-
Nie bądźmy obojętni
Reagujmy, jeśli widzimy, że z kimś dzieje się coś niedobrego. Jeśli nie czujemy się na tyle silni, by wziąć na siebie te historie wystarczy pokazać: widzę, że coś się dzieje i powiedzieć, że może warto porozmawiać z kimś kto pomoże. Nie oceniajmy, nawet jeśli nam wydaje się to błahe, może z jego perspektywy to jest ważna sprawa, dlatego i ty potraktuj ją poważnie - namawia prof. dr hab. n. o zdr. Ewa Mojs, psycholog, kierownik Katedry i Zakładu Psychologii Klinicznej UM w Poznaniu, współautorka „Kodeksu Wrażliwości w mediach społecznościowych”, którego pomysłodawcą jest Fundacja Zdrowego Postępu.
7 minut czytania -
Rozmowy online – mózg ich nie lubi
Liczba użytkowników internetowych komunikatorów liczona jest w miliardach. Tymczasem mózg człowieka nie jest do tego dostosowany – brakuje mu wielu bodźców, które zapewnia naturalny kontakt z innymi. Badania sugerują różne tego skutki, w tym nawet zaburzony rozwój mózgu w przypadku najmłodszych.
4 minuty czytania -
Internet jak heroina
Odłączenie od sieci działa na niektóre osoby jak odstawienie narkotyków czy alkoholu. W ekstremalnych przypadkach może prowadzić do napadów lęku i osłabienia działania układu odpornościowego.
3 minuty czytania -
Uwaga na diety z internetu!
Blogi, portale internetowe pełne są porad dotyczących zdrowego odżywiania i diet wspomagających leczenie różnych schorzeń. Jak poruszać się w tym gąszczu informacji, by wybrać te, które pomagają, a nie szkodzą, radzi ekspertka z zakresu żywienia dr Lucyna Kozłowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Dr hab. Lucyna Kozłowska z SGGW4 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Chrzan – świąteczny superfood
Gdy w Wielkanoc zasiadamy do stołu, chrzan pojawia się w wielu domach jako konieczny dodatek do jaj, białej kiełbasy czy żurku. Ten ostry, wyrazisty w smaku korzeń ma właściwości, którym zawdzięcza uznanie nie tylko smakoszy, lecz także lekarzy i naukowców.
-
Komórki macierzyste – nadzieja w leczeniu cukrzycy
-
Trendy na TikToku: szkodliwe, a nawet niebezpieczne
-
Równowaga energetyczna klucz do zdrowia
-
Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka