Opłaca się schudnąć w średnim wieku

Utrata wagi w wieku średnim, bez interwencji chirurgicznej lub farmakologicznej, może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych na starość – sugerują badania fińskich naukowców.

Adobe Stock
Adobe Stock

W badaniu, którego wyniki opublikowano w maju w czasopiśmie JAMA Network Open, przeanalizowano dane około 23 tys. osób z trzech różnych grup w różnych okresach: jedna grupa w latach 1985–1988, druga w latach 1964–1973 i trzecia w latach 2000–2013.

Naukowcy pogrupowali osoby biorące udział w badaniach na podstawie ich wyjściowego wskaźnika masy ciała (BMI) oraz tego, czy przybrały, straciły lub utrzymały wagę, a następnie porównali te wzorce z danymi dotyczącymi hospitalizacji i zgonów.

Wyniki dowodzą, że osoby, które straciły na wadze w średnim wieku, rzadziej cierpiały na zawały serca, udary, nowotwory, astmę lub przewlekłą obturacyjną chorobę płuc w późniejszych latach. Ponadto tacy badani rzadziej umierali z jakiejkolwiek przyczyny w ciągu następnych 35 lat.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Jak się odchudzać w czasie menopauzy

Menopauza sprzyja, niestety, przybieraniu na wadze oraz zmianie figury. Dobra wiadomość jest jednak taka, że istnieje na to sposób: odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Dowiedz się, co i jak jeść oraz jak się ruszać po 50-tce.

 – Choroba otyłościowa do tej pory często nie była dostrzegana przez lekarzy i samych pacjentów. A trzeba o niej głośno mówić i leczyć, bo gdybyśmy otyłość zatrzymali na samym początku, to nie doprowadzilibyśmy do tych wszystkich chorób, które prowadzą do przedwczesnego zgonu. Otyłość to bowiem zła matka wielu chorób, wystarczy wymienić nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, hipercholesterolemię, która może prowadzić do zawału, udaru, zdarzeń sercowo-naczyniowych; choroby onkologiczne, np. u kobiet to rak piersi – mówiła w wywiadzie dla Serwisu Zdrowie dr n. med. Agnieszka Gorgoń-Komor, specjalistka z zakresu chorób wewnętrznych i kardiologii, senatorka.

Fińscy badacze dodają, że utrata masy ciała łagodzi takie schorzenia, jak choroba zwyrodnieniowa stawów, obturacyjny bezdech senny i stłuszczenie wątroby. Ich zdaniem do poprawy zdrowia przyczyniają się też często zmiany w zachowaniu, które wiążą się z utratą wagi – przede wszystkim dbałość o aktywność fizyczną.

Autorka

Monika Grzegorowska

Monika Grzegorowska - O dziennikarstwie marzyła od dziecka i się spełniło. Od zawsze to było dziennikarstwo medyczne – najciekawsze i nie do znudzenia. Wstępem była obrona pracy magisterskiej o błędach medycznych na Wydziale Resocjalizacji. Niemal całe swoje zawodowe życie związała z branżowym Pulsem Medycyny. Od kilku lat swoją wiedzę przekłada na bardziej przystępny język w Serwisie Zdrowie PAP, co doceniono przyznając jej Kryształowe Pióro. Nie uznaje poranków bez kawy, uwielbia wieczory przy ogromnym stole z puzzlami. Życiowe baterie ładuje na koncertach i posiadówkach z rodziną i przyjaciółmi.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Dlaczego jednym smakuje, a innym nie

    Nie ma dwóch osób, które postrzegałyby smak dokładnie tak samo. Nawet przy rodzinnym stole: jedni proszą o dokładkę brukselki, inni trzymają talerz z daleka; dla części gości świeża kolendra pachnie cytrusami, dla innych – mydłem. Jeszcze zanim naukowcy potrafili odczytać ludzkie genomy, obserwowano, że wrażliwość na słodycz, gorycz czy ostrość układa się w wyraźne, choć zagadkowe wzorce. Dziś wiemy, że u podłoża tej różnorodności leży sieć zależności między cząsteczkami DNA a biografią kulinarną, która zaczyna się już w macicy i trwa całe życie.

  • Novo Nordisk Pharma sp. z o. o

    Każdy pacjent z otyłością ma prawo do kompleksowego leczenia

    Materiał promocyjny

    Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, to złożona, przewlekła choroba, która – jak każda inna – wymaga dokładnej diagnozy, podjęcia kompleksowej terapii oraz współpracy z lekarzem i innymi specjalistami.

  • Adobe

    Truskawka – pogromca komórek zombie

    Truskawki, zwłaszcza te prosto z pola, zawierają ogromne dawki fisetyny. To ostatnio jedna z najbardziej obiecujących substancji w walce ze starzeniem komórkowym. Wstępne wyniki badań z użyciem fisetyny syntetycznej są obiecujące, choć jej bezpieczeństwo w dużych stężeniach jest jeszcze niepewne. Naukowcy zalecają cierpliwość – co nie przeszkadza cieszyć się sezonem na polskie owoce.

  • Adobe Stock/peopleimages.com

    Czy kobieta w ciąży bliźniaczej powinna jeść za trzech?

    Zalecenia dotyczące żywienia i suplementacji kobiet w ciąży są aktualizowane na bieżąco w oparciu o badania naukowe. W domyśle jednak pozostaje to, że dotyczą one kobiet, które spodziewają się jednego dziecka. Jak zmienia się zapotrzebowanie kobiety na kalorie i składniki odżywcze w przypadku ciąży mnogiej?

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Bruceloza groźna nie tylko dla bydła

    Bruceloza – bakteryjna choroba zwierząt znana od ponad 130 lat – wciąż zagraża ludziom, choć większość kojarzy ją co najwyżej z hodowlą bydła. Czym jest ta choroba, gdzie występuje i jaki jest jej przebieg u człowieka?

  • Niebezpieczny jak kleszcz

    Materiał partnerski
  • Zaawansowany rak szyjki macicy – przełamać tabu

  • „Ciche dni” to przemoc emocjonalna

  • Dlaczego jednym smakuje, a innym nie

  • AdobeStock

    Choroby przyzębia infekują cały organizm

    Problemy z dziąsłami mogą sprzyjać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów, a z drugiej strony być objawem m.in. cukrzycy. Najnowsze badania wykazują również związek między zapaleniem przyzębia a zaburzeniami poznawczymi oraz demencją.

  • Cukrzyca szkodzi na krążenie

  • Taniec jest dobry dla mózgu

Serwisy ogólnodostępne PAP