Mleko matki pamięta emocje

Zdrowie psychiczne kobiety wpływa na skład jej pokarmu, od hormonów po mikrobiom. To może mieć znaczenie dla rozwoju dziecka. Oddziaływać na jego odporność, a nawet osobowość – wynika z przeglądu badań, przygotowanego przez studentów i naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Adobe Stock
Adobe Stock

„Ostatnie odkrycia sugerują, że czynniki dotyczące zdrowia psychicznego, takie jak stres, lęk i depresja poporodowa (PPD), mogą wpływać na skład mleka matki” – wskazują autorzy publikacji, którzy przeanalizowali niemal 40 badań naukowych z platformy PubMed i Web of Science w kontekście czynników psychologicznych i składu mleka.

Uszczegóławiają, że stres matki i depresja poporodowa mogą podwyższać kortyzol (hormon stresu), wpływać na stężenie melatoniny (hormonu odpowiadającego za rytm dobowy) czy prolaktyny – istotnej dla produkcji mleka i rozwoju układu nerwowego. Jeśli chodzi o ilość składników odpornościowych w mleku matki (immunoglobuliny wydzielniczej A, transformującego czynnika wzrostu beta 2) to uwarunkowana jest ona rodzajem i czasem trwania stresu. 

Ponadto zaważają także, że u matek ze zdiagnozowaną depresją spada stężenie korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Odpowiada on za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku. 

Co więcej, stres matki podnosi także kaloryczność mleka w pierwszym tygodniu życia dziecka i może mieć wpływ na skład mikrobioty jelitowej niemowląt, co w dłuższym okresie jest nie bez znaczenia dla zdrowia. 

„W warunkach przewlekłego stresu obserwowano mniejszą różnorodność bakterii jelitowych u niemowląt karmionych piersią – co może przekładać się na ich odporność, metabolizm i rozwój neurologiczny” – wynika z analizy.

Adobe Stock

Karmienie piersią jak dodatkowy trymestr ciąży

Mleko matki istotne dla rozwoju niemowląt

Mleko matki zawiera wiele związków, które nie tylko odżywiają niemowlę, ale także wspierają jego układ immunologiczny i neurologiczny. Zalecenia mówią o wyłącznym karmieniu piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia niemowlęcia i stopniowym rozszerzaniu jego diety, ale bez odstawiania od piersi nawet do drugiego roku życia. W tym czasie skład mleka zmienia – w pierwszych pięciu dniach od porodu ma niższą zawartość laktozy, kwasów tłuszczowych, wapnia i potasu, ale wzbogacony jest w sód, chlorki i magnez (wspiera odporność noworodka). Następnie – od 6. do 15. dnia po porodzie wydzielane jest mleko przejściowe, z mniejszą zawartością sodu, potasu, ale większą laktozy. Od 15. dnia od porodu w mleku kobiecym zaczynają dominować mikro- i makroskładniki odżywcze. Jednak nie tylko etap laktacji wpływa na skład mleka. Zdrowie psychiczne matki także odgrywa tutaj znaczącą rolę.

 

Autorka

Klaudia Torchała

Klaudia Torchała - Z Polską Agencją Prasową związana od końca swoich studiów w Szkole Głównej Handlowej, czyli od ponad 20 lat. To miał być tylko kilkumiesięczny staż w redakcji biznesowej, została prawie 15 lat. W Serwisie Zdrowie od 2022 roku. Uważa, że dziennikarstwo to nie zawód, ale charakter. Przepływa kilkanaście basenów, tańczy w rytmie, snuje się po szlakach, praktykuje jogę. Woli małe kina z niewygodnymi fotelami, rowery retro. Zaczyna dzień od małej czarnej i spaceru z najwierniejszym psem - Szógerem.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Czy dieta wpływa na ADHD?

    Choć nadal brakuje jednoznacznych naukowych dowodów łączących zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) ze sposobem odżywiania, coraz więcej przesłanek skłania badaczy do uważniejszego przyglądania się temu zagadnieniu.

  • AdobeStock

    Polskie dzieci z szansą na refundację ultranowoczesnego leczenia białaczki

    W leczeniu białaczek limfoblastycznych immunoterapia zwiększa szanse na wyzdrowienie także dzieciom z grupy wysokiego ryzyka nawrotu choroby. Daje też mniej toksycznych skutków ubocznych i nie wymaga hospitalizacji. Staramy się, aby była dostępna w ramach programu lekowego – mówi prof. dr hab. n. med. Wojciech Młynarski, kierownik Kliniki Pediatrii, Onkologii i Hematologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

  • Adobe

    Rodzina w podróży

    Materiał promocyjny

    O szczepionkowym wirusie polio, który w ściekach nabiera zjadliwości, bagatelizowanych meningokokach i o zapomnianej wściekliźnie. Ale przede wszystkim o tym, jak bezpiecznie wyjechać na egzotyczne wakacje rozmawiamy z dr Joanną Stryczyńską-Kazubską, lekarzem pediatrą ze Steps Clinic Poznań.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) pod hasłem #zachowajchłodnągłowę zainaugurowała w Polsce kampanię KeepCool, której celem jest zwiększenie świadomości społecznej na temat skutków fal upałów i zmian klimatycznych dla zdrowia. Kampania ma charakter paneuropejski i obejmuje działania informacyjne z poradami w zakresie zdrowia publicznego w mediach społecznościowych oraz materiały edukacyjne w wielu językach – również po polsku.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

    Prezydent Donald Trump ogłosił, że Coca-Cola, po rozmowie z nim, zgodziła się używać cukru trzcinowego zamiast syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS) w swoich napojach sprzedawanych w USA. W Europie producent tego napoju w klasycznej wersji używa cukru, ale HFCS występuje w wielu innych produktach. O to, czy jego ograniczenie może zatrzymać epidemię otyłości i poprawić zdrowotność społeczeństwa, wciąż spierają się naukowcy. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Adobe

    Co warto wiedzieć o antyoksydantach

    Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są powszechnie wychwalane jako cząsteczki chroniące organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Dla wielu osób stały się synonimem zdrowia – w końcu dieta bogata w warzywa i owoce uchodzi za receptę na długowieczność. Jednak naukowy obraz działania antyoksydantów okazuje się znacznie bardziej złożony. 

  • Jak grillować zdrowiej

  • Nurkowanie: kto bezpiecznie może uprawiać ten sport

Serwisy ogólnodostępne PAP