Zdrowe jedzenie jest tanie!

Nie jest prawdą, że zdrowa dieta dużo kosztuje. Jest wprost przeciwnie - zdrowe produkty są tanie i łatwo dostępne. Dodatkowe zyski ze zdrowej diety to dobre samopoczucie i mniej pieniędzy wydawanych na leczenie.

Fot. PAP/T. Waszczuk
Fot. PAP/T. Waszczuk

Wiele osób jest przekonanych, że dieta zdrowa oznacza duże wydatki. To nieprawda!

Zdrowa dieta to na przykład dużo warzyw. Marchew, kapusta, pietruszka, dynia, cukinia, ogórki – to nie są drogie produkty. Podobnie jak polskie kasze. Jabłko jako przekąska na „mały głód” w ciągu dnia jest na pewno i zdrowszym, i tańszym rozwiązaniem niż pączek. Wędliny są stosunkowo drogie, ale należy je ograniczać w diecie i lepiej nie jeść ich codziennie.

Stosując zdrowe zasady żywienia oszczędzamy też pieniądze na leczenie: mniej prawdopodobne jest wtedy zachorowanie na cukrzycę typu 2, miażdżycę, osteoporozę, nadciśnienie i szereg innych chorób.

Jak wprowadzać zdrową dietę?

Dr n. med. Magdalena Warchoł, dietetyk kliniczny, przekonuje, że złe nawyki żywieniowe można zmienić na dobre, ale pod dwoma warunkami:

  • Stopniowo. Rewolucje nie są dobre, bo zmian nie da się raczej wprowadzić wówczas na stałe. Lepiej robić to powoli, czyli np. zacząć od zamiany makaronu pszennego na razowy, bułek pszennych codziennie na kilka tygodniowo, ugotowania gulaszu, w którym mięso będzie stanowić 1/3 składników, a 2/3 – sezonowe warzywa.
  • Z planem. Spontaniczność tu nie popłaca, bo łatwiej sięgnąć po niezdrową przekąskę. Warto zatem na dzień przed zaplanować wszystkie pięć posiłków. I nie podjadać między nimi.

Justyna Wojteczek (www.zdrowie.pap.pl)

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Jeżyny – samo zdrowie

    Jeżyny są równie bogate w związki bioaktywne co borówki czy truskawki. Ich charakterystyczna, głęboka barwa zdradza wysoką zawartość antocyjanów, a cierpki posmak kryje w sobie elagotanniny i inne polifenole, które mogą wpływać na metabolizm człowieka, układ sercowo-naczyniowy i mikrobiotę jelitową.

  • Adobe Stock

    Złoty standard w karmieniu piersią

    W karmieniu piersią zalecany jest złoty standard. Czym jest, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy niemowlęciu, jak kosztowna energetycznie jest laktacja oraz jak zmieniła się filozofia karmienia opowiada dr hab. n. med. Agnieszka Bzikowska-Jura, dietetyczka i psychodietetyczka z Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakładu Biologii Medycznej, Wydziału Nauk o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

  • AdobeStock

    Kurkuma, cynamon, imbir – ryzykowne suplementy

    Niektóre przyprawy kuchenne mogą wchodzić w interakcje z konwencjonalnymi lekarstwami – osłabiać ich działanie, nasilać skutki uboczne, a nawet powodować niepożądane reakcje. Szczególnie niebezpieczne mogą być: kurkuma, cynamon i imbir.

  • Adobe Stock

    Ziemniaki i cukrzyca typu 2. Nauka zabiera głos

    Forma podania ziemniaków może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typy 2 – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez naukowców Harvard T.H. Chan School of Public Health. Jak je przygotowywać, by ograniczać ryzyko wystąpienia tej choroby?

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Jak wesprzeć dziecko w pierwszych dniach szkoły

    Pierwszy dzwonek to wielkie emocje. Jak wspierać dziecko w tej podróży w nieznane i o jakiej prostej zasadzie przede wszystkim należy pamiętać – opowiada Magdalena Tereszkiewicz-Mosek, psycholożka z Poradni Zdrowia Psychicznego Harmonia Grupa Lux Med.

  • Świerzb - niemiła pamiątka z wakacji

  • Zmiany klimatu wymagają przemyślanych decyzji

  • Jeżyny – samo zdrowie

  • Bierzesz leki? Sprawdź, czy nie reagują na słońce

  • Bóle łokci i nadgarstków to choroby cywilizacyjne

    Ścięgna i stawy łokcia oraz nadgarstka pracują niemal bez przerwy. Dzięki nim możemy pisać, podnosić zakupy, przewracać strony książki czy grać w tenisa. To jedne z najbardziej obciążonych struktur w naszym ciele. Nic więc dziwnego, że to właśnie w tych miejscach tak często pojawiają się dolegliwości bólowe. Lekarze coraz częściej podkreślają, że są to choroby cywilizacyjne – wynik przeciążeń, powtarzających się ruchów i życia w rytmie, który rzadko daje naszym rękom odpocząć.

  • Stylizacja paznokci od 1 września bez szkodliwego utwardzacza

  • Po operacji – żal czy satysfakcja?

Serwisy ogólnodostępne PAP