachorowania na raka trzustki, podobnie jak w przypadku większości innych nowotworów, rośnie z wiekiem. Rak trzustki rozpoznawany jest najczęściej między 60. a 80. rokiem życia.
- Otyłość – stwierdzono też, że ryzyko wystąpienia raka trzustki może nieznacznie wzrastać wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI).
- Przewlekłe zapalenie trzustki - zwłaszcza trwające przez kilka dziesięcioleci, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka trzustki.
- Alkohol i mięso - podejrzewa się, że alkoholizm i spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa oraz produktów mięsnych wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka trzustki, ale dowody na to nie są wciąż jednoznaczne.
Czy są badania, za pomocą których można wcześnie wykryć raka trzustki?
W przypadku niektórych nowotworów dysponujemy takimi możliwościami diagnostycznymi, że - przy założeniu, iż badaniom poddawałyby się całe populacje - można by zredukować do niemal zera, lub zdecydowanie ograniczyć występowanie tych chorób. Takimi właśnie profilaktycznymi badaniami przesiewowymi (skriningowymi) są np. cytologia oraz kolonoskopia. Obydwie te metody diagnostyczne pozwalają na wykrycie zmian jeszcze przedrakowych, które w pierwszym przypadku dotyczą - raka szyjki macicy, a w drugim - raka jelita grubego. Dzięki takim badaniom wykrywane są zatem zmiany, które dopiero mogą się przekształcić w nowotwór. Ich monitorowanie i leczenie nie dopuszcza do rozwoju raka.
Niestety, w przypadku raka trzustki tak nie jest – nie powstało jeszcze proste i efektywne, przesiewowe narzędzie diagnostyczne.
„Wczesne stadium i zmiany przedrakowe w przebiegu raka trzustki nie wywołują objawów. Z tego powodu wczesne wykrycie raka trzustki jest trudne i dochodzi do niego rzadko" - czytamy w poradniku.
Jednakże u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka, u których występują określone predyspozycje genetyczne, zaleca się profilaktyczne wykonywanie zaawansowanych badań diagnostycznych: ultrasonografii endoskopowej (EUS) umożliwiającej wykrycie niewielkich zmian w tkankach trzustki oraz badań obrazowych metodą rezonansu magnetycznego (MRI)– wskazują eksperci ESMO.
Raka trzustki można podejrzewać na podstawie szeregu różnych możliwych objawów, do których należą m.in. utrata masy ciała, żółtaczka i ból brzucha czy pleców. Objawy te mogą jednak być skutkiem również wielu innych chorób.
Lekarze rekomendują też regularne, coroczne badanie brzucha za pomocą ultrasonografu, które pozwala na wykrycie wielu patologicznych zmian w jamie brzusznej (w niektórych przypadkach także raka trzustki).
Autorzy poradnika podkreślają, że zawarte w nim informacje odnoszą się do najczęściej występującego typu raka trzustki, nazywanego gruczolakorakiem trzustki.
Wiktor Szczepaniak (zdrowie.pap.pl)
Źródło:
Poradnik „Co to jest rak trzustki? Chcielibyśmy to wyjaśnić”, poradników dla pacjentów wydany przez ESMO/ACF.