Tylko alkohol powoduje stłuszczenie wątroby?

To mit! Nawet osoby w ogóle nie spożywające alkoholu mogą zachorować na stłuszczenie wątroby. Zwłaszcza grozi to osobom z cukrzycą i otyłością.

Większość dorosłych ludzi wie, że nadużywanie alkoholu grozi chorobami wątroby, która jest w naszym organizmie głównym miejscem metabolizowania alkoholu etylowego. Jednym ze skutków nadmiernego picia może być tzw. alkoholowe stłuszczenie wątroby, czyli przewlekłe uszkodzenie wątroby, które objawia się nagromadzeniem kropli tłuszczu w hepatocytach (komórkach wątrobowych). Szacuje się, że występuje ono u blisko 90 proc. osób pijących powyżej 60 g alkoholu dziennie. Co ciekawe, po zaprzestaniu picia zwykle ustępuje w ciągu 4-6 tygodni. W przypadku kontynuacji nadmiernego picia nadal jednak postępuje, co u około 35 proc. osób prowadzi do zapalenia wątroby i jej marskości.

I chociaż alkohol wciąż należy do najczęstszych przyczyn chorób wątroby (w tym także jej stłuszczenia), to jednak coraz częściej stłuszczeniowa choroba wątroby jest wywoływana przez zupełnie inne czynniki, co ma związek z postępującą na całym świecie w szybkim tempie „epidemią nadwagi i otyłości” oraz powiązaną z tym epidemią cukrzycy.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (nazywana w skrócie przez fachowców NAFLD) jest najczęstszą przewlekłą chorobą wątroby w krajach rozwiniętych, a jej rozpowszechnienie szacuje się aż na 6-33 proc. populacji, w zależności od kraju. Do jej głównych przyczyn należą: zaburzenia przemiany materii, błędy żywieniowe, przekarmienie, otyłość i cukrzyca typu 2. NAFLD występuje aż u 90 proc. osób z dużą otyłością i u 65 proc. osób z cukrzycą typu 2.

Objawami tej choroby są m.in. zmęczenie, osłabienie, uczucie dyskomfortu w prawym górnym rejonie brzucha i powiększenie wątroby.

Ważnym elementem leczenia tej choroby, jak też jej zapobiegania, jest zmiana stylu życia (z naciskiem na dietę ubogokaloryczną i regularną aktywność fizyczną), a także redukcja masy ciała i oczywiście unikanie alkoholu.

vik (zdrowie.pap.pl)

Źródło:

„Interna Szczeklika: podręcznik chorób wewnętrznych”, pod red. P.Gajewskiego.

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Chrzan – świąteczny superfood

    Gdy w Wielkanoc zasiadamy do stołu, chrzan pojawia się w wielu domach jako konieczny dodatek do jaj, białej kiełbasy czy żurku. Ten ostry, wyrazisty w smaku korzeń ma właściwości, którym zawdzięcza uznanie nie tylko smakoszy, lecz także lekarzy i naukowców. 

  • Komórki macierzyste – nadzieja w leczeniu cukrzycy

  • Czy rządzi nami „gadzi mózg”?

  • Równowaga energetyczna klucz do zdrowia

  • Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka

  • AdobeStock

    Trendy na TikToku: szkodliwe, a nawet niebezpieczne

    Obserwujemy dziś 10 tys. dzieci w wieku od 10 do 18 lat, które publikują niepokojące i niebezpieczne treści w aplikacji TikTok. Ich wspólne motto to „nie radzę sobie z życiem". Dzielą się smutkiem, żalem, treściami autoagresywnymi czy suicydalnymi. Gdy sytuacja jest krytyczna (np. dziecko siedzi na moście lub na torach), zawiadamiamy odpowiednie organy – mówi Kinga Szostko, twórczyni portalu bezpiecznedziecko.org, w którym edukuje rodziców przed zagrożeniami czyhającymi na najmłodszych w sieci.

  • Wielkanocna rzeżucha kontra złogi amyloidu

  • Bullying karmi się ciszą i samotnością