Jak truskawkami cieszyć się przez cały rok

Są pyszne, niskokaloryczne, nadają się do deserów i jako dodatki w innych potrawach, nawadniają i mają sporo wartości odżywczych. Mowa o truskawkach, na które rozpoczął się teraz sezon. Można jednak cieszyć się nimi przez cały rok.

Fot. PAP/P. Werewka
Fot. PAP/P. Werewka

Są bogatym źródłem wielu witamin, przede wszystkim C, K, ale dostarczają także witamin z grupy B oraz A i E. Mają też magnez, żelazo i są dobrym źródłem błonnika oraz związków polifenolowych wykazujących działanie antyoksydacyjne. Przy czym są bardzo dobrym wyborem dla tych, którzy chcą się odchudzać – zjedzenie kilograma truskawek to dostarczenie mniej więcej tyle samo kalorii, co po zjedzeniu pączka – około 320. Warto je jeść przez cały rok. Jest na to sposób – mrożenie.

Jak mrozić truskawki

Mrożenie owoców i warzyw ma więcej zalet niż inne formy długiego ich przechowywania, bo pozwala zachować większość zalet odżywczych. „Mrożone warzywa i owoce są zbierane w szczytowej fazie dojrzałości i często mrożone w ciągu kilku godzin od zebrania, zachowując tym samym składniki odżywcze i walory smakowe. Przykład stanowi witamina C, której zawartość zaczyna spadać zaraz po zebraniu. Niska temperatura hamuje postępowanie tego procesu. Proces mrożenia warzyw i owoców zapobiega zmniejszeniu zawartości związków polifenolowych, które mają właściwości antyoksydacyjne. W niektórych przypadkach stwierdzono nawet zwiększenie zawartości tych związków” – wskazuje Małgorzata Dziekońska na portalu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Fot. polskiesuperowoce.pl

Truskawka – królowa superowoców

Owoce z lokalnego rynku mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki, który potrwa aż do października. Polacy kochają te rodzime superowoce. To dobrze: oprócz witamin są bogate w antyoksydanty, wspomagają odporność oraz są cennym źródłem błonnika. Sprawdź, jakie jeszcze są właściwości zdrowotne truskawek.

Podkreśla, że owoce jagodowe, takie jak truskawki właśnie czy borówki, nadają się na mrożonki. Warto jednak skorzystać z jej porady co do samej procedury zamrażania truskawek. Otóż specjalistka radzi, by mrozić je w dwóch etapach: rozłożyć je pojedynczo na pergaminie i wstawić do zamrażarki, a po kilku godzinach wyjąć i przełożyć do woreczków. „W ten sposób owoce zachowają swój kształt i spoistość. Tak przygotowane owoce możemy użyć do owsianki, deserów czy koktajli” – zachwala Małgorzata Dziekońska.

Mrożonki należy zamrozić w temperaturze od -20 do -40 stopni i przechowywać je w temperaturze ok. -18 stopni Celsjusza. Nie wolno ponownie mrozić raz rozmrożonego produktu! Jeśli zamrażalnik utrzymuje stale niską temperaturę, można w nim przechowywać truskawki 6-12 miesięcy.

jw, zdrowie.pap.pl

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej 
 

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Adobe Stock

    Odżywianie a indeks studencki

    Studenci zapominają często o zdrowym talerzu. Jedzą w pośpiechu, nieregularnie, podjadają między posiłkami. Wybierają często te tańsze produkty, gotowe, a więc zawierające mniej wartościowych składników. Jak dowodzą liczne badania naukowe, to może odbijać się na ich zdrowiu. Co i jak jeść, by zachować siły – nie tylko w czasie sesji?

  • Adobe

    Leczenie żywieniowe warto zacząć przed diagnozą onkologiczną

    Odpowiednio zaplanowane leczenie żywieniowe, najlepiej rozpoczęte jeszcze przed postawieniem ostatecznej diagnozy onkologicznej, może istotnie poprawić efekty terapii oraz rokowania pacjentów - powiedziała PAP dietetyczka kliniczna i profesor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego dr Agnieszka Białek-Dratwa.

  • AdobeStock

    Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

    Choć nie ma jednoznacznych dowodów, że słodziki w ilościach dopuszczonych do spożycia są szkodliwe dla zdrowych dorosłych, coraz więcej badań wskazuje, że mogą mieć pewne niekorzystne skutki - zwłaszcza przy długotrwałym, nadmiernym spożyciu lub u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Jak dowiedli brazylijscy naukowcy wysokie spożycie słodzików może wpływać na myślenie i pamięć w średnim wieku.

  • Czy suplementy na wątrobę pomagają schudnąć?

    W aptekach zajmują całe półki: preparaty z sylimaryną, fosfolipidami, karczochem, ostropestem, kurkumą. Reklamy przekonują, że oczyszczają, regenerują i chronią wątrobę, a przy okazji „pomagają w odchudzaniu”. Czy to możliwe, by leki i suplementy powodowały utratę wagi?

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Antybiotyk to nie lek na przeziębienie

    Blisko sto lat po odkryciu przełomowej w medycynie penicyliny, najstarszego antybiotyku, który ocalił wiele istnień, świat staje przed dylematem skuteczności leków na część infekcji bakteryjnych. Dlaczego? Antybiotyki przestają działać, bo często przedawkowując i nieprawidłowo stosując je, stworzyliśmy „superbakterie”, oporne na ich działanie. Czy czeka nas kolejna epidemia, tym razem antybiotykoodporności?

  • Liszaje – wspólna nazwa, odmienne mechanizmy

  • Tej zimy grypa ma być groźniejsza niż w poprzednich sezonach

  • Trąd powraca?

  • Przeciwko pneumokokom mamy broń nowej generacji, której nie używamy

  • AdobeStock

    Bunt nastolatka może przykrywać jego problemy

    Bunt to proces w okresie adolescencji, podczas którego nastolatek dokonuje reorganizacji w swojej głowie, w wyglądzie, w emocjach. Pokrywa się to z przebudową jego układu nerwowego, co bywa trudne i dla niego samego, i dla otoczenia. Jednak często nadużywamy tego określenia, a to utrudnia dostrzeżenie ewentualnych problemów – mówi psycholożka dziecięca Ewa Bensz-Smagała z Katedry Psychologii Akademii Górnośląskiej im. W. Korfantego w Katowicach, założycielka Gabinetu Lucky Mind.

  • Od czego zależy, kto doznaje stresu pourazowego?

  • Odżywianie a indeks studencki

Serwisy ogólnodostępne PAP