Letnia Paprykowa Fiesta: odkryj moc polskiej papryki w kolorowych miskach mocy

Środek lata, wakacje i pełnia sezonu na polskie warzywa to doskonała okazja do odkrycia niezwykłego smaku oraz wielorakich możliwości zastosowania polskiej papryki. Ta kolorowa, warzywna gwiazda to prawdziwy hit na letnich przyjęciach i w kuchniach miłośników zdrowego odżywiania. Wartości odżywcze, niska kaloryczność i różnorodność kolorów papryki sprawiają, że stała się ona inspiracją do kreatywnego gotowania.

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Modne miski mocy czyli sałatki z grillowanymi paprykami to idealne danie na letnie przyjęcie. Wybierz różne kolory papryk: czerwone, żółte, zielone, aby nadać sałatce kolorowego charakteru. Papryki pokrój, polej oliwą, posyp solą i pieprzem, a następnie grilluj, aż skórka będzie lekko przypalona. Po ostygnięciu, skórki możesz łatwo usunąć. Dodaj do nich świeże liście sałaty, pokrojone pomidory i cebulę. Polej całość oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Sałatka z grillowanymi paprykami zaskoczy wszystkich swoim intensywnym smakiem.

Faszerowane papryki - tradycyjny smak w nowoczesnej odsłonie 

Innym pomysłem na wykorzystanie polskiej papryki jest jej faszerowanie. Wydrąż papryki i napełnij je mieszanką uprzednio ugotowanej quinoa, czarnej fasoli, kukurydzy i świeżych ziół. Piecz w piekarniku do momentu, aż papryki będą miękkie, a farsz dobrze się połączy. Faszerowane papryki to nie tylko pyszny, ale i atrakcyjnie wyglądający dodatek do letniego menu.

Paprykowy buddha bowl - miska pełna odżywczych składników 

Nie można zapominać o niezwykle modnych ostatnio "buddha bowls" - misach pełnych różnorodnych składników, tworzących harmonijne i pełnowartościowe danie. W głębokim naczyniu umieść podgotowany brązowy ryż lub kaszę gryczaną. Dodaj do tego grillowane kawałki papryki, upieczone bataty, ugotowany brokuł i świeże pomidory. Całość możesz udekorować hummusem lub sosem tahini, a na wierzch dodać garść świeżego szczypiorku lub natki pietruszki. Paprykowy "buddha bowl" to prawdziwy festiwal smaków i odżywczych składników, które dostarczą Ci energii na cały dzień.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Warzywa na wagę zdrowia, zwłaszcza dla palaczy

Palisz, albo właśnie rzuciłeś palenie? Chcesz uniknąć przewlekłej obturacyjnej choroby płuc? Zwiększasz swoje szanse, jeśli będziesz jadł odpowiednio dużo warzyw i owoców.

Letnia paprykowa fiesta to doskonały moment, aby odkryć różnorodność polskich papryk. Sałatka z grillowanych papryk, faszerowane papryki czy kolorowy "buddha bowl" to tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Pamiętaj, że polska papryka to nie tylko wyjątkowy smak, ale także cenne źródło witamin i minerałów.

Moc Polskich Warzyw

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. 

W maju zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów. 

KONTAKT:

Biuro Prasowe

Maciej Ogonowski, Brandmates

e-mail: maciej@brandmates.pl

tel. +48 608 680 562

Źródło informacji prasowej: Brandmates

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Brukiew: zdrowy symbol strasznych czasów

    Brukiew jest niskokaloryczna i sycąca, ma niskie IG, mnóstwo makro i mikroelementów, a także przeciwnowotworowe glukozynolany. Mimo to Polacy niemal jej nie jadają, bo wciąż jest postrzegana jako symbol biedy i wojny. 

  • Adobe Stock

    Kotlet sojowy kontra schabowy

    Choć czerwone mięso dostarcza wartościowych składników, to warto ograniczyć je w diecie.
    Czym można je zastąpić i ile czerwonego mięsa i wędlin można jeść tygodniowo – wyjaśnia dr n. o żywieniu Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

  • Indeks sytości i gęstość odżywcza – klucze do zdrowego i smacznego odżywiania

    Jeśli kolejne podejście do zmiany modelu odżywiania na zdrowszy i mniej kaloryczny zakończyło się niepowodzeniem, może nie uwzględniliśmy dwóch ważnych czynników: indeksu sytości i gęstości odżywczej produktów. 

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Brukiew: zdrowy symbol strasznych czasów

    Brukiew jest niskokaloryczna i sycąca, ma niskie IG, mnóstwo makro i mikroelementów, a także przeciwnowotworowe glukozynolany. Mimo to Polacy niemal jej nie jadają, bo wciąż jest postrzegana jako symbol biedy i wojny. 

  • Halitoza – oddech, który nie pachnie miętą

  • Gdy mleko kobiece staje się darem

  • Kotlet sojowy kontra schabowy

  • Dlaczego pamięć płata nam figle

  • AdobeStock/motortion

    Atak paniki to jak utrata zmysłów

    Atak paniki to reakcja organizmu na przeciążenie stresem, nadmiarem bodźców lub traumatycznych przeżyć sprzed lat. Może być też objawem choroby somatycznej. Jeżeli takie intensywne napady lęku nawracają, lepiej zgłosić się po pomoc do specjalisty. Mamy dziś wiele możliwości, by pomóc w takiej sytuacji - mówi psychiatra dr n. med. Ewa Drozdowicz-Jastrzębska, Kierownik Poradni Nerwic i Lęku w Poradni Dialog.

  • Lek na potencję – okazjonalnie, nie regularnie

  • Melatonina nie tylko na sen. To hormon regeneracji