Wycofywane mrożonki: wszystko co warto wiedzieć o listerii

Listeria monocytogenes jest przyczyną wycofania ze sklepów mrożonek z kukurydzą. Poznaj fakty o tej szczególnie groźnej dla ciężarnych bakterii i sposoby, jak jej uniknąć.

Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne
Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

Główny Inspektor Sanitarny poinformował w komunikacie z 31 lipca o wycofaniu ze sprzedaży mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko skażenia ich bakterią Listeria monocytogenes. Wyjaśnił, że ich producent podjął „działania zapobiegawcze” w związku z potencjalnym zagrożeniem zakażenia tym patogenem kukurydzy użytej w mrożonkach. Informacje o konkretnych produktach wycofywanych ze sprzedaży można znaleźć na stronie GIS. Inspektor zaleca, by kupionych już mrożonek nie jeść.

Co to jest listeria?

Pałeczki Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii, która ma duże zdolności przystosowawcze. Potrafią przetrwać krótkotrwałą pasteryzację. Wiele bakterii ginie w zbyt kwaśnym środowisku, ale ta nie jest wrażliwa na wahania pH od kwaśnego do zasadowego. Doskonale czuje się zarówno w warunkach, gdy w jej środowisku jest tlen, jak i beztlenowym. Szkodliwy jest dla niej dopiero dwutlenek węgla, ale musi stanowić nie mniej niż 30 proc. atmosfery.

Rys. Rosa

Salmonella – najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko

Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnażaniu się nie przeszkadza jej temperatura w lodówce, choć woli cieplejsze warunki. Główne miejsce jej zamieszkania to przewód pokarmowy drobiu. U ludzi powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Ale można się przed nią uchronić.

Jeśli spojrzy się do rejestru alertów RASFF (Food and Feed Safety Rapid Alerts) – unijnego systemu, do którego trafiają informacje o stwierdzonych zagrożeniach w żywności i wodzie, okaże się, że listeria jest drugim pod względem występowania po pałeczkach salmonelli stwierdzanym w krajach UE zagrożeniem. Od początku roku do 30 lipca br. w bazie RASFF zarejestrowano niemal 60 alertów związanych z wykryciem listerii w produktach w różnych krajach (np. w mrożonkach, kiełbasie chorizo, szynce, mleku, serze, warzywach, rybach). 

Jak uniknąć listerii?

Niska temperatura nie czyni szkody pałeczkom Listeria monocytogenes, potrafią się one namnażać także w produktach przetrzymywanych nie tylko w zamrażarce, ale i w lodówce. Zabija ją bardzo wysoka temperatura, czyli powyżej 75 stopni Celsjusza. Dlatego odpowiednia obróbka termiczna żywności garmażeryjnej jest kluczowa, by nie ucierpieć z powodu chorób, które listeria wywołuje.

Drugą podstawową zasadą, jaką należy stosować, to mycie rąk mydłem pod bieżącą wodą po każdym kontakcie z surowym mięsem, rybami czy warzywami.

Co do gotowych produktów, które nie były prawidłowo przygotowane lub przechowywane, np. sery lub wędzone ryby, jedyną szansą na uniknięcie zakażenia jest śledzenie ostrzeżeń dotyczących żywności publikowanych na stronie RASFF i GIS. 

Jakie szkody może poczynić listeria?

Nie każda żywność zakażona listerią da się nam we znaki; dużo zależy od ilości bakterii w spożytym produkcie oraz stanu zdrowia konsumenta.

Jest szczególnie groźna dla osób o osłabionej odporności - na skutek choroby lub przyjmowanych leków (np. osoby z chorobą nowotworową lub po przeszczepach przyjmujące leki immunosupresyjne), a także kobiet ciężarnych.

Niektóre przyjmowane leki mogą chronić przed pałeczką listeria. Np. pacjenci z AIDS, przyjmujący jeden z leków stosowanych w tej chorobie, mają mniejszą skłonność do zakażenia się listerią.

Jakie są objawy zakażenia listerią?

  • ból stawów, 
  • ból głowy, 
  • umiarkowana biegunka,
  • gorączka i inne objawy ze strony układu pokarmowego,
  • senność.
Fot.PAP

Salmonella od kota czy psa? Uwaga na zoonozy!

Włochaci pupile mogą nas niechcący zarazić chorobami - bakteryjnymi, wirusowymi, grzybiczymi lub pasożytniczymi. Zagrożenie będzie jednak niewielkie, jeśli zadbamy o higienę.

U większości zakażonych osób objawy ustępują bez specyficznego leczenia.

Jednak u osób z grup ryzyka (osłabionych i kobiet w ciąży) może dojść do poważnej choroby, która może zaatakować wiele narządów i układów. Jak wskazują Agnieszka Kołakowska i Grzegorz Madajczak w artykule opublikowanym na łamach Przeglądu Epidemiologicznego, Listeria monocytogenes jest drugim co do częstości drobnoustrojem wywołującym zakażenia ośrodkowego układu nerwowego.

U kobiet w ciąży zakażenie może doprowadzić do przedwczesnego porodu, urodzenia martwego dziecka lub urodzenia dziecka z wrodzoną listeriozą.

„Listerioza u kobiet w ciąży występuje zdecydowanie częściej niż w pozostałej części populacji – stanowi około 27 proc. wszystkich zakażeń” – podkreślają autorzy wspomnianego artykułu.

Wskazują, że u kobiet ciężarnych choroba w pierwszej fazie zakażenia objawia się nieswoistymi objawami grypopodobnymi: wysoką gorączką (między 38,2° a 41,2°C), bólem głowy, dreszczami, bólem gardła, biegunką czy zapaleniem miedniczek nerkowych. 

Justyna Wojteczek (zdrowie.pap.pl)

Źródło: 
Agnieszka Kołakowska, Grzegorz Madajczak: Pałeczki Listeria Monocytogenes w zakażeniach ludzi, w: Przegląd Epidemiologiczny, 2011; 65
Portal RASFF

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce

    Jest śmiertelnie trujący, a że często bywa mylony z innymi grzybami, w tym smakowitą czubajką kanią, notuje się wiele ciężkich zatruć. Wystarczy jeden owocnik, by pozbawić życia całą rodzinę.  Prawdopodobnie po spożyciu muchomora sromotnikowego zmarła w szpitalu 88-letnia kobieta z warmińsko-mazurskiego, a jej mąż walczy o życie.

  • Adobe

    Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

    Zaczął się sezon na dynie, czyli na jesienne latte, zupę krem i zapiekanki. Ale też na zainteresowanie pracami naukowców, którzy badają wartość odżywczą i potencjalne korzyści zdrowotne ze spożywania dyni. W spektrum ich zainteresowania znajdują się zarówno miąższ i skórka, jak i pestki oraz olej z pestek dyni. Choć część obserwacji pochodzi z badań laboratoryjnych czy doświadczeń na zwierzętach, coraz częściej pojawiają się też prace kliniczne wskazujące, że dynia może mieć realny wpływ na zdrowie.

  • AdobeStock/airborne77

    Omega-3 - co warto wiedzieć?

    O kwasach omega-3 napisano już nie mało. To zasługa głównie ich dobroczynnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Jednak kolejne badania wskazują na możliwe, różnorodne korzyści z dbania o odpowiedni poziom tych składników. Substancje te działają bowiem na organizm na różne sposoby, a przy tym wcale nie trzeba sięgać po suplementy.

  • Adobe

    Suplementy i witaminy: czy forma ma znaczenie?

    Na początku września w życie wchodzą nowe przepisy, które pozwalają na wprowadzenie do sprzedaży w Polsce kolejnych form chemicznych witamin i minerałów. W unijnym wykazie tzw. nowej żywności znalazły się między innymi monohydrat kalcydiolu, czyli nowa postać witaminy D, a także winian adypinian wodorotlenku żelaza (IHAT) i kazeinian żelaza. 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Infekcje pokarmowe a podróże

    Patronat Serwisu Zdrowie

    Podróżując, trzeba przygotować się m.in. na infekcje pokarmowe. O jakich zasadach pamiętać i co powinna zawierać podręczna apteczka podróżna – wyjaśnia prof. Anatol Panasiuk, specjalista medycyny morskiej i tropikalnej, chorób zakaźnych i gastroenterolog.

  • Paradontoza - zabójca zębów

  • Dermatoskop w aplikacji i u lekarza POZ?

  • Zakażenie paciorkowcem może być groźne dla dzieci

  • Jak radzić sobie z niepokojem wywołanym działaniami wojennymi

  • AdobeStock/Wioletta

    Dzieci potrzebują zabawy na dworze

    Szkoła to nie wszystko. Równie ważny jest czas spędzany na podwórku – na zwykłej, spontanicznej zabawie. Badania pokazują, że dzięki temu na różnorodne sposoby zyskuje zdrowie dzieci i ich rozwój. Zła pogoda czy brak czasu to nie wymówka – twierdzą eksperci.

  • Kremy nie wystarczą - AZS wymaga kompleksowego podejścia

  • Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce

Serwisy ogólnodostępne PAP