Czy picie kawy jest zdrowe? – Co jest faktem, a co mitem?

Kawa jest przedmiotem wielu badań próbujących coraz dokładniej ocenić jej wpływ na ludzki organizm. Naukowcy szukają odpowiedzi na pytania o jej właściwości pobudzające oraz znaczenie dla zdrowia. Obalają przy tym mity, które zdążyły narosnąć wokół tego popularnego na całym świecie napoju. Jaka jest prawda? Z poniższego artykułu dowiesz się, czy kawa jest szkodliwa!

zdj. Adobe Stock
zdj. Adobe Stock

Wpływ kawy na zdrowie i organizm — fakty i mity

Próbując odpowiedzieć sobie na pytanie, czy kawa jest zdrowa, natkniesz się na rozmaite opinie, spośród których tylko nieliczne mają coś wspólnego z prawdą. Aby odsiać je od tych fałszywych, prezentujemy poniżej najpowszechniejsze fakty i mity na temat tego, jak kawa wpływa na organizm:

1. Kawa zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca — MIT

Niektórzy widzą w kawie zagrożenie dla układu krwionośnego. Tymczasem badania nie wykazują żadnej zależności pomiędzy jej spożywaniem a niewydolnością serca czy ryzykiem ostrego zawału. To samo dotyczy zresztą nadciśnienia, które miałoby być rzekomo skutkiem tej używki. Naukowcy są wręcz zdania, że przypadłość ta może częściej występować u osób stroniących od kawy.

2. Kawa zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera — FAKT

W poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, czy kawa jest niezdrowa, naukowcy nie tylko obalili taką tezę, ale też udowodnili, że napój ten może mieć korzystny wpływ na organizm człowieka. Jego umiarkowane spożycie ma na przykład obniżać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera o 30% lub nawet 65% (w zależności od badania).

3. Picie kawy uzależnia — MIT

Wiele osób nie potrafi zacząć dnia bez porannej kawy. Stąd opinia, jakoby używka ta miała uzależniać. Żadne z badań nie wykazało jednak, aby kofeina pobudzała obszar mózgu odpowiedzialny za uzależnienia. Dzięki swoim właściwościom nieznacznie wspomaga ona natomiast pracę organizmu i zdolność do koncentracji.

4. Kawa odwadnia i wypłukuje magnez — MIT

Pijąc kawę, w 95 procentach dostarczasz do organizmu wodę. Spożywanie jej w umiarkowanej ilości nie narusza więc równowagi elektrolitowej i nie prowadzi do odwodnienia. Kawa nie wypłukuje też wartościowych minerałów. Wszystkie te fałszywe opinie prawdopodobnie mają swoje źródło w krótkotrwałym działaniu moczopędnym tego napoju.

5. Kawa wspomaga odchudzanie — FAKT, ale...

Jest to opinia, która sama w sobie jest prawdziwa, ale pod warunkiem, że chodzi o zwykłą czarną kawę mającą zero kalorii. Kofeina działa bowiem pobudzająco, wspomagając metabolizm i zachęcając do ruchu. Niemniej, jeśli dodasz do napoju cukier lub śmietankę, sytuacja się nieco komplikuje. Osoby odchudzające się powinny więc unikać kawy z mlekiem czy kawy kuloodpornej.

Jakiej dziennej dawki kofeiny nie należy przekraczać? – Ile kaw dziennie można wypić?

Zauważ, że pozytywny wpływ kawy na organizm lub przynajmniej brak negatywnej zależności pomiędzy nią a stanem zdrowia dotyczy wyłącznie jej umiarkowanego spożycia. Mowa o 3-5 filiżankach dziennie. To równowartość maksymalnie 400 mg kofeiny, przy czym jej jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 200 mg.

Warto pamiętać, że nieco niższe limity obowiązują kobiety w ciąży i karmiące piersią. Powinny one ograniczać się do 200 mg kofeiny, a więc 2-3 filiżanek kawy dziennie. Dobrą praktyką w ich przypadku okaże się też uzyskanie na ten temat opinii lekarza prowadzącego.

Dla kogo picie kawy jest szkodliwe? – Kto powinien uważać na kofeinę?

Czy picie kawy jest zdrowe? Zasadniczo tak, ale tylko pod warunkiem, że nie masz ku temu żadnych przeciwwskazań. Nie jest to bowiem odpowiedni napój przede wszystkim dla osób cierpiących na nadkwasotę i wrzody żołądka. Unikać go warto również w przypadku problemów z ciśnieniem i stresem.

Kawa a zdrowie — podsumowanie

Skoro znasz już odpowiedź na pytanie, czy kawa jest zdrowa, nie pozostaje Ci nic innego jak zaparzyć swoją ulubioną i cieszyć się jej niepowtarzalnym aromatem! Możesz również spróbować czegoś nowego i skusić się na kawę z cytryną lub bulletproof coffee.

Źródło informacji: ALDI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock

    Złoty standard w karmieniu piersią

    W karmieniu piersią zalecany jest złoty standard. Czym jest, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy niemowlęciu, jak kosztowna energetycznie jest laktacja oraz jak zmieniła się filozofia karmienia opowiada dr hab. n. med. Agnieszka Bzikowska-Jura, dietetyczka i psychodietetyczka z Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakładu Biologii Medycznej, Wydziału Nauk o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

  • AdobeStock

    Kurkuma, cynamon, imbir – ryzykowne suplementy

    Niektóre przyprawy kuchenne mogą wchodzić w interakcje z konwencjonalnymi lekarstwami – osłabiać ich działanie, nasilać skutki uboczne, a nawet powodować niepożądane reakcje. Szczególnie niebezpieczne mogą być: kurkuma, cynamon i imbir.

  • Adobe Stock

    Ziemniaki i cukrzyca typu 2. Nauka zabiera głos

    Forma podania ziemniaków może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typy 2 – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez naukowców Harvard T.H. Chan School of Public Health. Jak je przygotowywać, by ograniczać ryzyko wystąpienia tej choroby?

  • Fot.P.Werewka/PAP

    Talerz dziecka, gdy żar z nieba

    W upał warto zastąpić dziecku sute obiady, czymś lekkostrawnym. Na stole postawić owoce i warzywa, a zamiast gorącej zupy - chłodnik. Trzeba dopilnować jednak, by dziecko nie odwodniło się. Nawet niemowlaki powinny wypijać sporo płynów, ale maluchów karmionych piersią dodatkowo nie poimy wodą – przypomina dr hab. Michał Brzeziński, pediatra alergolog z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Złoty standard w karmieniu piersią

    W karmieniu piersią zalecany jest złoty standard. Czym jest, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy niemowlęciu, jak kosztowna energetycznie jest laktacja oraz jak zmieniła się filozofia karmienia opowiada dr hab. n. med. Agnieszka Bzikowska-Jura, dietetyczka i psychodietetyczka z Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakładu Biologii Medycznej, Wydziału Nauk o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

  • Kurkuma, cynamon, imbir – ryzykowne suplementy

  • Ziemniaki i cukrzyca typu 2. Nauka zabiera głos

  • Bierzesz leki? Sprawdź, czy nie reagują na słońce

  • Talerz dziecka, gdy żar z nieba

  • AdobeStock

    Czasami warto się spocić

    Chociaż pocenie się najczęściej nie wzbudza naszego entuzjazmu, to warto pamiętać, że prawidłowe i regularne pocenie się odgrywa istotną rolę termoregulacyjną, szczególnie po wysiłku fizycznym lub w ciepłe dni. Zdarza się też, że pocimy się, gdy czujemy złość lub stres.

  • Technologia cyfrowa w rekonstrukcji żuchwy to już nie science fiction

  • Trening siłowy bezpieczny dla chorych na raka piersi

Serwisy ogólnodostępne PAP