Tag:
  • Czy ludzkość pokona próchnicę?

    Próchnica zębów – choroba, która towarzyszy nam od zarania dziejów – wciąż pozostaje najbardziej rozpowszechnionym niezakaźnym schorzeniem na świecie. Czy możliwy jest świat, w którym dziury w zębach należą do przeszłości? Naukowcy nie przestają szukać uniwersalnego „lekarstwa na próchnice”.

    7 minut czytania
  • anasttrofimova20/Adobe

    Cukier szkodzi, a nie krzepi

    Zrozumienie, że cukier szkodzi, przychodzi ludziom z oporami. Może dlatego, że nadmiar słodkości kojarzony jest przede wszystkim z otyłością i próchnicą, a rzadziej się mówi o poważnych schorzeniach, którym sprzyja: stłuszczeniu wątroby, chorobach trzustki, trwałych zmianach w metabolizmie, a nawet demencji.

    5 minut czytania
  • Adobe Stock

    Wczesne spożycie cukru ma długofalowe skutki

    Badanie opublikowane w pierwszych dniach listopada w czasopiśmie Science wykazało, że ograniczenie spożycia cukru w ciągu pierwszych 1000 dni od poczęcia – przez cały okres ciąży aż do drugiego roku życia – może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka przewlekłych chorób w wieku dorosłym.

    3 minuty czytania
  • PAP/Zdjęcie ilustracyjne

    Cukier szkodzi, ale słodzik jeszcze bardziej?

    Osoby, które piją dużo słodkich napojów mogą mieć mniejsze mózgi, w tym w obszarach odpowiedzialnych za pamięć. Miłośnicy dietetycznych słodzików prawdopodobnie częściej cierpią z powodu demencji.

    3 minuty czytania
  • ExpertPR

    Skuteczne połączenie FreeStyle Libre® i analogów GLP-1 u chorych na cukrzycę typu 2

    Materiał promocyjny

    Analizy danych pokazują, że u osób chorych na cukrzycę typu 2 stosujących leki z grupy analogów receptora dla GLP-1 zaobserwowano znaczną poprawę wartości HbA1c po dodaniu do schematu leczenia systemu ciągłego monitorowania stężenia glukozy FreeStyle Libre. Lepsze wyniki HbA1c uzyskano niezależnie od czasu trwania terapii GLP-1, typu leku GLP- 1 czy też modelu insulinoterapii.

    5 minut czytania
  • Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Cukier kontra słodziki. Mity i fakty

    Cukier obwiniany jest m.in. o wpływ na rozwój epidemii otyłości czy próchnicy, ale mające go zastąpić słodziki też nie mają dobrej prasy. Dlaczego? Na to i wiele innych pytań dotyczących słodzików odpowiada prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

    Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, internistka i patofizjolog, i Wiktor Szczepaniak
    7 minut czytania
  • Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Jest prosty sposób na ograniczenie cukru w diecie

    Dla zdrowia warto ograniczać cukier w diecie. Jego nadmierne spożycie to przyczyna insulinooporności, cukrzycy, nadwagi i otyłości oraz szeregu innych problemów zdrowotnych. Jest prosty sposób na radykalne ograniczenie cukru w diecie, dzięki czemu zyskać możemy nie tylko szczuplejszą sylwetkę.

    3 minuty czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Podatki od cukru w napojach? To nie nowość!

    Irlandia, Francja, Chile, Meksyk, Norwegia, Węgry, Wielka Brytania, Peru…. Lista krajów, w których w jakiejś formie wprowadzono podatek od cukru w napojach jest dłuższa, bo znajduje się na niej około 40 państw. Czy Polska dołączy?

    Justyna Wojteczek i Justyna Wojteczek
    4 minuty czytania
  • Zdjęcie ilustracyjne / Fot.PAP/P.Werewka

    Polacy nadużywają cukru i tyją

    Analitycy Narodowego Funduszu Zdrowia podali, że w ciągu ostatniej dekady roczne spożycie cukru przetworzonego w Polsce wzrosło o prawie 12 kg na osobę. Ten słodki trend przyczynił się m.in. do wzrostu liczby osób z nadwagą, otyłością i chorobami przewlekłymi.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Dlaczego jelita lubią pieczarki

    Pieczarki to nie tylko przyjemny dodatek smakowy do gulaszu czy zupy, lecz także idealny prebiotyk wspierający rozwój dobrych bakterii w jelitach. A mikroby te pomagają m.in. regulować poziom cukru we krwi, zapobiegając rozwojowi cukrzycy typu II.

    3 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock/ Paweł Kacperek

    Nieswoiste Choroby Zapalne Jelit spychają pacjentów na drugi tor

    Nieswoiste Choroby Zapalne Jelit to choroby, które często uniemożliwiają prowadzenie normalnego życia zawodowego, ale też utrudniają nawiązywanie bliskich relacji. By ułatwić diagnozę, skutecznie leczyć, wystarczy powiązać kilka osobno funkcjonujących elementów pod szyldem opieki kompleksowej. Na czym miałaby ona polegać, wyjaśnia prof. Grażyna Rydzewska, wiceprezeska Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii.

  • Operacja bariatryczna to nie koniec choroby otyłościowej

  • Polscy naukowcy na tropie nowych leków w SM i chorobie Crohna

  • Deepfake medyczny to poważne zagrożenie dla zdrowia

  • Zaszczep się! To naprawdę ma sens.

  • Adobe

    Tężec – zagrożenie powraca wiosną

    Tężcem możemy zarazić się przez cały rok, jednak to w sezonie wiosenno-wakacyjnym odnotowuje się najwięcej przypadków. Szczególnie narażeni jesteśmy podczas prac w ogrodzie i aktywności na świeżym powietrzu – o ile nie zostaliśmy zaszczepieni.

  • Problem z węchem może oznaczać chorobę

  • 8 powodów, by porządnie się wyspać