Tag:
  • Adobe Stock

    Śledź to zdrowie, ale...

    Śledzie mają w sobie dużo zdrowotnych wartości. Nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole, tym bardziej, że nadal spożycie ryb w Polsce jest niewystarczające. Wybierając je, warto jednak zwrócić uwagę, by pochodziły z różnych akwenów, aby uniknąć nadmiernego narażenia na zanieczyszczenia - przypomina dr n. o żywieniu Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej.

  • Adobe Stock

    Jak dobrze przeżyć święta? Najpierw wyrzućmy słowo „muszę”

    Święta nie mogą być przymusem, bo wszystko, co nim jest, jest negatywnie odbierane. Atmosfera świąteczna to nie jest tydzień w kuchni, ale życzliwa rozmowa przy stole, uśmiech, bycie asertywnym. By ten czas mile wspominać, nie przeprowadzajmy rewolucji w relacjach z bliskimi, odłóżmy trudne rozmowy na później, a kontrowersyjne tematy ucinajmy kolędami – radzi psycholog Piotr Mosak.

    7 minut czytania
  • Fot. PAP

    To będą niezwykłe święta!

    Za sprawą pandemii, tegoroczne święta Bożego Narodzenia będą wyjątkowe bardziej niż zwykle… A to dlatego, że zgodnie z zaleceniami medyków oraz rządu powinniśmy je spędzić w możliwie jak najmniejszym gronie, a w dodatku pod znakiem DDMW.

    Monika Wysocka i Monika Grzegorowska
    3 minuty czytania
  • AdobeStock

    Wielkanocny stół okiem dietetyka – sprawdź co warto zjeść

    Tradycyjnie, w czasie Wielkanocy, na polskich stołach lądują przeróżne smakołyki – od wędlin i pasztetów począwszy, a na babach i mazurkach skończywszy. Dowiedz się, co o wielkanocnych potrawach sądzą specjaliści ds. żywienia.

    5 minut czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Jajka – ile można bezpiecznie zjeść

    Jajka to symbol Wielkanocy. Powszechnie wiadomo, że zawierają sporo cholesterolu, jednak nie można powiedzieć, że są to niezdrowe produkty. Sprawdź ile można ich zjeść, by dodać sobie zdrowia.

    3 minuty czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Jak przetrwać święta - poradnik

    W Boże Narodzenie możemy pofolgować sobie za stołem. Trzeba jednak przestrzegać kilku prostych zasad.

    3 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Bierzesz leki? Sprawdź, czy nie reagują na słońce

    Ibuprofen, naproksen, tetracyklina – to tylko wybrane przykłady z licznej grupy leków, które oddziałują z promieniami słonecznymi. Mogą wytwarzać wolne rodniki, powodując uszkodzenia skóry, albo prowokować reakcje alergiczne.

  • Złoty standard w karmieniu piersią

  • Czasami warto się spocić

  • Ziemniaki i cukrzyca typu 2. Nauka zabiera głos

  • Talerz dziecka, gdy żar z nieba

  • AdobeStock

    Po operacji – żal czy satysfakcja?

    Cele operacji chirurgicznych są różne. Często jest to ratowanie zdrowia, a nawet życia. Nierzadko jednak chodzi o poprawianie jego jakości pod różnymi względami. We wszystkich przypadkach kluczowe znaczenie ma dla pacjentów satysfakcja z zabiegu.

  • Kurkuma, cynamon, imbir – ryzykowne suplementy

  • Technologia cyfrowa w rekonstrukcji żuchwy to już nie science fiction

Serwisy ogólnodostępne PAP