Czy picie kawy jest zdrowe? – Co jest faktem, a co mitem?

Kawa jest przedmiotem wielu badań próbujących coraz dokładniej ocenić jej wpływ na ludzki organizm. Naukowcy szukają odpowiedzi na pytania o jej właściwości pobudzające oraz znaczenie dla zdrowia. Obalają przy tym mity, które zdążyły narosnąć wokół tego popularnego na całym świecie napoju. Jaka jest prawda? Z poniższego artykułu dowiesz się, czy kawa jest szkodliwa!

zdj. Adobe Stock
zdj. Adobe Stock

Wpływ kawy na zdrowie i organizm — fakty i mity

Próbując odpowiedzieć sobie na pytanie, czy kawa jest zdrowa, natkniesz się na rozmaite opinie, spośród których tylko nieliczne mają coś wspólnego z prawdą. Aby odsiać je od tych fałszywych, prezentujemy poniżej najpowszechniejsze fakty i mity na temat tego, jak kawa wpływa na organizm:

1. Kawa zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca — MIT

Niektórzy widzą w kawie zagrożenie dla układu krwionośnego. Tymczasem badania nie wykazują żadnej zależności pomiędzy jej spożywaniem a niewydolnością serca czy ryzykiem ostrego zawału. To samo dotyczy zresztą nadciśnienia, które miałoby być rzekomo skutkiem tej używki. Naukowcy są wręcz zdania, że przypadłość ta może częściej występować u osób stroniących od kawy.

2. Kawa zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera — FAKT

W poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, czy kawa jest niezdrowa, naukowcy nie tylko obalili taką tezę, ale też udowodnili, że napój ten może mieć korzystny wpływ na organizm człowieka. Jego umiarkowane spożycie ma na przykład obniżać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera o 30% lub nawet 65% (w zależności od badania).

3. Picie kawy uzależnia — MIT

Wiele osób nie potrafi zacząć dnia bez porannej kawy. Stąd opinia, jakoby używka ta miała uzależniać. Żadne z badań nie wykazało jednak, aby kofeina pobudzała obszar mózgu odpowiedzialny za uzależnienia. Dzięki swoim właściwościom nieznacznie wspomaga ona natomiast pracę organizmu i zdolność do koncentracji.

4. Kawa odwadnia i wypłukuje magnez — MIT

Pijąc kawę, w 95 procentach dostarczasz do organizmu wodę. Spożywanie jej w umiarkowanej ilości nie narusza więc równowagi elektrolitowej i nie prowadzi do odwodnienia. Kawa nie wypłukuje też wartościowych minerałów. Wszystkie te fałszywe opinie prawdopodobnie mają swoje źródło w krótkotrwałym działaniu moczopędnym tego napoju.

5. Kawa wspomaga odchudzanie — FAKT, ale...

Jest to opinia, która sama w sobie jest prawdziwa, ale pod warunkiem, że chodzi o zwykłą czarną kawę mającą zero kalorii. Kofeina działa bowiem pobudzająco, wspomagając metabolizm i zachęcając do ruchu. Niemniej, jeśli dodasz do napoju cukier lub śmietankę, sytuacja się nieco komplikuje. Osoby odchudzające się powinny więc unikać kawy z mlekiem czy kawy kuloodpornej.

Jakiej dziennej dawki kofeiny nie należy przekraczać? – Ile kaw dziennie można wypić?

Zauważ, że pozytywny wpływ kawy na organizm lub przynajmniej brak negatywnej zależności pomiędzy nią a stanem zdrowia dotyczy wyłącznie jej umiarkowanego spożycia. Mowa o 3-5 filiżankach dziennie. To równowartość maksymalnie 400 mg kofeiny, przy czym jej jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 200 mg.

Warto pamiętać, że nieco niższe limity obowiązują kobiety w ciąży i karmiące piersią. Powinny one ograniczać się do 200 mg kofeiny, a więc 2-3 filiżanek kawy dziennie. Dobrą praktyką w ich przypadku okaże się też uzyskanie na ten temat opinii lekarza prowadzącego.

Dla kogo picie kawy jest szkodliwe? – Kto powinien uważać na kofeinę?

Czy picie kawy jest zdrowe? Zasadniczo tak, ale tylko pod warunkiem, że nie masz ku temu żadnych przeciwwskazań. Nie jest to bowiem odpowiedni napój przede wszystkim dla osób cierpiących na nadkwasotę i wrzody żołądka. Unikać go warto również w przypadku problemów z ciśnieniem i stresem.

Kawa a zdrowie — podsumowanie

Skoro znasz już odpowiedź na pytanie, czy kawa jest zdrowa, nie pozostaje Ci nic innego jak zaparzyć swoją ulubioną i cieszyć się jej niepowtarzalnym aromatem! Możesz również spróbować czegoś nowego i skusić się na kawę z cytryną lub bulletproof coffee.

Źródło informacji: ALDI

ZOBACZ PODOBNE

  • Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko drugiego nowotworu

    Osoby z nadwagą lub otyłością mają zwiększone ryzyko wystąpienia określonych nowotworów, między innymi raka trzonu macicy, trzustki, jelita grubego oraz dróg żółciowych. Większe jest też prawdopodobieństwo drugiego nowotworu pierwotnego – wynika z badania opublikowanego w JAMA Network Open.

  • Adobe Stock

    Insulinooporność to synonim nadwagi lub otyłości, a nie choroba

    Insulinooporność sama w sobie chorobą nie jest, jest co najwyżej objawem, którego zresztą w ogóle nie potrzeba oceniać czy mierzyć – wyjaśnia prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych w Centralnym Szpitalu Klinicznym WUM.

  • Adobe Stock

    Wczesne spożycie cukru ma długofalowe skutki

    Badanie opublikowane w pierwszych dniach listopada w czasopiśmie Science wykazało, że ograniczenie spożycia cukru w ciągu pierwszych 1000 dni od poczęcia – przez cały okres ciąży aż do drugiego roku życia – może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka przewlekłych chorób w wieku dorosłym.

  • zdj. AdobeStock

    Suplementy białkowe nie dla nastolatków

    Chociaż sportowcy mogą mieć większe zapotrzebowanie na białko niż ich rówieśnicy, jednak powinni być w stanie łatwo uzyskać białko z pożywienia, a nie z suplementów. To szczególnie ważne w przypadku nastolatków.

NAJNOWSZE

  • AdobeStock, Seventyfour

    Wysokie dawki witaminy D3 nie poprawiają wyników leczenia raka jelita grubego

    Od wielu lat toczą się dyskusje nad wpływem witaminy D3 na wyniki leczenia raka jelita grubego. Ostatnie ustalenia naukowe gaszą entuzjazm wywołany wcześniejszymi doniesieniami. Wyniki badania SOLARIS wskazują, że dużej dawki witaminy D3 nie można zalecać jako leczenia pacjentów z nieleczonym przerzutowym rakiem jelita grubego.

  • Robot Rosa pomógł naprawić kolano 75-latka

  • Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

  • Apiterapia: pszczoły i leczenie nowotworów

    Patronat Serwisu Zdrowie
  • Przezroczyste nakładki zamiast aparatu

  • Adobe Stock

    Szkorbut – czy na pewno choroba przeszłości? Pamiętajmy o witaminach

    Szkorbut wywoływał dawniej potworne cierpienia, a wystarczyłby choćby sok z cytryn, aby się przed nim uchronić. Dzięki postępowi nauki i większej dostępności świeżych warzyw i owoców dzisiaj choroba jest już bardzo rzadka, chociaż nadal zdarzają się jej przypadki. Szczególnie wyczuleni na to ryzyko powinni być pacjenci dializowani oraz po operacji bariatrycznej.

  • Dekalog zdrowych piersi

  • Nikt nie odda wzroku skradzionego przez jaskrę