Jak truskawkami cieszyć się przez cały rok

Są pyszne, niskokaloryczne, nadają się do deserów i jako dodatki w innych potrawach, nawadniają i mają sporo wartości odżywczych. Mowa o truskawkach, na które rozpoczął się teraz sezon. Można jednak cieszyć się nimi przez cały rok.

Fot. PAP/P. Werewka
Fot. PAP/P. Werewka

Są bogatym źródłem wielu witamin, przede wszystkim C, K, ale dostarczają także witamin z grupy B oraz A i E. Mają też magnez, żelazo i są dobrym źródłem błonnika oraz związków polifenolowych wykazujących działanie antyoksydacyjne. Przy czym są bardzo dobrym wyborem dla tych, którzy chcą się odchudzać – zjedzenie kilograma truskawek to dostarczenie mniej więcej tyle samo kalorii, co po zjedzeniu pączka – około 320. Warto je jeść przez cały rok. Jest na to sposób – mrożenie.

Jak mrozić truskawki

Mrożenie owoców i warzyw ma więcej zalet niż inne formy długiego ich przechowywania, bo pozwala zachować większość zalet odżywczych. „Mrożone warzywa i owoce są zbierane w szczytowej fazie dojrzałości i często mrożone w ciągu kilku godzin od zebrania, zachowując tym samym składniki odżywcze i walory smakowe. Przykład stanowi witamina C, której zawartość zaczyna spadać zaraz po zebraniu. Niska temperatura hamuje postępowanie tego procesu. Proces mrożenia warzyw i owoców zapobiega zmniejszeniu zawartości związków polifenolowych, które mają właściwości antyoksydacyjne. W niektórych przypadkach stwierdzono nawet zwiększenie zawartości tych związków” – wskazuje Małgorzata Dziekońska na portalu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Fot. polskiesuperowoce.pl

Truskawka – królowa superowoców

Owoce z lokalnego rynku mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki, który potrwa aż do października. Polacy kochają te rodzime superowoce. To dobrze: oprócz witamin są bogate w antyoksydanty, wspomagają odporność oraz są cennym źródłem błonnika. Sprawdź, jakie jeszcze są właściwości zdrowotne truskawek.

Podkreśla, że owoce jagodowe, takie jak truskawki właśnie czy borówki, nadają się na mrożonki. Warto jednak skorzystać z jej porady co do samej procedury zamrażania truskawek. Otóż specjalistka radzi, by mrozić je w dwóch etapach: rozłożyć je pojedynczo na pergaminie i wstawić do zamrażarki, a po kilku godzinach wyjąć i przełożyć do woreczków. „W ten sposób owoce zachowają swój kształt i spoistość. Tak przygotowane owoce możemy użyć do owsianki, deserów czy koktajli” – zachwala Małgorzata Dziekońska.

Mrożonki należy zamrozić w temperaturze od -20 do -40 stopni i przechowywać je w temperaturze ok. -18 stopni Celsjusza. Nie wolno ponownie mrozić raz rozmrożonego produktu! Jeśli zamrażalnik utrzymuje stale niską temperaturę, można w nim przechowywać truskawki 6-12 miesięcy.

jw, zdrowie.pap.pl

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej 
 

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Brukiew: zdrowy symbol strasznych czasów

    Brukiew jest niskokaloryczna i sycąca, ma niskie IG, mnóstwo makro i mikroelementów, a także przeciwnowotworowe glukozynolany. Mimo to Polacy niemal jej nie jadają, bo wciąż jest postrzegana jako symbol biedy i wojny. 

  • Adobe Stock

    Kotlet sojowy kontra schabowy

    Choć czerwone mięso dostarcza wartościowych składników, to warto ograniczyć je w diecie.
    Czym można je zastąpić i ile czerwonego mięsa i wędlin można jeść tygodniowo – wyjaśnia dr n. o żywieniu Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • Indeks sytości i gęstość odżywcza – klucze do zdrowego i smacznego odżywiania

    Jeśli kolejne podejście do zmiany modelu odżywiania na zdrowszy i mniej kaloryczny zakończyło się niepowodzeniem, może nie uwzględniliśmy dwóch ważnych czynników: indeksu sytości i gęstości odżywczej produktów. 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Pierwsza pomoc emocjonalna w kryzysie – zasada czterech „Z”

    Pierwszej pomocy emocjonalnej może udzielić każdy, kto dostrzeże u innej osoby niepokojące objawy, które mogą być sygnałem kryzysu psychicznego. Obowiązuje tutaj zasada czterech „Z”. Na czym ona polega — wyjaśnia Lucyna Kicińska, ekspertka Biura ds. Zapobiegania Samobójstwom w warszawskim Instytucie Psychiatrii i Neurologii.

  • Profil hazardzisty

  • Sauna – sposób na zdrowie

  • Ludzkie kamienie: barwy, kształty i tajemnice

  • Próby samobójcze częstsze u dziewczyn

  • Dwie twarze eteru

    Eter to substancja o dwóch twarzach: z jednej strony przyczynił się do rewolucji w chirurgii, otwierając erę bezbolesnych operacji; z drugiej szybko stał się używką, a nawet, jak to miało miejsce w Polsce międzywojennej, prawdziwą plagą społeczną. Mimo to do dziś jest w medycynie ceniony. 

  • Brak łóżek i specjalistów – największe wyzwania polskiej geriatrii

  • Mleko kobiece to nie tylko pokarm