Mała zmiana wydłuży ci życie, zwłaszcza kiedy masz cukrzycę

W leczeniu cukrzycy tzw. styl życia, czyli m.in. odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna, są tak samo ważne, jak przyjmowanie leków. Naukowcy Harvard T.H. Chan School of Public Health dostarczyli właśnie dobrych dowodów na to, że mała zmiana dietetyczna skutecznie wydłuża życie diabetykom, a swoim odkryciem podzielili się w kwietniu w British Journal of Medicine (BMJ).

Rys. S. Salamon
Rys. S. Salamon

Chodzi o to, co pijemy. Zespół badaczy wziął pod lupę dane o zdrowiu ponad 9 tysięcy kobiet oraz ponad 3,5 tysiąca mężczyzn, przy czym wszyscy otrzymali w którymś momencie diagnozę cukrzycy typu 2. Obserwacja trwała – bagatela – 18,5 roku. Co dwa do czterech lat w okresie obserwacji badani odpowiadali na pytania, co i jak często piją – czy napoje słodzone (lemoniady, gazowane słodzone napoje, nektary itp.), czy wodę, mleko, owocowe soki, kawę czy herbatę.

Nie było niespodzianki, że te osoby, które stroniły od słodzonych napojów, były zdrowsze i żyły dłużej. Wyższe wskaźniki przedwczesnych zgonów z dowolnej przyczyny oraz przedwczesnych zgonów z powodu chorób układu krążenia zaobserwowano zaś w grupie wielbicieli słodzonych napojów.

Z analizy wynika, że każda dodatkowa porcja słodzonego napoju podnosiła ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny o 8 proc. Jednocześnie długotrwałe zastąpienie jednej tylko porcji słodzonego napoju wodą, odtłuszczonym mlekiem, niesłodzoną herbatą czy kawą skutkowała obniżeniem ryzyka zgonu z dowolnej przyczyny o kilkanaście procent, a z powodu choroby układu krążenia – o 20 proc. Osoby pijące zdrowe napoje cieszyły się też statystycznie lepszym zdrowiem niż diabetycy raczący się słodzonymi drinkami.

Fot. PAP

Zaburzenia erekcji? To może być cukrzyca

Problemy z erekcją są objawem łatwym do zauważenia - nie tylko przez mężczyznę. Takie zaburzenie to bardzo niepokojący sygnał nie tylko ze względu na jakość pożycia w sypialni. Zamiast łykania suplementów czy zamartwiania się trzeba o nim powiedzieć lekarzowi.

Ograniczeniem tego badania jest to, że nie da się wykluczyć, iż sięganie po zdrowsze napoje to część generalnie zdrowszego stylu życia – większej aktywności fizycznej i zdrowszej diety. I oczywiście, to analiza statystyczna, jednak powinna dać do myślenia, nie tylko osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Warto jednak zwrócić uwagę, że choć jest to badanie obserwacyjne, w którym nie ustala się związków przyczynowo-skutkowych, a występujące zależności, to olbrzymia próba badawcza i długi czas obserwacji sugerują, że wykryte zależności są istotne.

- Osoby z cukrzycą typu 2 powinny uważać na to, co piją. Przerzucenie się ze słodzonych napojów na zdrowszą alternatywę przyniesie im dużo korzyści zdrowotnych – komentuje główny autor badania Qui Sun.

Tego rodzaju rekomendację powinni sobie wziąć do serca także zdrowi. Nieprzypadkowo podbój rynku przez różne słodzone napoje zbiegł się w czasie z rozwojem rozmaitych zdrowotnych plag społecznych: nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy itd.

Justyna Wojteczek, zdrowie.pap.pl

Źródło: 
Doniesienie prasowe na temat pracy, która ukazała się w BMJ

Sugar-sweetened beverages linked with increased risk of premature death for people with type 2 diabetes (medicalxpress.com)
 

Autorka

Justyna Wojteczek

Justyna Wojteczek - Pracę dziennikarską rozpoczęła w Polskiej Agencji Prasowej w latach 90-tych. Związana z redakcją społeczną i zagraniczną. Zajmowała się szeroko rozumianą tematyką społeczną m.in. zdrowiem, a także polityką międzynarodową, również w Brukseli. Była też m.in. redaktor naczelną Medical Tribune, a później także redaktor prowadzącą Serwis Zdrowie. Obecnie pełni funkcję zastępczyni redaktora naczelnego PAP. Jest autorką książki o znanym hematologu prof. Wiesławie Jędrzejczaku.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • AdobeStock/Halfpoint

    Operacje bariatryczne w większości dają dobre wyniki

    Jednym ze sposobów pomocy osobom z poważną otyłością są operacje bariatryczne, które polegają na zmniejszeniu objętości żołądka lub zmianie przebiegu przewodu pokarmowego. Stosowane metody są coraz lepsze, a naukowcy coraz dokładniej analizują długotrwałe skutki takich zabiegów. W większości efekty są pozytywne – wynika z badań.

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Adobe

    Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

    Czarny bez (Sambucus nigra) rośnie na obrzeżach pól, w parkach i w żywopłotach, a jego białe kwiaty i ciemne jagody od dawna trafiają do domowych spiżarni. W ostatnich latach krzew przyciąga również uwagę naukowców, którzy dokładniej opisują zarówno jego wartość odżywczą, jak i toksyczne pułapki. 

  • Adobe

    Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

    Pierwszy bób w sezonie to coś w rodzaju małego święta. Na tę kulinarną przyjemność czeka wielu Polaków. Wystarczy kilka minut, by ziarna wylądowały we wrzątku, a cała kuchnia wypełniła się intensywną, bulionową wonią. Ten charakterystyczny aromat to pierwsza podpowiedź, że bób ma w sobie coś, co nasz mózg koduje jako czystą przyjemność.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Mięśnie dna miednicy – nieodkryta część ciała

    Mięśnie dna miednicy wymagają ćwiczeń. Świadomość tego miejsca w ciele okazuje się nieoceniona, gdy mierzymy się z chorobami ginekologicznymi. Kiedy i jak ćwiczyć dno miednicy – wyjaśnia mgr Katarzyna Grodzica, fizjoterapeutka uroginekologiczna.

  • Pracodawcy wciąż zbyt mało zaangażowani w promocję zdrowia

  • Operacje bariatryczne w większości dają dobre wyniki

  • Nie tylko kobiety mają latem problem z pęcherzem

  • Mikrobiom mózgu. Kontrowersyjna hipoteza, która może zmienić neurologię

  • AdobeStock

    Szkodliwy pocałunek? Czasem lepiej go unikać.

    Podczas pocałunku partnerzy wymieniają się mniej więcej 80 milionami bakterii – policzyli to holenderscy naukowcy z muzeum mikroorganizmów Micropia w Amsterdamie i Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO). Taki kontakt z innym, zdrowym mikrobiomem buduje naszą odporność. Niestety, czasami „w pakiecie” dostajemy chorobotwórcze drobnoustroje.

  • Klimatyzacja w aucie? Tak, ale rozsądnie.

  • Sprawdź, czy umiesz korzystać bezpiecznie ze słońca

Serwisy ogólnodostępne PAP