Śmieciowe jedzenie podnosi poziom stresu

Zła wiadomość dla wszystkich, którzy zajadają stres: badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kolorado w Boulder pokazują, że spożywanie tłustych potraw może nasilać nasz niepokój.

zdj. AdobeStock, Paweł Kacperek
zdj. AdobeStock, Paweł Kacperek

Badanie, które opublikowano w czasopiśmie Biological Research, wykazało, że dieta wysokotłuszczowa szkodzi bakteriom jelitowym szczurów, wywołując zmiany w substancjach chemicznych w mózgu, które zwiększają niepokój. Zdaniem ekspertów wiedza ta może prowadzić do opracowania nowych, opartych na mikrobiomach podejść do zapobiegania zaburzeniom psychicznym związanym ze stresem, takim jak zaburzenia lękowe.

Naukowcy podzielili nastoletnie szczury na dwie grupy i sprawdzili, jaki wpływ ma to na ich zdrowie psychiczne. Przez dziewięć tygodni jedna grupa stosowała typową dietę zawierającą 11 proc. tłuszczu, a druga dietę wysokotłuszczową zawierającą 45 proc. tłuszczu pochodzącego głównie z tłuszczów nasyconych znajdujących się w produktach pochodzenia zwierzęcego. 

W ciągu dziewięciu tygodni analizowano próbki kału, oceniano bakterie jelitowe i przeprowadzono testy sprawdzające, czy dieta miała jakikolwiek wpływ na zachowanie zwierząt. Wyniki były zdumiewające.

Szczury na diecie wysokotłuszczowej były cięższe niż szczury w drugiej grupie, ale co ważniejsze - ich mikrobiom jelitowy był znacznie mniej zróżnicowany: miały one istotnie więcej bakterii z kategorii Firmicutes i znacznie mniej z grupy Bacteroidetes.

Ponadto trzy geny powiązane z syntezą serotoniny wykazały zwiększoną aktywność w grupie szczurów spożywających produkty wysokotłuszczowe.

Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

Przetworzone jedzenie to porażka

Przez ostatnie 50 lat byliśmy poddawani eksperymentowi, który całkowicie się nie powiódł. Zakładał on, że przetworzone jedzenie jest lepsze od prawdziwego – pisze na łamach „JAMA Pediatrics” dr Robert H. Lustig, znany amerykański endokrynolog dziecięcy z University of California w San Francisco.

Chociaż serotonina często kojarzy się z pozytywnymi emocjami, badania wykazały, że aktywując pewne neurony, może również powodować objawy podobne do lęku. Hydroksylaza tryptofanowa, czyli tph2, to jeden z trzech genów również powiązanych z problemami nastroju i zwiększonym ryzykiem samobójstwa u ludzi.

„To niesamowite, że sama dieta wysokotłuszczowa może zmienić sposób ekspresji tych genów w mózgu” – powiedział główny autor badania, prof. Christopher Lowry.

Zdaniem naukowców odpowiedzialna za to jest sygnalizacja zapalna. W modelach zwierzęcych otyłość spowodowana dietą wysokotłuszczową zwiększa zapalenie układu nerwowego i związane z lękiem reakcje obronne. 

Jak podkreśla zespół badawczy nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe. Niektóre, jak te znajdujące się w rybach, oliwie z oliwek, orzechach i nasionach, mają działanie przeciwzapalne i korzystne dla zdrowia mózgu.

mg

Źródło:
https://biolres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40659-024-00505-1

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

  • Adobe Stock/Ivan

    Grill wege

    Wegetariańskie grillowanie może z powodzeniem zastąpić to tradycyjne, z kiełbasą i karkówką. Dobrze zbilansowane dostarczy nie tylko podstawowych składników odżywczych w lżejszej i zdrowszej wersji, ale także mniej związków rakotwórczych, które wydzielają się przy przygotowywaniu mięsa w wysokiej temperaturze.

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

  • Adobe Stock/Roman

    Nadwaga, otyłość i szkoła

    Nadwaga i otyłość wśród uczniów to problem, który dotyka bardziej dzieci w początkach szkoły podstawowej niż nastolatki. Niemniej problem narasta u 17-latków – zauważa prof. Anna Fijałkowska, kierowniczka Zakładu Kardiologii w Instytucie Matki i Dziecka.

NAJNOWSZE

  • Co się dzieje z ciałem zanurzonym w wodzie

    Wodolecznictwo przeżywa renesans i jest stosowane w różnych dolegliwościach – od schorzeń skóry po depresję. Zanurzeniu w wodzie towarzyszyć może zarówno ukojenie, jak i szok czy euforia. Duże znaczenie dla zdrowia mają przy tym zawarte w wodzie sole i drobnoustroje. Warto o tym pamiętać, nim zdecydujemy się na kąpiel w morzu czy strumieniu.

  • Choroby są demokratyczne - na raka może zachorować nawet prezydent

  • Gen inteligencji nie istnieje

  • Pozbądź się presji, ruszaj się dla przyjemności

  • Opieka długoterminowa pod jednym parasolem

  • Adobe Stock/Darya

    Polacy wierzą w związki na całe życie, choć jest i drugie dno

    Polacy to romantycy. Taki obraz wyłania się z badania „Anatomia relacji. O związkach twarzą w twarz” zleconego przez Gedeon Richter Polska. Zdecydowana większość Polaków uważa, że związek może trwać całe życie, a średni staż relacji wynosi 19 lat. Przeważa też pogląd, że wiążemy się z miłości. Co jednak może się kryć pod deklaracjami? – zastanawiali się eksperci zajmujący się m.in. terapią par.

  • Świadomość śmierci dana człowiekowi

  • VR - nowe narzędzie do leczenia fobii

Serwisy ogólnodostępne PAP