Więcej kolonoskopii w społeczeństwie – mniej raka jelita grubego?
To FAKT! Kolonoskopia pozwala wykryć nie tylko wczesne zmiany nowotworowe, ale i polipy – niedające żadnych objawów łagodne gruczolaki, z których może rozwinąć się rak jelita grubego.
Polska należy, niestety, do krajów o największej liczbie zachorowań na raka jelita grubego w Europie, przy czym ich liczba stale rośnie. Zgodnie z Krajowym Rejestrem Nowotworów w 2010 roku wykryto raka jelita grubego u 16 tys. osób, teraz rocznie takich pacjentów ze świeżo zdiagnozowanym rakiem jest o 3 tysiące więcej.
Może być inaczej, co pokazuje przykład Stanów Zjednoczonych. Onkolog kliniczny dr Jacek Zwoliński wskazuje, że w tym kraju liczba zachorowań na raka jelita grubego od 20 lat stale spada. Jego zdaniem największy wpływ na taki trend ma nie tyle dieta i aktywność fizyczna (istotne w zapobieganiu tego rodzaju nowotworu), lecz poddawanie się kolonoskopii przez osoby w określonej grupie wiekowej, najbardziej zagrożonej wystąpieniem patologicznych zmian w jelicie grubym (co do zasady – po 50. roku życia).
Kolonoskopia jest jednym z bezpłatnych badań przesiewowych dostępnych w Polsce m.in. w ramach Programu Zapobiegania Nowotworom. Jednak w odpowiedzi na listowne zaproszenie na badanie zgłasza się zaledwie 17 proc. osób w wieku 55-64 lat.
Dlaczego to właśnie w tej grupie wiekowej trzeba poddać się kolonoskopii? Ponieważ u 25 proc. badanych stwierdza się polipy, a 5 proc. jest zagrożonych rozwojem raka jelita grubego. Tymczasem w USA aż 40 proc. Amerykanów z tej grupy wiekowej poddaje się badaniom kolonoskopowym.
Kolonoskopia nie należy do przyjemnych badań – polega na wziernikowym obejrzeniu przez specjalistę dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Nie musi być bolesne – dużo zależy od używanej aparatury. Są też osoby, które w ramach bezpłatnego badania kwalifikują się do podania znieczulenia ogólnego, zaś w wielu ośrodkach można – w razie braku przeciwskazań medycznych – je dokupić. W zamian za chwilowy dyskomfort otrzymujemy niemal pewność, że rak jelita nie będzie naszym problemem.
Inne czynniki, które pomagają ustrzec się przed tą chorobą to dieta obfitująca w warzywa i błonnik oraz ograniczająca spożycie mięsa (zwłaszcza przetworzonego i czerwonego) oraz alkoholu, szczupła sylwetka oraz dużo ruchu.
jw
Wypowiedzi i dane pochodzą z konferencji zorganizowanej przez Fundację EuropaColon Polska z okazji Światowego Dnia Przerzutowego Raka Jelita Grubego, który przypada 27 września.