Tajemnice herbat i ich wpływ na zdrowie

Herbatę, którą w Chinach znano już w starożytności, regularnie pije się dzisiaj w 160 krajach świata. Już w dawnych zapisach można znaleźć informacje o różnych odsłonach jej korzystnego działania na zdrowie. Choć często mówi się o różnego typu herbatkach, np. ziołowych, to prawdziwa herbata sporządzana jest z rośliny Camellia sinensis. Może mieć jednak różne postacie, które czasami mocno różnią się wyglądem, smakiem, zapachem, a także obecnością aktywnych substancji i właściwościami.

Fot. cook_inspire/Adobe Stock
Fot. cook_inspire/Adobe Stock

Zielona – moc natury

Wśród najzdrowszych rodzajów herbaty, jak zapewne wiele osób mogło słyszeć, wymieniana jest herbata zielona. W tym przypadku liście zostają poddane tylko minimalnemu przetworzeniu w procesie utleniania typowym dla wielu innych rodzajów herbat. Liście herbaty zielonej są więc najbardziej zbliżone do swojej naturalnej formy, także pod względem zawartości dobroczynnych substancji. Jedną z jej głównych zalet jest duża dawka sprzyjających zdrowiu flawonoidów, w tym działających przeciwutleniająco. Badania wskazują na jej pozytywne oddziaływanie na poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz na ciśnienie krwi. Może też obniżać ryzyko niektórych nowotworów, w tym wątroby, piersi, prostaty i jelita grubego. Przeciwzapalne działanie sprzyja też zdrowiu i atrakcyjnemu wyglądowi skóry. W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywa szczególna jej forma – herbata matcha. W przeliczeniu na tę samą objętość napoju może zwierać nawet dziesięć razy więcej przeciwutleniaczy, niż i tak bogata w nie zwykła herbata zielona. Przyczyna jest prosta – matcha to nic innego, jak liście zielonej herbaty zmielone na proszek, a po zaparzeniu wypija się go razem z napojem.

Żółta – łagodny smak

Zawartością podobnych składników, jak herbata zielona może się pochwalić herbata żółta. Poddawana jest ona co prawda nieco silniejszej obróbce, niż herbata zielona, ale nadal przetwarzana jest w łagodny sposób. Dzięki wprowadzonym zabiegom traci jednak trawiasty, dla niektórych osób nieprzyjemny smak. Choć jest znacznie słabiej przebadana niż herbata zielona, to dostępne wyniki wskazują na jej działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, chroniące układ nerwowy i redukujące stres – zarówno fizjologiczny jak i psychiczny.

Biała – z wiosennych liści

Obdarzona łagodnym aromatem biała herbata produkowana jest z bardzo młodych liści zbieranych wczesną wiosną. Przy tym, podobnie jak zielona i żółta, jest przetworzona tylko w niewielkim stopniu. W porównaniu np. do herbaty zielonej również jest słabiej przebadana. Wyróżnia ją jednak wysoka zawartość katechin – substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym. Według przeprowadzonych dotąd badań ten rodzaj herbaty wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a także pomaga chronić organizm przed otyłością, cukrzycą, schorzeniami krążeniowymi, chorobami neurodegeneracyjnymi.

Ulung – szmaragd i aromat

Ulung to natomiast herbata, która została poddana oksydacji tylko do połowy. Po zaparzeniu można ją łatwo rozpoznać po charakterystycznym szmaragdowym kolorze oraz unikalnym aromacie i smaku. Jest bogata we flawonoidy, które m.in. działają przeciwutleniająco, w tym chronią DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez utlenianie. Liczba badań nad wpływem herbaty ulug na zdrowie jest jeszcze ograniczona, ale zgromadzone już dane wskazują, że jej aktywne składniki wywierają różnorodne działanie na organizm. Naukowcy wymieniają zapobieganie zapaleniom, aktywność przeciwnowotworową, regulację stężenia lipidów i pozytywny wpływ na układ krążenia, ograniczanie rozwoju otyłości, ochronę przed alergiami, obniżanie poziomu glukozy we krwi.

Fot. PAP/Jacek Turczyk/Zdjęcie ilustracyjne/

Herbata z cytryną - szkodzi czy nie?

Wiele osób wciąż ma w tej sprawie duże wątpliwości. I nic dziwnego, bo w niektórych mediach, co jakiś czas, powielane są przekazy sugerujące, że nie należy pić herbaty z cytryną, gdyż zawiera szkodliwy dla zdrowia cytrynian glinu. Jak jest naprawdę? Dowiedz się, czy możesz bezpiecznie pić taki napój.

Czarna – powszechna, ale cenna

Herbata czarna, to jeden z najczęściej konsumowanych napojów na świecie. W czasie produkcji poddaje się ją silniejszemu utlenieniu niż wcześniej wymienione rodzaje. Ten napój także zawiera korzystne dla organizmu substancje, katechiny. Ze względu na przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie związki z czarnej herbaty pomagają zapobiegać różnorodnym chronicznym chorobom. Badania także wskazały, że jej regularne picie obniża zagrożenie schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Wynika to również z redukcji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Jednocześnie obecne w niej substancje utrudniają trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz złożonych węglowodanów, a jednocześnie nasilają rozkład tłuszczów w organizmie i ograniczają namnażanie się komórek tłuszczowych. Razem takie działania dają pewną ochronę przed otyłością. Jednocześnie czarna herbata wywiera regulujące oddziaływania na ciśnienie tętnicze – może je zarówno nieco obniżać, jak i podnosić. Także i ten napój obniża ryzyko nowotworów.

Pu-erh - gorzka czerwień

Z kolei rozpoznawalna po czerwonym zabarwieniu pu-erh powstaje dzięki wprowadzeniu dodatkowej fermentacji. W naturalnej formie ma wyraźnie gorzki smak, więc często wzbogaca się ją o zmieniające go dodatki. Od wieków znany jej prozdrowotne oddziaływanie. Ten rodzaj herbaty jest ceniony w dużej mierze za działanie poprawiające profil metaboliczny, w tym obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz glukozy we krwi, co oczywiście ma związek m.in. z pozytywnym działaniem na układ krążenia i ochronę przed otyłością. Jednocześnie składniki tej herbaty również redukują stany zapalne.

Kombucha – z herbacianego grzybka

Kolejny rodzaj o egzotycznie brzmiącej nazwie to kombucha. Otrzymuje się ją ze słodzonej herbaty czarnej lub zielonej poddanej specjalnej fermentacji prowadzonej przez tzw. grzybek herbaciany – kulturę zawierającą bakterie i drożdże. Kombucha ma słodko-kwaśny smak i jest lekko musująca. Dzięki dodatkowej, specjalnej fermentacji zawiera m.in. witaminy z grupy B i aminokwasy. Niezbyt liczne jeszcze badania wskazują, że kombucha może oddziaływać na mikrobiom jelitowy, podobnie jak probiotyczne suplementy. Według niektórych badań może też wspierać układ odpornościowy, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspierać pracę wątroby. Ważne jest jej odpowiednie przygotowanie, ponieważ w niewłaściwych warunkach, mogą zacząć się w niej rozwijać niewłaściwe bakterie, powodujące np. nieżyty układu pokarmowego czy infekcje.

Pić, ale z rozsądkiem

Zatem warto sięgać po herbatę, oczywiście z umiarem, bo to jednak używka. Jedna z najważniejszych kwestii dotyczy zawartości kofeiny (w tym przypadku nazywanej teiną). Podczas gdy jedna filiżanka (niecałe 250 ml) parzonej kawy zawiera ok. 100 mg kofeiny, to podobna objętość czarnej herbaty – niecałe 50 mg. Dużą ilość teiny, ze względu na spożywanie całego proszku zawiera też matcha, która przy dużym stężeniu może mieć nawet więcej kofeiny niż kawa. Kolejna kwestia to fluor. Roślina, z której przyrządza się herbatę silnie pobiera bowiem ten pierwiastek z gleby, a w nadmiarze jest on toksyczny. Szczególnie uważać powinny osoby, które w kranie mają wodę fluorowaną. Najwięcej fluoru wykrywa się w herbacie czarnej, szczególnie w torebkach i granulowanej. Zatem herbata może być zdrowa, ale nie należy raczej jej pić, jak czystej wody, co szczególnie dotyczy osób wrażliwych, takich jak dzieci czy kobiety ciężarne.

Marek Matacz, zdrowie.pap.pl

Źródła:

Poświęcona herbacie witryna University of Pennsylvania

Poświęcona herbacie witryna T.H. Chan School of Public Health

Praca naukowa na temat właściwości herbaty zielonej

Praca naukowa na temat właściwości herbaty matcha

Praca naukowa na temat właściwości herbaty żółtej

Praca naukowa na temat właściwości herbaty białej

Praca na temat właściwości herbaty ulung

Praca naukowa na temat właściwości herbaty czarnej

Praca naukowa na temat właściwości herbaty pu-ehr

Praca naukowa na temat właściwości herbaty kombucha

Praca naukowa na temat fluoru w kombuchy

Strona Mayo Clinic o zawartości kofeiny w herbacie

Praca naukowa o składzie herbaty matcha

Praca naukowa na temat wpływu fluoru z herbaty na zdrowie mieszkańców Irlandii

Opracowanie na temat zawartości fluoru w polskich herbatach

Artykuł na temat fluoru w herbacie
 

Autor

Marek Matacz

Marek Matacz - Od ponad 15 lat pisze o medycynie, nauce i nowych technologiach. Jego publikacje znalazły się w znanych miesięcznikach, tygodnikach i serwisach internetowych. Od ponad pięciu lat współpracuje serwisem "Zdrowie" oraz serwisem naukowym Polskiej Agencji Prasowej. Absolwent Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

ZOBACZ TEKSTY AUTORA

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

  • Adobe Stock/Ivan

    Grill wege

    Wegetariańskie grillowanie może z powodzeniem zastąpić to tradycyjne, z kiełbasą i karkówką. Dobrze zbilansowane dostarczy nie tylko podstawowych składników odżywczych w lżejszej i zdrowszej wersji, ale także mniej związków rakotwórczych, które wydzielają się przy przygotowywaniu mięsa w wysokiej temperaturze.

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

  • Adobe Stock/Roman

    Nadwaga, otyłość i szkoła

    Nadwaga i otyłość wśród uczniów to problem, który dotyka bardziej dzieci w początkach szkoły podstawowej niż nastolatki. Niemniej problem narasta u 17-latków – zauważa prof. Anna Fijałkowska, kierowniczka Zakładu Kardiologii w Instytucie Matki i Dziecka.

NAJNOWSZE

  • Badanie: większość Polaków za zakazem reklam alkoholu

    Piwo to najczęstszy wybór młodzieży sięgającej po alkohol po raz pierwszy. Nie można w tym kontekście nie wspomnieć o oddziaływaniu reklam, nawet jeśli na ekranie lub billboardzie pojawia się etykieta „zero procent”. Dlatego Fundacja GrowSpace rusza z kampanią antyalkoholową „Zero procent prawdy”. Zlecony przez nią sondaż potwierdza słuszność tej decyzji.

  • Trzeba śledziony, by wyleczyć serce

  • Badania kliniczne szansą chorych na raka dzieci

  • Ćwicz dla siebie i dziecka

  • Czerniak – 5 liter, które ratują życie

  • AdobeStock

    VR - nowe narzędzie do leczenia fobii

    Zdaniem dr Agnieszki Popławskiej, Kierownika Zakładu Psychologii Organizacji i Marketingu Uniwersytetu SWPS w Sopocie psychoterapie z wykorzystaniem AI to tylko kwestia czasu. VR-owe gogle są już powszechne, teraz czas na specjalne VR-owe pokoje, gdzie można np. zmierzyć się z fobiami albo popracować nad uzależnieniami. Specjalistka przekonuje, że terapia wspomagana VR daje dużo lepsze efekty.

  • Źródło głosu

  • Supermoce ludzkiego ciała

Serwisy ogólnodostępne PAP