Nigdy nie jest za późno na rzucenie palenia

Korzyści z zaprzestania palenia odnosi się w każdym wieku – nawet wtedy, gdy palacz ma za sobą 20, 30 czy 40 lat palenia. Nie ulegaj mitom o rzekomych szkodach takiego ruchu.

Fot. PAP
Fot. PAP

Długoletni palacze usprawiedliwiają się czasem, że nie ma sensu walczyć z nałogiem, kiedy przekroczyło się już 40. rok życia, gdyż organizm i tak nie poradzi sobie z negatywnymi skutkami palenia. Tymczasem prawda jest taka, że zerwanie z papierosami zawsze przynosi korzyści – nie tylko finansowe (nawet kilkaset złotych miesięcznie więcej w kieszeni), ale i zdrowotne.

 

Oczywiście lepiej to zrobić wcześniej, niż później. 

- Jeżeli rzucimy palenie do 35. roku życia, to wtedy mamy bardzo dużą szansę na uniknięcie jego negatywnych skutków i wówczas ryzyko zgonu z powodu chorób odtytoniowych jest takie jak u osoby nigdy nie palącej - mówi Magdalena Cedzyńska, psycholog, psychoterapeuta,  kierownik Poradni Pomocy Palącym w Centrum Onkologii w Warszawie.  

Ekspertka podkreśla jednak, że rzucenie palenia w każdym wieku wydłuża oczekiwaną długość życia, np. zrobienie tego w 40. roku życia nawet o 10 lat.

- W dymie tytoniowym jest 7 tysięcy związków chemicznych, a 70 z nich jest rakotwórczych. Jest też cała gama  związków, które są kardiotoksyczne, czyli uszkadzają naczynia, oraz pneumotoksyczne czyli uszkadzające układ oddechowy. Palenie  jest przyczyną rozwoju nowotworów aż w 15 lokalizacjach, nie tylko raka płuc i krtani, o którym wszyscy wiedzą, ale też raka trzustki, pęcherza moczowego, nerek – wyjaśnia Magdalena Cedzyńska. 

Zaprzestanie palenia: silna wola może nie wystarczyć

Nie jest też prawdą, że do pożegnania z tytoniem każdemu potrzebna jest jedynie chęć i silna wola. 

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Dlaczego alkoholu nie zaleca się w profilaktyce chorób?

Alkohol wykazuje działanie prozdrowotne - badania obserwacyjne i eksperymentalne wykazały jego dobroczynny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. A jednak  nie został uznany za środek profilaktyczny. Wiesz, dlaczego?

- Czasami ta chęć nie wystarczy. Jeśli ktoś pali od wielu lat albo jest szczególnie wrażliwy na to działanie narkotyku, to jego organizm będzie produkował silne objawy odstawienia. Trwają one około trzech miesięcy. Wówczas możemy skorzystać z farmakoterapii, która jest dostępna, skuteczna, bezpieczna i dobrze przebadana przez lata – wyjaśnia Cedzyńska. 

Warto zadbać o wsparcie otoczenia i przygotować je na to, że przez kilka - kilkanaście tygodni będziemy zmagać się z trudnym wyzwaniem.

(Przemijające) objawy odstawienia palenia

  • znaczne pogorszenie samopoczucia,
  • nagłe, skrajne zmiany nastroju,
  • trudności w koncentracji,
  • niepokój,
  • stany lękowe,
  • bezsenność,
  • zwiększona drażliwość,
  • irytacja.  

Nic dziwnego, że wytrwanie w postanowieniu, że już nigdy nie sięgniemy po papierosa, może się dla niektórych okazać zbyt trudne, szczególnie w pierwszym roku od zerwania z nałogiem. Nerwowa sytuacja może sprawić, że znów zaciągniemy się papierosowym dymem. Przekonani, że taka wpadka przekreśla dotychczasowy wysiłek, zapalamy potem następnego papierosa i znów następnego. 

- Jeśli zdarzy nam się po rzuceniu palenia zaliczyć wpadkę, czyli zapalić papierosa, to oczywiście będzie nam trochę trudniej wytrwać w tym niepaleniu. Nasz organizm dostanie bowiem swoją porcję narkotyku, a wtedy receptory w mózgu uaktywniają się  i natychmiast domagają się więcej nikotyny. Trzeba jednak pamiętać, że rzucanie palenia nie jest jednorazowym aktem, lecz najczęściej wieloetapowym procesem. Zatem jeśli zdarzy nam się wpadka, to nie jest koniec świata. Dzięki temu czegoś się nauczyliśmy, bo możemy przeanalizować, w jakiej sytuacji sięgnęliśmy po papierosa i zaplanować  strategie na następną próbę.  Ważne, by dalej trwać w procesie uwalniania się od uzależnienia – podkreśla ekspertka.  

Nie należy zapominać, że w chwili kryzysu można zadzwonić do Telefonicznej Poradni Pomocy Palącym: 801 108 108, która działa od poniedziałku do piątku w godzinach: 11.00-19.00

Paulina Pomianowska dla zdrowie.pap.pl

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

    Prezydent Donald Trump ogłosił, że Coca-Cola, po rozmowie z nim, zgodziła się używać cukru trzcinowego zamiast syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS) w swoich napojach sprzedawanych w USA. W Europie producent tego napoju w klasycznej wersji używa cukru, ale HFCS występuje w wielu innych produktach. O to, czy jego ograniczenie może zatrzymać epidemię otyłości i poprawić zdrowotność społeczeństwa, wciąż spierają się naukowcy. 

  • Adobe Stock

    Jak rzucić palenie

    Wychodzenie z nałogu nikotynowego bywa długotrwałe, ponieważ nikotyna silnie uzależnia – pobudza mózgowy układ nagrody, wyzwalając dopaminę, czyli tzw. hormon szczęścia. To sprawia, że organizm zaczyna kojarzyć palenie z przyjemnością i ulgą, a zerwanie z tym mechanizmem wymaga czasu i zmiany nawyków. Trzeba nauczyć się zajmować i mózg, i ręce czymś innym oraz radzić sobie w sytuacjach, które uruchamiają odruch sięgania po nikotynę. O sposobach wychodzenia z nikotynizmu opowiada dr n. med. Magdalena Cedzyńska z Narodowego Instytutu Onkologii – PIB.

  • fot. Łukasz Kamiński

    Potrzeba większej edukacji w sprawie HIV

    Materiał promocyjny

    Polska potrzebuje edukacji, większego zainteresowanie testami w kierunku HIV i szerszego dostępu do profilaktyki przedekspozycyjnej - wnioski z panelu eksperckiego „Profilaktyka skojarzona jako odpowiedź na współczesne wyzwania związane z HIV/AIDS w Polsce”

  • AdobeStock

    Szybka reakcja może uratować życie

    Choć większość osób wie, że anoreksja jest trudna w leczeniu, to już nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest to choroba, która może skończyć się przedwczesną śmiercią. Tymczasem zdaniem specjalistów szybka reakcja na pierwsze sygnały psychiczne - zanim jeszcze pojawią się widoczne objawy fizyczne - może zwiększyć szanse na skuteczne leczenie aż o 50 proc.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP