Odżywianie a indeks studencki
Autorka: Klaudia Torchała
Studenci zapominają często o zdrowym talerzu. Jedzą w pośpiechu, nieregularnie, podjadają między posiłkami. Wybierają często te tańsze produkty, gotowe, a więc zawierające mniej wartościowych składników. Jak dowodzą liczne badania naukowe, to może odbijać się na ich zdrowiu. Co i jak jeść, by zachować siły – nie tylko w czasie sesji?
Gorsza odporność, koncentracja, pamięć, mniej sił witalnych, słabsza odporność – to tylko kilka przykładów potencjalnych konsekwencji nieprzestrzegania zasad zdrowego talerza podczas studiów. Szczególnie pierwszy rok może być trudny pod tym kątem. Zaczyna się wtedy życie na własną rękę i „studencką kieszeń”, co oznacza, że potrawy z rodzinnego stołu zastępują często produkty instant czy jedzenie „do ręki”, zazwyczaj gorszej jakości. Brakuje czasu, czasem wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz pieniędzy (choć nie zawsze jakość idzie z ceną), a także kulinarnych umiejętności, warunków do gotowania (np. przestrzeni i sprzętu we współdzielonej kuchni) oraz głowy na przygotowywanie posiłków i regularne jedzenie. Pojawia się więcej przekąsek słonych i słodkich, napojów energetycznych czy procentowych.
Jednak nie zawsze te niezdrowe nawyki stają się regułą. Zależy to nie tylko od indywidualnych nawyków, trybu i kierunku studiów, zasobności kieszeni, ale też narodowości.
„(…) częściej niż ich greccy rówieśnicy polscy studenci sięgają po słodycze, słone przekąski lub słodzone napoje. Grecy częściej wybierali owoce i warzywa oraz soki warzywne i owocowe. Jednak zarówno wśród Polaków, jak i Greków wskaźnik wartości zdrowotnej diety jest niski, co wskazuje na wysokie ryzyko chorób związanych z dietą i stylu życia” – podkreślają autorzy badania pt. „Ocena nawyków żywieniowych polskich i greckich studentów w kontekście korzyści zdrowotnych ich diety” przeprowadzonego wśród 186 polskich i 136 greckich studentów z kierunków powiązanych ze sportem.
Podkreślają także, że u większość uczestników badania ze względu na nawyki żywieniowe istnieje ryzyko wystąpienia chorób związanych ze stylem życia. Wśród chorób, które mogą wynikać z niewłaściwego trybu życia wymienia się otyłość, cukrzycę typu 2, choroby serca i naczyń, nowotwory.
By organizm mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje: białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i minerałów w odpowiednich proporcjach. Do głównych źródeł energii, wykorzystywanej do przemian metabolicznych i pozyskiwanej z pożywienia należą: węglowodany (1 g dostarcza 4 kcal), białka (1 g dostarcza 4 kcal) oraz tłuszcze (1 g dostarcza 9 kcal). To makroskładniki. Energii dostarcza organizmowi również alkohol (z przyczyn zdrowotnych niewskazany; 1 g dostarcza 7 kcal), a także błonnik oraz poliole (np. mannitol, sorbitol, ksylitol), których 1 g dostarcza 2 kcal.
Zapotrzebowanie na dzienną dawkę energii zależy m.in. od wieku, płci, aktywności fizycznej, czynników środowiskowych (temperatury zewnętrznej) czy stanu fizjologicznego (ciąża, karmienie piersią).
Dla mężczyzn (179 cm wzrostu i 70,5 kg wagi) w wieku 19–29 lat, o umiarkowanej aktywności fizycznej, norma na energię na poziomie średniego zapotrzebowania wynosi 2695 kcal/dobę. Natomiast dla kobiet (166,9 cm i 61,2 kg) w tym samym wieku, o takim samym poziomie aktywności fizycznej, norma ta wynosi 2203 kcal/dobę.
„Zalecana ilość energii jest wartością średnią, co oznacza, że wartość energetyczna pożywienia nie musi być taka sama każdego dnia. Powinna się natomiast bilansować na przestrzeni kilku dni” – podkreślają autorzy publikacji „Normy żywienia dla populacji Polski”.
Jak zdrowo przeżyć studia
Sylwia Pacyna-Szymańska, dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzi, by planować posiłki z wyprzedzeniem, zwrócić uwagę na plan zajęć, by wiedzieć, kiedy zjeść obiad, kiedy przekąskę, co wziąć ze sobą na zajęcia. Poza tym warto – jak wylicza w artykule „Zdrowa dieta na studencką kieszeń” – przygotować listę zakupów, na której znajdą się:
• różnorodne warzywa i owoce – świeże, mrożone, kiszone;
• produkty zbożowe z pełnego ziarna – część produktów możesz kupić w większej ilości na zapas, np. makarony, kasze, ryż, płatki naturalne, mąka;
• produkty białkowe – mięso, ryby (możesz kupić więcej i zamrozić), mleko i przetwory mleczne, jajka oraz nasiona roślin strączkowych. Część strączków jak np. ciecierzycę czy fasolę możesz kupić w słoiku lub puszce. Korzystając z gotowych produktów, kieruj się składem – im jest on prostszy, tym lepiej.
• zdrowe tłuszcze – olej, orzechy, pestki i nasiona.
Warto planować posiłki zgodnie z Talerzem Zdrowego Żywienia. Nie zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu, czyli „minimum 30-35 ml wody na każdy kilogram prawidłowej masy ciała”.