Tag:
  • Adobe Stock

    Okres dojrzewania trwa aż do trzydziestki

    Mózg pozostaje w fazie dojrzewania aż do wczesnych lat trzydziestych, kiedy osiąga swój „szczyt” – wynika z najnowszych badań naukowców z brytyjskiego University of Cambridge.

  • Adobe Stock

    Dieta a ryzyko demencji

    Niedożywienie w późniejszym wieku sprzyja demencji i ubytkom zdolności poznawczych – wykazało nowe badanie. O zdrowie mózgu, także z pomocą diety, warto jednak zadbać dużo wcześniej. Zalecenia nie są skomplikowane. Najnowsze ustalenia komentuje dla Serwisu Zdrowie neurolożka prof. Maria Barcikowska.

  • Adobe Stock

    Alzheimer i demencja – nie tylko genetyka

    Naukowcy odkrywają kolejne uwarunkowania demencji i choroby Alzheimera. Niektóre z nich mogą zaskakiwać. Dobre wiadomości są dwie – nowe doniesienia pomagają się zabezpieczyć, a ponadto wskazują ścieżki potencjalnych terapii.

  • zdj. P.Werewka

    Prawie połowy przypadków demencji można uniknąć

    Podczas gdy znalezienie skutecznej terapii demencji nadal naukowcom umyka, badania wskazują na potężną moc profilaktyki. Kluczowe znaczenie ma 14 głównych czynników ryzyka, na które relatywnie łatwo można wpłynąć – pokazuje najnowszy raport ekspertów. Choć każdy może wiele zdziałać samodzielnie, to potrzebne są także działania odgórne – argumentują specjaliści. To się jednak z nawiązką opłaci.

  • zdj. AdobeStock

    Zmienia się podejście do domów opieki

    Decyzja o przeniesieniu bliskiego do domu opieki najczęściej zapada ze względu na wypadek albo nagłą lub przewlekłą chorobę, która utrudnia funkcjonowanie całej rodziny. To błąd – o jesieni życia powinniśmy rozmawiać wcześniej ze starzejącymi się rodzicami albo z dziećmi, gdy sami się starzejemy. To pozwoliłoby odczarować te miejsca – uważa psycholożka Dorota Minta.

  • Fot.P.Werewka/PAP

    Opiekun osoby z chorobą Alzheimera–cień człowieka

    Życie opiekuna osoby z chorobą Alzheimera schodzi często na dalszy plan. W pojedynkę, bez wytchnienia i zrozumienia świata chorego trudno to udźwignąć. Co zrobić, by się nie wypalić? Czy można zobaczyć świat oczami podopiecznego? Są na to sposoby, o których opowiada Karolina Jurga, neuropsycholożka wpierająca osoby z demencją oraz te, które towarzyszą im w chorobie.

  • zdj. AdobeStock

    Szczepionka przeciwko półpaścowi może pomóc opóźnić demencję 

    Zaszczepienie się przeciwko półpaścowi może opóźnić rozpoznanie demencji – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Nature Medicine.

  • zdj. P. Werewka

    Wykonujesz rutynową pracę? Zadbaj o aktywizację mózgu

    Rutynowa praca, która nie wymaga stymulacji umysłowej może zwiększyć ryzyko łagodnych zaburzeń funkcji poznawczych i demencji po 70. roku życia – wynika z badań norweskich naukowców. Jeśli wykonujesz pracę, która nie aktywizuje mózgu, zmuś go do wysiłku w inny sposób.

  • rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Nieregularny sen może być powiązany z większym ryzykiem demencji

    Jak wynika z badań australijskich naukowców nieprawidłowe zachowania związane ze snem mogą być powiązane z większym ryzykiem demencji.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Nie czekaj, aż demencja się pogłębi

    Co 3 sekundy ktoś na świecie zapada na demencję. Co piąty mieszkaniec Polski cierpi już na zaburzenia pamięci, a jedna na 10 osób powyżej 65. roku życia zachoruje na chorobę Alzheimera lub inną chorobę otępienną. A jednocześnie nigdy nie jest za późno na leczenie – przekonywali eksperci w czasie konferencji z okazji otwarcia Centrum Leczenia Zaburzeń Pamięci Affidea w Warszawie. Przy czym, im wcześniej zacznie się leczenie, tym lepiej.

NAJNOWSZE

  • Cud narodzin

    Rozmnażanie człowieka często bywa przedstawiane jako naturalny, oczywisty element biologii. Naukowcy od dawna jednak podkreślają, że to narracja uproszczona. W rzeczywistości jest to proces niepewny, obarczony ogromnym ryzykiem błędu i porażki na każdym etapie. Jak mówią embriolodzy, biologia ludzkiej płodności jest taka, że zamiast gwarantować sukces – raczej balansuje na granicy prawdopodobieństwa. I każde narodziny – z tego punktu widzenia – to cud.

  • Dieta dziecka z chorobą onkologiczną

  • Czatboty mogą zaszkodzić – szczególnie młodym

  • Antybiotyk to nie lek na przeziębienie

  • Liszaje – wspólna nazwa, odmienne mechanizmy

  • Adobe Stock

    Ryby – ile i które jeść?

    Ryby to nieocenione źródło makroskładników, szczególnie kwasów omega-3 i pełnowartościowego białka. Ich spożycie buduje, uodparnia, usprawnia nie tylko ciało, ale też umysł. Jakie są zalecane porcje i dlaczego trzeba uważać, by nie zjadać ich w nadmiarze, szczególnie będąc w ciąży.

  • Fizjoterapeuci – niewykorzystany potencjał

  • Bunt nastolatka może przykrywać jego problemy

Serwisy ogólnodostępne PAP