Zdrowe jedzenie jest tanie!

Nie jest prawdą, że zdrowa dieta dużo kosztuje. Jest wprost przeciwnie - zdrowe produkty są tanie i łatwo dostępne. Dodatkowe zyski ze zdrowej diety to dobre samopoczucie i mniej pieniędzy wydawanych na leczenie.

Fot. PAP/T. Waszczuk
Fot. PAP/T. Waszczuk

Wiele osób jest przekonanych, że dieta zdrowa oznacza duże wydatki. To nieprawda!

Zdrowa dieta to na przykład dużo warzyw. Marchew, kapusta, pietruszka, dynia, cukinia, ogórki – to nie są drogie produkty. Podobnie jak polskie kasze. Jabłko jako przekąska na „mały głód” w ciągu dnia jest na pewno i zdrowszym, i tańszym rozwiązaniem niż pączek. Wędliny są stosunkowo drogie, ale należy je ograniczać w diecie i lepiej nie jeść ich codziennie.

Stosując zdrowe zasady żywienia oszczędzamy też pieniądze na leczenie: mniej prawdopodobne jest wtedy zachorowanie na cukrzycę typu 2, miażdżycę, osteoporozę, nadciśnienie i szereg innych chorób.

Jak wprowadzać zdrową dietę?

Dr n. med. Magdalena Warchoł, dietetyk kliniczny, przekonuje, że złe nawyki żywieniowe można zmienić na dobre, ale pod dwoma warunkami:

  • Stopniowo. Rewolucje nie są dobre, bo zmian nie da się raczej wprowadzić wówczas na stałe. Lepiej robić to powoli, czyli np. zacząć od zamiany makaronu pszennego na razowy, bułek pszennych codziennie na kilka tygodniowo, ugotowania gulaszu, w którym mięso będzie stanowić 1/3 składników, a 2/3 – sezonowe warzywa.
  • Z planem. Spontaniczność tu nie popłaca, bo łatwiej sięgnąć po niezdrową przekąskę. Warto zatem na dzień przed zaplanować wszystkie pięć posiłków. I nie podjadać między nimi.

Justyna Wojteczek (www.zdrowie.pap.pl)

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Czy suplementy na wątrobę pomagają schudnąć?

    W aptekach zajmują całe półki: preparaty z sylimaryną, fosfolipidami, karczochem, ostropestem, kurkumą. Reklamy przekonują, że oczyszczają, regenerują i chronią wątrobę, a przy okazji „pomagają w odchudzaniu”. Czy to możliwe, by leki i suplementy powodowały utratę wagi?

  • Adobe

    Addio pomidory, witaj likopenie

    Koniec sezonu na świeże pomidory nie oznacza, że przestajemy korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Przeciwnie – jesień i zima to najlepszy czas, by sięgnąć po przetwory pomidorowe, które mają do zaoferowania nawet więcej niż świeży owoc prosto z krzaka. To właśnie w sosach, przecierach i koncentratach kryje się największe stężenie likopenu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, jakie zna nauka.

  • Adobe Stock

    Dieta a ryzyko demencji

    Niedożywienie w późniejszym wieku sprzyja demencji i ubytkom zdolności poznawczych – wykazało nowe badanie. O zdrowie mózgu, także z pomocą diety, warto jednak zadbać dużo wcześniej. Zalecenia nie są skomplikowane. Najnowsze ustalenia komentuje dla Serwisu Zdrowie neurolożka prof. Maria Barcikowska.

  • Adobe Stock

    Zakiszone zdrowie

    Kisić, czyli fermentować można kapustę, ogórki, ale też marchewkę, czosnek, mleko, oliwki, a odleglej kulturowo – soję, uzyskując jeden z najzdrowszych produktów na świecie: natto. Fermentacja to proces wykorzystujący bakterie mlekowe do rozkładu cukrów. Proces ten podbija wartości zdrowotne, wspomaga przemianę materii.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Grzybice układowe – niedoceniane zagrożenie

    Według najnowszych badań inwazyjne grzybice mogą odpowiadać nawet za 3,8 miliona zgonów rocznie na świecie. Jeszcze niedawno uznawano je za choroby rzadkie i marginalne, „przywleczone z tropików” - dziś coraz częściej pojawiają się w szpitalach, gdzie atakują pacjentów z osłabioną odpornością.

  • Badanie: olejki eteryczne, czyli jak przechytrzyć oporne bakterie

  • Skąd się biorą napięciowe bóle głowy

  • 10 wskazówek dla seniorów, jak dbać o zdrowie

  • Życie z chorobą reumatyczną to ból i niepewność

  • AdobeStock

    Nastolatek woli kolegów od rodziców, ale to nie znaczy, że ich nie potrzebuje

    W okresie dorastania rodzice często doświadczają odrzucenia - nastolatki niekoniecznie chcą już być z nami bardzo blisko, a jednocześnie bardzo potrzebują naszej obecności – mówi prof. Marek Kaczmarzyk, neurobiolog.

  • Eksperci: wciąż za mało pacjentów z chorobami jelit objętych nowoczesnym leczeniem

  • Co się dzieje z naszymi genami po śmierci?

Serwisy ogólnodostępne PAP