Zdrowe jedzenie jest tanie!

Nie jest prawdą, że zdrowa dieta dużo kosztuje. Jest wprost przeciwnie - zdrowe produkty są tanie i łatwo dostępne. Dodatkowe zyski ze zdrowej diety to dobre samopoczucie i mniej pieniędzy wydawanych na leczenie.

Fot. PAP/T. Waszczuk
Fot. PAP/T. Waszczuk

Wiele osób jest przekonanych, że dieta zdrowa oznacza duże wydatki. To nieprawda!

Zdrowa dieta to na przykład dużo warzyw. Marchew, kapusta, pietruszka, dynia, cukinia, ogórki – to nie są drogie produkty. Podobnie jak polskie kasze. Jabłko jako przekąska na „mały głód” w ciągu dnia jest na pewno i zdrowszym, i tańszym rozwiązaniem niż pączek. Wędliny są stosunkowo drogie, ale należy je ograniczać w diecie i lepiej nie jeść ich codziennie.

Stosując zdrowe zasady żywienia oszczędzamy też pieniądze na leczenie: mniej prawdopodobne jest wtedy zachorowanie na cukrzycę typu 2, miażdżycę, osteoporozę, nadciśnienie i szereg innych chorób.

Jak wprowadzać zdrową dietę?

Dr n. med. Magdalena Warchoł, dietetyk kliniczny, przekonuje, że złe nawyki żywieniowe można zmienić na dobre, ale pod dwoma warunkami:

  • Stopniowo. Rewolucje nie są dobre, bo zmian nie da się raczej wprowadzić wówczas na stałe. Lepiej robić to powoli, czyli np. zacząć od zamiany makaronu pszennego na razowy, bułek pszennych codziennie na kilka tygodniowo, ugotowania gulaszu, w którym mięso będzie stanowić 1/3 składników, a 2/3 – sezonowe warzywa.
  • Z planem. Spontaniczność tu nie popłaca, bo łatwiej sięgnąć po niezdrową przekąskę. Warto zatem na dzień przed zaplanować wszystkie pięć posiłków. I nie podjadać między nimi.

Justyna Wojteczek (www.zdrowie.pap.pl)

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

  • Adobe Stock/Ivan

    Grill wege

    Wegetariańskie grillowanie może z powodzeniem zastąpić to tradycyjne, z kiełbasą i karkówką. Dobrze zbilansowane dostarczy nie tylko podstawowych składników odżywczych w lżejszej i zdrowszej wersji, ale także mniej związków rakotwórczych, które wydzielają się przy przygotowywaniu mięsa w wysokiej temperaturze.

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

  • Adobe Stock/Roman

    Nadwaga, otyłość i szkoła

    Nadwaga i otyłość wśród uczniów to problem, który dotyka bardziej dzieci w początkach szkoły podstawowej niż nastolatki. Niemniej problem narasta u 17-latków – zauważa prof. Anna Fijałkowska, kierowniczka Zakładu Kardiologii w Instytucie Matki i Dziecka.

NAJNOWSZE

  • Badanie: większość Polaków za zakazem reklam alkoholu

    Piwo to najczęstszy wybór młodzieży sięgającej po alkohol po raz pierwszy. Nie można w tym kontekście nie wspomnieć o oddziaływaniu reklam, nawet jeśli na ekranie lub billboardzie pojawia się etykieta „zero procent”. Dlatego Fundacja GrowSpace rusza z kampanią antyalkoholową „Zero procent prawdy”. Zlecony przez nią sondaż potwierdza słuszność tej decyzji.

  • Trzeba śledziony, by wyleczyć serce

  • Badania kliniczne szansą chorych na raka dzieci

  • Ćwicz dla siebie i dziecka

  • Czerniak – 5 liter, które ratują życie

  • AdobeStock

    VR - nowe narzędzie do leczenia fobii

    Zdaniem dr Agnieszki Popławskiej, Kierownika Zakładu Psychologii Organizacji i Marketingu Uniwersytetu SWPS w Sopocie psychoterapie z wykorzystaniem AI to tylko kwestia czasu. VR-owe gogle są już powszechne, teraz czas na specjalne VR-owe pokoje, gdzie można np. zmierzyć się z fobiami albo popracować nad uzależnieniami. Specjalistka przekonuje, że terapia wspomagana VR daje dużo lepsze efekty.

  • Źródło głosu

  • Supermoce ludzkiego ciała

Serwisy ogólnodostępne PAP