Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Zapisz się na newsletter Pobierz powiadomienia
Do góry

Serwis zdrowie.pap.pl

30.09.2019 , 15:51 Aktualizacja: 30.09.2019, 16:16

Dieta pomaga leczyć dnę moczanową?

To FAKT! Odpowiednia dieta, uboga w produkty spożywcze zawierające dużo puryn, czyli związków organicznych, które w organizmie człowieka przekształcane są w kwas moczowy, to podstawa zarówno leczenia, jak i profilaktyki tej choroby. Sprawdź, co można jeść, a czego unikać.

Fot.PAP/P.Werewka Fot.PAP/P.Werewka

Dna moczanowa, zwana kiedyś podagrą, jest skutkiem podwyższonego poziomu kwasu moczowego we krwi (powyżej 7 mg/dl) – czyli tzw. hiperurykemii. Ponieważ jednak głównym źródłem kwasu moczowego w organizmie człowieka jest żywność bogata w puryny, to w leczeniu i profilaktyce dny kluczowe znaczenie ma ich radykalne ograniczenie w codziennej diecie. 

Jakie są podstawowe zasady diety, mającej na celu obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi? 

  • Po pierwsze, z diety należy wyeliminować: wyciągi i wywary z kości, mięsa oraz grzybów, podroby, sardynki, śledzie, dziczyznę, czekoladę, kawę, mocną herbatę, groch, fasolę, bób, szpinak i grzyby (są to bowiem pokarmy szczególnie bogate w puryny). 
  • Po drugie, dieta powinna być bogata w węglowodany (pieczywo, makaron, kasze), ponieważ zwiększają one wydalanie moczanów. 
  • Po trzecie, należy unikać potraw smażonych, pieczonych i duszonych (potrawy z mięsa, drobiu i ryb powinny być gotowane, najlepiej w dużej ilości wody – podczas gotowania zmniejsza się bowiem ilość puryn w produkcie). 
  • Po czwarte, warto regularnie pić wodę, gdyż odwodnienie jest jednym z najczęstszych czynników wywołujących napad dny moczanowej. 
  • Po piąte, trzeba unikać alkoholu, zwłaszcza piwa, gdyż choć sam alkohol nie zawiera puryn, to jednak jest jednym z najbardziej znanych czynników ryzyka wywołujących napady dny (m.in. odwadnia organizm, zmienia ph tkanek, zaburza metabolizm wątroby, co sprzyja utrzymywaniu się wysokiego stężenia kwasu moczowego we krwi i może wywołać jego krystalizacje w tkankach). 

Vik, zdrowie.pap.pl 

Źródła: 

Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji.

Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Id materiału: 1386

Najnowsze

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.