Co jeść na wiosnę?

Wiosna trwa w najlepsze, więc warto rozejrzeć się za tym, co ta pora roku może zaoferować naszemu podniebieniu i wybrać tak, aby było zdrowo i smacznie. Dzięki temu, że natura rodzi się do życia, nie powinno być to trudne.

Fot. PAP/P. Werewka
Fot. PAP/P. Werewka

Od tego, co jemy, zależy nie tylko zdrowie, ale także wygląd i samopoczucie. Tymczasem, zimą królują tłuste potrawy, zawiesiste zupy i inne dania, które niekoniecznie mogą sprawdzić się wiosną. Jak zwracają uwagę eksperci, w zimowej diecie może też brakować różnych, ważnych witamin i minerałów. Do tego, sprzyja ona zyskiwaniu dodatkowych kilogramów ciała. Dobrze więc jest teraz zwyczaje żywieniowe na pewien czas przynajmniej zmienić.

Z rozsądkiem

O czym warto pamiętać? Po pierwsze o tym, aby nie przesadzić. 

PAP

Odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko raka

Jedzenie leczy - i to dosłownie. Zmiana nawyków żywieniowych znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na najczęściej występujące nowotwory. Zamiast garści tabletek, spacer kilka razy w tygodniu. Zamiast paczki papierosów i butelki wina – pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Te proste zalecenie mogą uratować nam życie.

- Niestety, błędem - szaleństwem wielu osób, które postawiły na wiosenne odchudzanie, jest dieta, która najlepiej, aby była szybka, łatwa i przyjemna. Niestety, takowa nie istnieje. Każdy na siłę i tymczasowo zmieniony jadłospis powoduje stres i rozdrażnienie w czasie odchudzania oraz niechybny powrót do wagi z pozycji wyjściowej po zakończeniu drakońskich wyrzeczeń. Przestawmy się więc na zdrowe odżywianie, a nie tymczasowe katowanie organizmu - radzi mgr inż. Agnieszka Piskała, dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, diet coach certyfikowany przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera, właścicielka Instytutu NUTRITION LAB. 

Wiosna wiele oferuje

Warto zwrócić uwagę, że w nowej  piramidzie żywienia (https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia) owoce i warzywa są u samej jej podstawy, tzn., że w diecie powinno być ich najwięcej. Wiosną pojawia się na szczęście niemały wybór - szczypiorek, rzodkiewki, sałata, szpinak, kalafior, kalarepa, botwinka, bób, truskawki - aby wymienić tylko niektóre dary natury. 

- Świeże, soczyste owoce i warzywa dostarczają nie tylko uciech spragnionym kolorów oczom, ale niezwykłym bogactwem witamin dodają nam witalności. Chętniej wyciągamy ręce po aromatyczne pomidory czy orzeźwiające ogórki. Są to jednak warzywa, których prawdziwe piękno i właściwości zdrowotne docenimy latem. Teraz jednak sięgnijmy po typowo wiosenny szczypiorek i rzodkiewkę. Wczesną wiosną warto także spożywać  warzywa importowane, które rosną przez cały rok. np. pomidory i papryki hiszpańskie - podkreśla mgr inż. Agnieszka Piskała. 

Dlaczego warto je jeść? Na przykład szczypiorek zawiera sporo witamin, (w tym A, C, kwas foliowy), minerałów, a także nadające mu ostry smak i zapach organiczne związki siarki. Jedno z badań pokazało na przykład, że mężczyźni jedzący najwięcej roślin cebulowych (m.in. czosnek, cebula, szczypiorek, por) rzadziej chorują na raka prostaty.

Jajka - za i przeciw

Z wiosną, a przede wszystkim Świętami Wielkanocnymi większości z nas kojarzą się jaja. Nie bez przyczyny. 
- W wiosennej diecie równie często zaczynamy sięgać po jajka. Są one kapsułą zawierającą wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujemy na wiosenny start. Pasty jajeczne, jaja na twardo, na miękko, jajecznica z dodatkiem szczypiorku, plasterkiem pomidora i pełnoziarnistym pieczywem to świeży, energetyczny i lekki posiłek na dobry początek dnia - przekonuje dietetyczka. 
Jaja zawierają m.in. duże ilości białka, a także witaminy, minerały czy korzystne dla zdrowia karotenoidy.

Fot. PAP

Dieta DASH obniża ciśnienie krwi 

To prawdziwa gwiazda wśród diet. Naukowcy udowodnili, że nie tylko skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, ale również pomaga zbić cholesterol i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Dowiedz się na czym polega ta dieta i jak ją stosować na co dzień.

Warto jednak zachować ostrożność, zwłaszcza jeśli mamy problem z układem krążenia. Obecnie cholesterol przyjmowany z pokarmem dietetycy traktują łagodnie - np. w amerykańskich zaleceniach zrezygnowano z limitów. Jednak opublikowane niedawno badanie zespołu z Northwestern University zmusza do zastanowienia. Analiza kilku projektów badawczych z udziałem łącznie prawie 30 tys. ludzi wskazała, że spożycie cholesterolu, w tym jaj, które zawierają jego duże ilości, podwyższa ryzyko chorób układu krążenia i śmieci. Ryzyko rosło już przy konsumpcji 3-4 jaj tygodniowo. Wcześniej, eksperci radzili zdrowym osobom nieprzekraczanie spożycia 7 jaj na tydzień. Cholesterol można jednak znaleźć także np. w czerwonym mięsie czy tłustych wyrobach mlecznych. Autorzy badania sugerują więc ograniczenie ogólnego spożycia cholesterolu, umiar w jedzeniu całych jaj, ewentualnie konsumpcję samych białek.

Co dobre dla skóry, włosów, paznokci

Wiosenna dieta może też pomóc w odzyskaniu atrakcyjniejszej prezencji. To, jak wygląda skóra, włosy czy paznokcie zależy nie tylko od kremów, szamponów czy manicure, ale w ogromnej mierze, od tego, czym dysponuje organizm. 

Fot. PAP

Wapń w diecie dzieci jest ich polisą na zdrowie w dorosłości

- Na przykład jajka zawierają łatwo przyswajalne białko oraz biotynę - składniki, które odbudowują strukturę włosów, zapobiegają ich rozdwajaniu, wzmacniają, sprawiają, że się błyszczą. Marchewka, żółta i czerwona papryka to warzywa bogate w beta-karoten. Jest to pomarańczowy barwnik, który nadaje skórze delikatny kolor brzoskwiniowy oraz przygotowuje skórę na pierwszy kontakt z wiosennym słońcem. Dodatkowo przekształca się w organizmie w witaminę A, która ma działanie regeneracyjne na skórę” - wyjaśnia inż. Agnieszka Piskała

Przez cały rok

Przy okazji przypominamy, że o dobre odżywianie warto dbać przez cały rok. Według obecnych zaleceń podstawą diety powinny być warzywa i owoce, a na drugim miejscu powinny znaleźć się produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Potem warto sięgać po mleko i jego przetwory, jeszcze rzadziej po produkty białkowe czyli mięso, ryby, jaja czy rośliny strączkowe, a najrzadziej po tłuszcze (roślinne). Specjaliści radzą też unikanie soli, którą często można np. zastąpić ziołami, a także cukru i słodyczy. Równie ważny jak dieta jest ruch - dzisiaj nawet nie mówi się już o znanej od dawna piramidzie żywienia, ale o piramidzie żywienia i aktywności fizycznej.

Marek Matacz dla zdrowie.pap.pl


Źródła:

Portal Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej

Badanie National Cancer Institute na temat spożycia roślin cebulowych i raka prostaty

Serwis Mayo Clinic - informacje na temat spożycia jaj

Artykuł prof. dr hab. med. Barbary Cybulskiej temat jaj

Badanie Northwestern University na temat szkodliwości spożywanego cholesterolu

Marek Matacz
 

Autor

Marek Matacz

Marek Matacz - Od ponad 15 lat pisze o medycynie, nauce i nowych technologiach. Jego publikacje znalazły się w znanych miesięcznikach, tygodnikach i serwisach internetowych. Od ponad pięciu lat współpracuje serwisem "Zdrowie" oraz serwisem naukowym Polskiej Agencji Prasowej. Absolwent Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

ZOBACZ TEKSTY AUTORA

ZOBACZ PODOBNE

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Droga mleka kobiecego od dawczyń

    Nie zawsze kobieta po urodzeniu dziecka może zapewnić dziecku swój pokarm. Dlatego stworzono Regionalny Bank Mleka Kobiecego. To bezpieczny sposób na pozyskanie tak kluczowego dla rozwoju noworodka składnika, zapewnia dr hab. n. med. i n. o zdr. Aleksandra Wesołowska, kierująca Uniwersytecką Pracownią Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją przy Regionalnym Banku Mleka Kobiecego w warszawskim Szpitalu Specjalistycznym im. Świętej Rodziny.

  • Limit na żywienie

  • Medycyna uczy się na swoich błędach

  • Późniejsze przejście menopauzy wiąże się ze zdrowszymi naczyniami krwionośnymi

  • Żelazo – toksyczne, ale niezbędne

  • Adobe

    Nie zapomnij o zielonym do zupy

    Troska o zdrowie i zbilansowaną dietę to przede wszystkim codzienne drobne wybory i nawyki – na przykład decyzja, by dorzucić garść zielonych listków do zupy lub innej potrawy. Niepozorna zielenina kryje w sobie bogactwo witamin, minerałów i innych cennych składników.

  • Nauka kontra łysienie – mecz wciąż trwa

  • Jaki sport i jak długo uprawiać w trosce o psyche