Tak się nie odchudzaj!

Drakońskie diety i ciężkie reżimy treningowe to droga donikąd. W ten sposób nie tylko się trwale nie odchudzisz, ale dodatkowo możesz jeszcze zrujnować swoje zdrowie. Oto 10 najczęściej popełnianych błędów w odchudzaniu.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Pragnienie pozbycia się zbędnych kilogramów to w dzisiejszych czasach powszechny problem. Powszechny, niestety, jest również błąd polegający na tym, że osoby z nadwagą i otyłością zamiast pójść po pomoc do lekarza czy dietetyka, sięgają po nieadekwatne, niebezpieczne dla zdrowia lub po prostu nieskuteczne sposoby odchudzania – polecone przez znajomych lub znalezione w internecie.

Sprawdź, jakich celebryckich diet lepiej nie stosować 

Na co konkretnie trzeba uważać i dlaczego? Zapytaliśmy o to dietetyka klinicznego, dr Hannę Stolińską.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Dlaczego nie mogę schudnąć?

Takie pytanie zadaje sobie coraz więcej osób. Niestety, możliwych przyczyn jest bardzo wiele. Wśród nich, eksperci wymieniają m.in. zaburzenia metaboliczne i hormonalne oraz uzależnienie od słodkiej i tłustej żywności.

Oto najważniejsze wskazane przez specjalistkę błędy, pułapki i nieporozumienia związane z odchudzaniem

  • przekonanie, że aby schudnąć trzeba mocno ograniczać jedzenie albo głodować (jest odwrotnie: żeby schudnąć trzeba jeść, odpowiednie pokarmy w odpowiedniej ilości, zbyt mała ilość jedzenia spowalnia metabolizm, przez co masa ciała spada bardzo powoli)
  • narzucanie sobie zbyt intensywnej lub niedopasowanej pod względem formy aktywności fizycznej – innymi słowy zbyt dużo ćwiczeń lub ich nieodpowiednia forma (może to doprowadzić do różnych komplikacji, m.in. zaszkodzić stawom)
  • brak samodzielnego przygotowywania posiłków, z powodu takich wymówek jak brak czasu czy trudność w szykowaniu posiłków (taka postawa kończy się często  jedzeniem w firmowej stołówce lub sięganiem w biegu po gotowe i zwykle mocno przetworzone produkty spożywcze, niedostosowane do zaleceń dietetycznych)
  • brak planowania posiłków na cały dzień, co często kończy się przegładzaniem 
  • monotonność diety (jedzenie cały czas tego samego, zwykle prowadzi do napadów jedzenia niezdrowych produktów)
  • ograniczanie produktów zbożowych (istnieje powszechne przekonanie, że od chleba czy kaszy się tyje, tymczasem węglowodany, zwłaszcza te złożone - z pełnoziarnistych produktów zbożowych, powinny stanowić główne źródło kalorii w diecie)
  • zbyt małe spożycie warzyw (trzeba ich jeść jak najwięcej i jak najczęściej, każda dodatkowa porcja przynosi korzyści zdrowotne)
  • podjadanie zdrowych, ale bardzo kalorycznych produktów typu orzechy czy nasiona
  • zbyt małe spożycie płynów, zwłaszcza wody
  • picie alkoholu, który jest bardzo kaloryczny. 

Dowiedz się co robić, aby pożegnać zbędne kilogramy raz na zawsze

- Osoby z nadwagą lub otyłością zwykle chcą jak najszybszego schudnięcia, oczekując spektakularnych efektów. Tymczasem rzeczywistość jest inna. Nie ma w przypadku odchudzania żadnej drogi na skróty. Zamiast wyszukiwać różne „diety cud” trzeba zrozumieć, że skuteczne i zdrowe odchudzanie to trudna i ciężka praca nad zmianą nawyków żywieniowych oraz innych elementów stylu życia – podkreśla dr Hanna Stolińska.  

Kluczem do osiągnięcia trwałego sukcesu w odchudzaniu jest połączenie zbilansowanej, niskokalorycznej diety ze starannie dobraną indywidualnie aktywnością fizyczną.

Dietetyczka ostrzega, że samodzielne odchudzanie, bez konsultacji z wykwalifikowanym dietetykiem i lekarzem, może doprowadzić do wielu szkód zdrowotnych, jak np.: 

  • Rozregulowanie metabolizmu 
  • Efekt jojo
  • Niedobory żywieniowe
  • Insulinooporność
  • Zaburzenia jelitowe
  • Uszkodzenie stawów
  • Depresja

Szczegółowe, praktyczne informacje i porady na temat tego, jak zdrowo się odchudzać znaleźć można na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), w sekcji pod nazwą „zdrowe odchudzanie”. Warto wiedzieć, że na portalu NCEŻ można się również zapisać na bezpłatną konsultację online z dietetykiem.

Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl

Autor

Wiktor Szczepaniak

Wiktor Szczepaniak - Doświadczony dziennikarz, redaktor i specjalista ds. komunikacji społecznej. Absolwent Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Pracował m.in. w Polskiej Agencji Prasowej, Pulsie Biznesu, Instytucie Żywności i Żywienia, Instytucie Psychiatrii i Neurologii oraz w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Specjalizuje się w tematach związanych z żywnością i żywieniem, zdrowiem publicznym, profilaktyką zdrowotną, medycyną stylu życia, psychologią, neuroróżnorodnością, nauką i edukacją.

ZOBACZ TEKSTY AUTORA

ZOBACZ PODOBNE

  • Werewka/PAP

    Historia. Brudne ręce chirurgów zamiast leczyć uśmiercały 

    Jeszcze na początku XIX w. chirurdzy kroili pacjentów brudnymi rękami. Nie myli ich nawet po sekcji zwłok, gdy udawali się tuż po tym przyjmować porody. Nosili czarne fartuchy, by łatwiej było na nich ukryć ślady krwi. Lekarz, który wpadł na prostą zależność – brudne ręce – zakażenie – popadł w obłęd, bo środowisko nie dało mu wiary. Dlaczego tyle wieków musiało minąć od stworzenia mydła do jego powszechnego stosowania, również w medycynie? I komu udało się w końcu odkazić sale operacyjne?

  • Adobe Stock

    Cukier = próchnica

    Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Zobacz, co jeszcze pomoże ci uniknąć próchnicy. 

  • Adobe Stock

    Cukrzyca typu 1 z perspektywy korytarza szkolnego

    Patronat Serwisu Zdrowie

    Ania, Iwona, Justyna…to tylko trzy z setek matek spędzające całe dnie w przedszkolach, szkołach. Dlaczego? Ich dzieci mają cukrzycę typu 1 (CT1), a placówki nie chcą brać odpowiedzialności za opiekę. Powinna być ona sprawowana przez pielęgniarki. Tych jednak brakuje, a pozostali pracownicy nie wyrażają najczęściej zgody na podawanie leków. Obowiązek ten spada zatem na rodziców.

  • Adobe Stock

    Cichy zawał nie boli

    Przebiega prawie niezauważalnie. Daje objawy przypominające grypę lub zwykłe przeziębienie. W podobny sposób objawia się choćby niedobór witamin, minerałów i rozmaite nerwice. Trudno go rozpoznać, łatwo go „przechodzić”, dlatego bywa nazywany cichym zabójcą.

NAJNOWSZE

  • Werewka/PAP

    Historia. Brudne ręce chirurgów zamiast leczyć uśmiercały 

    Jeszcze na początku XIX w. chirurdzy kroili pacjentów brudnymi rękami. Nie myli ich nawet po sekcji zwłok, gdy udawali się tuż po tym przyjmować porody. Nosili czarne fartuchy, by łatwiej było na nich ukryć ślady krwi. Lekarz, który wpadł na prostą zależność – brudne ręce – zakażenie – popadł w obłęd, bo środowisko nie dało mu wiary. Dlaczego tyle wieków musiało minąć od stworzenia mydła do jego powszechnego stosowania, również w medycynie? I komu udało się w końcu odkazić sale operacyjne?

  • Generator Innowacyjności - od pomysłu do więzi międzypokoleniowych

  • Budynki podświetlone na czerwono na znak sprzeciwu wobec krzywdzenia dzieci

  • Jak się lepiej uczyć? Jest kilka trików

  • Cukier = próchnica

  • Adobe Stock

    Rany trudno gojące się pod kontrolą

    W Polsce aż milion pacjentów zmaga się z ranami trudno gojącymi się albo inaczej przewlekłymi, takimi jak odleżyny oraz owrzodzenia – cukrzycowe, żylne, niedokrwienne czy nowotworowe. Ten typ ran odpowiada za ogromne cierpienia fizyczne i psychiczne chorych oraz stanowi poważne wyzwanie dla systemu ochrony zdrowia.

  • Mikroplastik można znaleźć nawet w mózgu czy sercu – wskazują wstępne badania

  • Nie do kosza ani do WC, czyli jak utylizować leki