Tran dla wegan? Suplementacja zgodna z przekonaniami (inf. prasowa)

Olej z wątroby rekina lub dorsza, popularnie nazywany tranem, to wartościowy suplement diety zawierający wiele korzystnych dla zdrowia składników. Jest to jednak produkt pozyskiwany z ryb, dlatego nie każdy może i chce z niego skorzystać. Grupą takich osób są np. weganie. Sprawdzamy, czy istnieje więc produkt, który działa podobnie, a nie ma pochodzenia zwierzęcego. Jakie ma właściwości i skąd go wziąć?

Źródło: Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Co wyjątkowego ma w sobie tran?

Tran dostępny w suplementach diety jest unikalnym i świetnie przyswajalnym połączeniem drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA i EPA oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D oraz K. Olej z alg to źródło zarówno kwasów tłuszczowych DHA, jak i EPA. W niczym nie ustępują właściwościami tym, zawartym w tranie.

Kwasy Omega-3 korzystnie wpływają na pracę mózgu, serca i oczy. [1] Dodatkowo DHA zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu i zawału serca. EPA natomiast ma działanie antyoksydacyjne, antyalergiczne i korzystnie wpływa na skórę włosy i paznokcie. Bierze też udział w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, ochronie przed cukrzycą typu II i regulacji gospodarki hormonalnej.

Czym zastąpić tran?

Fot. PAP

Dieta wegańska dla dzieci to nie najlepszy pomysł

Rodzice, którzy bez wsparcia lekarza i dietetyka żywią małe dzieci wyłącznie produktami roślinnymi, narażają je na wiele niebezpieczeństw. Bezpieczniejsza jest dieta wegetariańska.

Oleje z wątroby dorsza i rekina w postaci kapsułek z tranem są produktami odzwierzęcymi. Z kolei bogate źródło niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych znajduje się co prawda w wielu produktach spożywczych, takich jak: orzechy, tofu, siemię lniane, olej rzepakowy, czy bardzo popularny olej lniany.

Pomimo zalecanego spożywania jednej łyżki oleju lnianego dziennie i innych wymienionych produktów, poziom dostarczanych kwasów omega-3 niestety nie jest w pełni wystarczający. Ma wpływ na to zarówno niedostateczne stężenie w danym produkcie, jak i występowanie w takiej formie, która słabiej przyswaja się dla organizmu. Olej lniany nie zawiera też najważniejszych z kwasów – DHA i EPA. Z pomocą jednak przychodzą algi i pozyskiwany z nich olej, będący niemal idealną alternatywą dla tranu z wątroby rekina lub dorsza.

Olej z alg – kwasy omega-3 dla wegan i wegetarian

Olej z alg to idealna propozycja zarówno dla wegan, jak i wegetarian. Olej z alg to w 100% produkt pochodzenia roślinnego. Dodatkowo drogocenne kwasy omega-3 wraz z witaminą D3 zamknięte są w wegańskiej wersji kapsułek, które pozbawione są żelatyny.

[1] https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf

Źródło informacji: mollers.pl
 

Uwaga! Za materiał opublikowany jako "komunikat" w Serwisie Zdrowie odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło komunikatu”. Wszystkie materiały opublikowane w Serwisie Zdrowie mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Jeżyny – samo zdrowie

    Jeżyny są równie bogate w związki bioaktywne co borówki czy truskawki. Ich charakterystyczna, głęboka barwa zdradza wysoką zawartość antocyjanów, a cierpki posmak kryje w sobie elagotanniny i inne polifenole, które mogą wpływać na metabolizm człowieka, układ sercowo-naczyniowy i mikrobiotę jelitową.

  • Adobe Stock

    Złoty standard w karmieniu piersią

    W karmieniu piersią zalecany jest złoty standard. Czym jest, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy niemowlęciu, jak kosztowna energetycznie jest laktacja oraz jak zmieniła się filozofia karmienia opowiada dr hab. n. med. Agnieszka Bzikowska-Jura, dietetyczka i psychodietetyczka z Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakładu Biologii Medycznej, Wydziału Nauk o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

  • AdobeStock

    Kurkuma, cynamon, imbir – ryzykowne suplementy

    Niektóre przyprawy kuchenne mogą wchodzić w interakcje z konwencjonalnymi lekarstwami – osłabiać ich działanie, nasilać skutki uboczne, a nawet powodować niepożądane reakcje. Szczególnie niebezpieczne mogą być: kurkuma, cynamon i imbir.

  • Adobe Stock

    Ziemniaki i cukrzyca typu 2. Nauka zabiera głos

    Forma podania ziemniaków może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typy 2 – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez naukowców Harvard T.H. Chan School of Public Health. Jak je przygotowywać, by ograniczać ryzyko wystąpienia tej choroby?

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Jak wesprzeć dziecko w pierwszych dniach szkoły

    Pierwszy dzwonek to wielkie emocje. Jak wspierać dziecko w tej podróży w nieznane i o jakiej prostej zasadzie przede wszystkim należy pamiętać – opowiada Magdalena Tereszkiewicz-Mosek, psycholożka z Poradni Zdrowia Psychicznego Harmonia Grupa Lux Med.

  • Świerzb - niemiła pamiątka z wakacji

  • Zmiany klimatu wymagają przemyślanych decyzji

  • Jeżyny – samo zdrowie

  • Bierzesz leki? Sprawdź, czy nie reagują na słońce

  • Bóle łokci i nadgarstków to choroby cywilizacyjne

    Ścięgna i stawy łokcia oraz nadgarstka pracują niemal bez przerwy. Dzięki nim możemy pisać, podnosić zakupy, przewracać strony książki czy grać w tenisa. To jedne z najbardziej obciążonych struktur w naszym ciele. Nic więc dziwnego, że to właśnie w tych miejscach tak często pojawiają się dolegliwości bólowe. Lekarze coraz częściej podkreślają, że są to choroby cywilizacyjne – wynik przeciążeń, powtarzających się ruchów i życia w rytmie, który rzadko daje naszym rękom odpocząć.

  • Stylizacja paznokci od 1 września bez szkodliwego utwardzacza

  • Po operacji – żal czy satysfakcja?

Serwisy ogólnodostępne PAP