Mała zmiana wydłuży ci życie, zwłaszcza kiedy masz cukrzycę

W leczeniu cukrzycy tzw. styl życia, czyli m.in. odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna, są tak samo ważne, jak przyjmowanie leków. Naukowcy Harvard T.H. Chan School of Public Health dostarczyli właśnie dobrych dowodów na to, że mała zmiana dietetyczna skutecznie wydłuża życie diabetykom, a swoim odkryciem podzielili się w kwietniu w British Journal of Medicine (BMJ).

Rys. S. Salamon
Rys. S. Salamon

Chodzi o to, co pijemy. Zespół badaczy wziął pod lupę dane o zdrowiu ponad 9 tysięcy kobiet oraz ponad 3,5 tysiąca mężczyzn, przy czym wszyscy otrzymali w którymś momencie diagnozę cukrzycy typu 2. Obserwacja trwała – bagatela – 18,5 roku. Co dwa do czterech lat w okresie obserwacji badani odpowiadali na pytania, co i jak często piją – czy napoje słodzone (lemoniady, gazowane słodzone napoje, nektary itp.), czy wodę, mleko, owocowe soki, kawę czy herbatę.

Nie było niespodzianki, że te osoby, które stroniły od słodzonych napojów, były zdrowsze i żyły dłużej. Wyższe wskaźniki przedwczesnych zgonów z dowolnej przyczyny oraz przedwczesnych zgonów z powodu chorób układu krążenia zaobserwowano zaś w grupie wielbicieli słodzonych napojów.

Z analizy wynika, że każda dodatkowa porcja słodzonego napoju podnosiła ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny o 8 proc. Jednocześnie długotrwałe zastąpienie jednej tylko porcji słodzonego napoju wodą, odtłuszczonym mlekiem, niesłodzoną herbatą czy kawą skutkowała obniżeniem ryzyka zgonu z dowolnej przyczyny o kilkanaście procent, a z powodu choroby układu krążenia – o 20 proc. Osoby pijące zdrowe napoje cieszyły się też statystycznie lepszym zdrowiem niż diabetycy raczący się słodzonymi drinkami.

Fot. PAP

Zaburzenia erekcji? To może być cukrzyca

Problemy z erekcją są objawem łatwym do zauważenia - nie tylko przez mężczyznę. Takie zaburzenie to bardzo niepokojący sygnał nie tylko ze względu na jakość pożycia w sypialni. Zamiast łykania suplementów czy zamartwiania się trzeba o nim powiedzieć lekarzowi.

Ograniczeniem tego badania jest to, że nie da się wykluczyć, iż sięganie po zdrowsze napoje to część generalnie zdrowszego stylu życia – większej aktywności fizycznej i zdrowszej diety. I oczywiście, to analiza statystyczna, jednak powinna dać do myślenia, nie tylko osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Warto jednak zwrócić uwagę, że choć jest to badanie obserwacyjne, w którym nie ustala się związków przyczynowo-skutkowych, a występujące zależności, to olbrzymia próba badawcza i długi czas obserwacji sugerują, że wykryte zależności są istotne.

- Osoby z cukrzycą typu 2 powinny uważać na to, co piją. Przerzucenie się ze słodzonych napojów na zdrowszą alternatywę przyniesie im dużo korzyści zdrowotnych – komentuje główny autor badania Qui Sun.

Tego rodzaju rekomendację powinni sobie wziąć do serca także zdrowi. Nieprzypadkowo podbój rynku przez różne słodzone napoje zbiegł się w czasie z rozwojem rozmaitych zdrowotnych plag społecznych: nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy itd.

Justyna Wojteczek, zdrowie.pap.pl

Źródło: 
Doniesienie prasowe na temat pracy, która ukazała się w BMJ

Sugar-sweetened beverages linked with increased risk of premature death for people with type 2 diabetes (medicalxpress.com)
 

Autorka

Justyna Wojteczek

Justyna Wojteczek - Pracę dziennikarską rozpoczęła w Polskiej Agencji Prasowej w latach 90-tych. Związana z redakcją społeczną i zagraniczną. Zajmowała się szeroko rozumianą tematyką społeczną m.in. zdrowiem, a także polityką międzynarodową, również w Brukseli. Była też m.in. redaktor naczelną Medical Tribune, a później także redaktor prowadzącą Serwis Zdrowie. Obecnie pełni funkcję zastępczyni redaktora naczelnego PAP. Jest autorką książki o znanym hematologu prof. Wiesławie Jędrzejczaku.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Jeżyny – samo zdrowie

    Jeżyny są równie bogate w związki bioaktywne co borówki czy truskawki. Ich charakterystyczna, głęboka barwa zdradza wysoką zawartość antocyjanów, a cierpki posmak kryje w sobie elagotanniny i inne polifenole, które mogą wpływać na metabolizm człowieka, układ sercowo-naczyniowy i mikrobiotę jelitową.

  • Adobe Stock

    Złoty standard w karmieniu piersią

    W karmieniu piersią zalecany jest złoty standard. Czym jest, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy niemowlęciu, jak kosztowna energetycznie jest laktacja oraz jak zmieniła się filozofia karmienia opowiada dr hab. n. med. Agnieszka Bzikowska-Jura, dietetyczka i psychodietetyczka z Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakładu Biologii Medycznej, Wydziału Nauk o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

  • AdobeStock

    Kurkuma, cynamon, imbir – ryzykowne suplementy

    Niektóre przyprawy kuchenne mogą wchodzić w interakcje z konwencjonalnymi lekarstwami – osłabiać ich działanie, nasilać skutki uboczne, a nawet powodować niepożądane reakcje. Szczególnie niebezpieczne mogą być: kurkuma, cynamon i imbir.

  • Adobe Stock

    Ziemniaki i cukrzyca typu 2. Nauka zabiera głos

    Forma podania ziemniaków może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typy 2 – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez naukowców Harvard T.H. Chan School of Public Health. Jak je przygotowywać, by ograniczać ryzyko wystąpienia tej choroby?

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Stylizacja paznokci od 1 września bez szkodliwego utwardzacza

    Salony kosmetyczne od 1 września nie mogą stosować już produktów zawierających tlenek trimetylobenzoilodifenylofosfiny (TPO). Związek uznany został za substancję szkodliwą dla zdrowia. Przez lata pełnił funkcję fotoinicjatora, czyli utwardzacza. Znaleźć go można w lakierach hybrydowych, żelach do przedłużania paznokci i zdobień oraz klejach do tipsów. Teraz branża beauty musi sięgnąć po zamienniki.

  • Świerzb - niemiła pamiątka z wakacji

  • Bierzesz leki? Sprawdź, czy nie reagują na słońce

  • Złoty standard w karmieniu piersią

  • Czasami warto się spocić

  • AdobeStock

    Zmiany klimatu wymagają przemyślanych decyzji

    Konsekwencji zmian klimatu nie unikniemy, dlatego musimy się do nich dobrze przygotować, a wyzwań jest bardzo dużo. Ważne jest jednak, aby były to działania przemyślane, bo czasami można narobić więcej szkód niż mieć z tego korzyści – mówi dr inż. Krzysztof Skotak z Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, członek Grupy Roboczej ds. Zdrowia w kontekście zmian klimatu przy Światowej Organizacji Zdrowia.

  • Jeżyny – samo zdrowie

  • Po operacji – żal czy satysfakcja?

Serwisy ogólnodostępne PAP