Letnia Paprykowa Fiesta: odkryj moc polskiej papryki w kolorowych miskach mocy

Środek lata, wakacje i pełnia sezonu na polskie warzywa to doskonała okazja do odkrycia niezwykłego smaku oraz wielorakich możliwości zastosowania polskiej papryki. Ta kolorowa, warzywna gwiazda to prawdziwy hit na letnich przyjęciach i w kuchniach miłośników zdrowego odżywiania. Wartości odżywcze, niska kaloryczność i różnorodność kolorów papryki sprawiają, że stała się ona inspiracją do kreatywnego gotowania.

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Modne miski mocy czyli sałatki z grillowanymi paprykami to idealne danie na letnie przyjęcie. Wybierz różne kolory papryk: czerwone, żółte, zielone, aby nadać sałatce kolorowego charakteru. Papryki pokrój, polej oliwą, posyp solą i pieprzem, a następnie grilluj, aż skórka będzie lekko przypalona. Po ostygnięciu, skórki możesz łatwo usunąć. Dodaj do nich świeże liście sałaty, pokrojone pomidory i cebulę. Polej całość oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Sałatka z grillowanymi paprykami zaskoczy wszystkich swoim intensywnym smakiem.

Faszerowane papryki - tradycyjny smak w nowoczesnej odsłonie 

Innym pomysłem na wykorzystanie polskiej papryki jest jej faszerowanie. Wydrąż papryki i napełnij je mieszanką uprzednio ugotowanej quinoa, czarnej fasoli, kukurydzy i świeżych ziół. Piecz w piekarniku do momentu, aż papryki będą miękkie, a farsz dobrze się połączy. Faszerowane papryki to nie tylko pyszny, ale i atrakcyjnie wyglądający dodatek do letniego menu.

Paprykowy buddha bowl - miska pełna odżywczych składników 

Nie można zapominać o niezwykle modnych ostatnio "buddha bowls" - misach pełnych różnorodnych składników, tworzących harmonijne i pełnowartościowe danie. W głębokim naczyniu umieść podgotowany brązowy ryż lub kaszę gryczaną. Dodaj do tego grillowane kawałki papryki, upieczone bataty, ugotowany brokuł i świeże pomidory. Całość możesz udekorować hummusem lub sosem tahini, a na wierzch dodać garść świeżego szczypiorku lub natki pietruszki. Paprykowy "buddha bowl" to prawdziwy festiwal smaków i odżywczych składników, które dostarczą Ci energii na cały dzień.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Warzywa na wagę zdrowia, zwłaszcza dla palaczy

Palisz, albo właśnie rzuciłeś palenie? Chcesz uniknąć przewlekłej obturacyjnej choroby płuc? Zwiększasz swoje szanse, jeśli będziesz jadł odpowiednio dużo warzyw i owoców.

Letnia paprykowa fiesta to doskonały moment, aby odkryć różnorodność polskich papryk. Sałatka z grillowanych papryk, faszerowane papryki czy kolorowy "buddha bowl" to tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Pamiętaj, że polska papryka to nie tylko wyjątkowy smak, ale także cenne źródło witamin i minerałów.

Moc Polskich Warzyw

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. 

W maju zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów. 

KONTAKT:

Biuro Prasowe

Maciej Ogonowski, Brandmates

e-mail: maciej@brandmates.pl

tel. +48 608 680 562

Źródło informacji prasowej: Brandmates

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

  • Adobe Stock/Ivan

    Grill wege

    Wegetariańskie grillowanie może z powodzeniem zastąpić to tradycyjne, z kiełbasą i karkówką. Dobrze zbilansowane dostarczy nie tylko podstawowych składników odżywczych w lżejszej i zdrowszej wersji, ale także mniej związków rakotwórczych, które wydzielają się przy przygotowywaniu mięsa w wysokiej temperaturze.

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

  • Adobe Stock/Roman

    Nadwaga, otyłość i szkoła

    Nadwaga i otyłość wśród uczniów to problem, który dotyka bardziej dzieci w początkach szkoły podstawowej niż nastolatki. Niemniej problem narasta u 17-latków – zauważa prof. Anna Fijałkowska, kierowniczka Zakładu Kardiologii w Instytucie Matki i Dziecka.

NAJNOWSZE

  • zdj. AdobeStock

    Choroby są demokratyczne - na raka może zachorować nawet prezydent

    Publiczne ogłoszenie diagnozy raka prostaty u prezydenta Joe Bidena zwraca uwagę na ten rodzaj nowotworu. Zazwyczaj występuje on u mężczyzn w starszym wieku. Wcześnie wykryty ma dobre rokowania, ale długo nie daje objawów – dlatego tak ważne jest, aby regularnie się badać.

  • Gen inteligencji nie istnieje

  • Pozbądź się presji, ruszaj się dla przyjemności

  • Opieka długoterminowa pod jednym parasolem

  • Trzeba śledziony, by wyleczyć serce

  • Adobe Stock/NewFabrika

    Świadomość śmierci dana człowiekowi

    Jesteśmy jedynym gatunkiem, który ma świadomość własnej śmierci i przeżywa trwogę z nią związaną. Na różne sposoby staramy się wydłużyć życie i dążymy do nieśmiertelności. O tym, jakie procesy zachodzą w naszym organizmie wraz z wiekiem, dlaczego życie ma kres i jak sobie radzimy z przemijaniem, dyskutowali eksperci w kontekście polskiej premiery książki noblisty Venkiego Ramakrishnana zatytułowanej „Dlaczego umieramy”.

  • Życie duchowe sprzyja zdrowiu

  • VR - nowe narzędzie do leczenia fobii

Serwisy ogólnodostępne PAP