Laktoferyna: białko - kameleon o potencjale w zapobieganiu infekcji (komunikat)
Miniony rok okazał się rewolucyjny w medycynie. Pojawiły się nie tylko wyczekiwane szczepionki przeciwko COVID-19, ale również obszerne badania o składnikach wspierających odporność. Wśród nich znalazła się laktoferyna, która posiada udowodnione właściwości hamujące lub stymulujące aktywność układu odpornościowego. Czy zatem laktoferyna może pomóc w budowaniu odporności w obecnym kluczowym dla nas momencie?
Laktoferyna jest analizowana niezwykle intensywnie przez badaczy z całego świata. Na jej temat powstało ponad 9000 publikacji, a w 2020 roku zarejestrowano 5 różnych badań klinicznych. Jedno z nich zostało już zakończone, a obserwacje grupy badaczy z Hiszpanii są szczególnie interesujące. Wykazały bowiem, że u pacjentów, u których wykryto zakażenie koronawirusem, podawanie tego składnika doustnie - oraz pomocniczo w sprayu do nosa i aerozolu - przyspieszało proces ich zdrowienia do 4-5 dni, natomiast objawy zakażenia łagodniały. Publikacje z ostatnich miesięcy przybliżają nas do odpowiedzi dlaczego.
Białko o naturze kameleona
Przełomowym odkryciem w lutym 2021 roku były wyniki badania wyjaśniające w jakim mechanizmie laktoferyna może regulować odpowiedź układu odpornościowego na zakażenie wirusem SARS-CoV2. Grupa włoskich badaczy wykazała, że białko to nie tylko wspiera właściwą odpowiedź immunologiczną w przypadku kontaktu z wirusem Sars-CoV-2, ale również wpływa na korzystny profil cytokin wytwarzanych w trakcie infekcji, co może pomagać w wyciszeniu tzw. „burzy cytokinowej”.
Ponadto, zdobyte w trakcie pandemii doświadczenia wykazały, że wirus SARS-CoV-2 prowadzi do uszkodzenia czerwonych krwinek i zwiększenia poziomu wolnego żelaza. To wolne żelazo jest czynnikiem nasilającym rozwój stanu zapalnego oraz powoduje nadmierną krzepliwość krwi. Potencjał laktoferyny jako naturalnego regulatora dostępności żelaza został szeroko omówiony w publikacji z kwietnia tego roku. Dlatego też niektórzy nazywają laktoferynę białkiem-kameleonem, inteligentną cząsteczką czy super cytokiną. Dzięki swoim właściwościom dopasowuje się do potrzeb organizmu aktywując układ immunologiczny do walki z patogenami lub wyciszając odpowiedź zapalną, jeśli trwa za długo.
Laktoferyna - pierwsza tarcza ochronna organizmu
Laktoferyna to naturalnie występujące białko m.in. w mleku kobiecym łzach czy ślinie. Jest wytwarzana i gromadzona w komórkach układu odpornościowego, a jej uwalnianie wzrasta nawet 30-krotnie podczas infekcji wirusowych lub bakteryjnych. Jest ona naturalnym immunomodulatorem, a to oznacza, że jednocześnie wykazuje właściwości hamujące lub stymulujące aktywność układu odpornościowego. Laktoferyna stanowi pierwszą i najszybciej reagującą linię obrony organizmu przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi wynikającymi z przeziębienia.
„Laktoferyna jest ważnym białkiem produkowanym przez komórki odpornościowe. Wiąże żelazo, przez co ma silne właściwości immunomodulacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Jest elementem wrodzonego układu odporności, działa jak „mina przeciwpiechotna” niszcząca patogen, bez względu na to czy jest to wirus czy bakteria.
Istnieją dowody na to, że laktoferyna wiąże się z różnymi receptorami, w tym receptorem ACE-2, który wykorzystuje koronawirus podczas inwazji ludzkiego organizmu. W tym kontekście, laktoferyna jest rozpatrywana jako terapia wspomagająca w COVID-19. Należy jednak podkreślić, że to wyniki badań klinicznych dadzą nam ostateczną odpowiedź dotyczącą jej ewentualnej efektywności.”-podkreśla dr Paweł Grzesiowski.
Ostatnie doniesienia są niezwykle ważne dla wszystkich zajmujących się prewencją i leczeniem chorób wirusowych, jak również powikłań po nim występujących. Laktoferyna wzmacnia bowiem mechanizm regulujący odpowiedź zapalną w organizmie o dodatkowe działanie przeciwwirusowe. Badania in vitro wykazały już tę aktywność przeciwwirusową dla grypy AH5N1, HBV czy właśnie SARS-CoV-2 poprzez m.in. hamowanie dostępu wirusa do odpowiednich receptorów lub wnikanie wirusa do wnętrza komórek gospodarza.
W Polsce temat potencjału laktoferyny zgłębia Laboratorium Immunobiologii w IITD PAN we Wrocławiu. Zespół prof. Zimeckiego w przeprowadzonych badaniach klinicznych wykazał korzystny efekt immunomudulacyjny laktoferyny już w zakresie dawek od 10 do 50 mg w różnych schematach badawczych.
Search of: lactoferrin | Covid19 - List Results - ClinicalTrials.gov
Lactoferrin exhibits COVID-19 protective effect in vitro (nutraingredients.com)
The potential for Lactoferrin to reduce SARS-CoV-2 induced cytokine storm (nih.gov)
NutroPharma polska firma obecna na rynku od 1990 roku. Dostarcza nowoczesne oraz niestandardowe rozwiązania: receptur nowych produktów i całościowych koncepcji dla sektora farmaceutycznego. Oferowane przez firmę rozwiązania już od wielu lat wspomagają i przyspieszają proces poprawy jakości życia. Osiągniecia te były możliwe, dzięki współpracy z wieloma wybitnymi naukowcami i praktykami z kraju oraz z zagranicy. Produkty firmy NutroPharma poddawane są rygorystycznym badaniom zgodnie z ustawodawstwem polskim i europejskim. Spełniają normy i wymagania zawarte
w dyrektywach Unii Europejskiej.
Kontakt prasowy:
Beata Pałczyńska
Partner of Promotion
b.palczynska@partnersi.com.pl
M: +48 512 308 555
Nadawca komunikatu: NutroPharma.
Za materiał opublikowany jako komunikat w Serwisie Zdrowie odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „nadawca informacji”. Wszystkie materiały opublikowane w Serwisie Zdrowie mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.