Mleko matki pamięta emocje
Zdrowie psychiczne kobiety wpływa na skład jej pokarmu, od hormonów po mikrobiom. To może mieć znaczenie dla rozwoju dziecka. Oddziaływać na jego odporność, a nawet osobowość – wynika z przeglądu badań, przygotowanego przez studentów i naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

„Ostatnie odkrycia sugerują, że czynniki dotyczące zdrowia psychicznego, takie jak stres, lęk i depresja poporodowa (PPD), mogą wpływać na skład mleka matki” – wskazują autorzy publikacji, którzy przeanalizowali niemal 40 badań naukowych z platformy PubMed i Web of Science w kontekście czynników psychologicznych i składu mleka.
Uszczegóławiają, że stres matki i depresja poporodowa mogą podwyższać kortyzol (hormon stresu), wpływać na stężenie melatoniny (hormonu odpowiadającego za rytm dobowy) czy prolaktyny – istotnej dla produkcji mleka i rozwoju układu nerwowego. Jeśli chodzi o ilość składników odpornościowych w mleku matki (immunoglobuliny wydzielniczej A, transformującego czynnika wzrostu beta 2) to uwarunkowana jest ona rodzajem i czasem trwania stresu.
Ponadto zaważają także, że u matek ze zdiagnozowaną depresją spada stężenie korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Odpowiada on za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku.
Co więcej, stres matki podnosi także kaloryczność mleka w pierwszym tygodniu życia dziecka i może mieć wpływ na skład mikrobioty jelitowej niemowląt, co w dłuższym okresie jest nie bez znaczenia dla zdrowia.
„W warunkach przewlekłego stresu obserwowano mniejszą różnorodność bakterii jelitowych u niemowląt karmionych piersią – co może przekładać się na ich odporność, metabolizm i rozwój neurologiczny” – wynika z analizy.
Mleko matki istotne dla rozwoju niemowląt
Mleko matki zawiera wiele związków, które nie tylko odżywiają niemowlę, ale także wspierają jego układ immunologiczny i neurologiczny. Zalecenia mówią o wyłącznym karmieniu piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia niemowlęcia i stopniowym rozszerzaniu jego diety, ale bez odstawiania od piersi nawet do drugiego roku życia. W tym czasie skład mleka zmienia – w pierwszych pięciu dniach od porodu ma niższą zawartość laktozy, kwasów tłuszczowych, wapnia i potasu, ale wzbogacony jest w sód, chlorki i magnez (wspiera odporność noworodka). Następnie – od 6. do 15. dnia po porodzie wydzielane jest mleko przejściowe, z mniejszą zawartością sodu, potasu, ale większą laktozy. Od 15. dnia od porodu w mleku kobiecym zaczynają dominować mikro- i makroskładniki odżywcze. Jednak nie tylko etap laktacji wpływa na skład mleka. Zdrowie psychiczne matki także odgrywa tutaj znaczącą rolę.