Więcej kolonoskopii w społeczeństwie – mniej raka jelita grubego?

To FAKT! Kolonoskopia pozwala wykryć nie tylko wczesne zmiany nowotworowe, ale i polipy – niedające żadnych objawów łagodne gruczolaki, z których może rozwinąć się rak jelita grubego.

Polska należy, niestety, do krajów o największej liczbie zachorowań na raka jelita grubego w Europie, przy czym ich liczba stale rośnie. Zgodnie z Krajowym Rejestrem Nowotworów w 2010 roku wykryto raka jelita grubego u 16 tys. osób, teraz rocznie takich pacjentów ze świeżo zdiagnozowanym rakiem jest o 3 tysiące więcej.

Może być inaczej, co pokazuje przykład Stanów Zjednoczonych. Onkolog kliniczny dr Jacek Zwoliński wskazuje, że w tym kraju liczba zachorowań na raka jelita grubego od 20 lat stale spada. Jego zdaniem największy wpływ na taki trend ma nie tyle dieta i aktywność fizyczna (istotne w zapobieganiu tego rodzaju nowotworu), lecz poddawanie się kolonoskopii przez osoby w określonej grupie wiekowej, najbardziej zagrożonej wystąpieniem patologicznych zmian w jelicie grubym (co do zasady – po 50. roku życia).

Kolonoskopia jest jednym z bezpłatnych badań przesiewowych dostępnych w Polsce m.in. w ramach Programu Zapobiegania Nowotworom. Jednak w odpowiedzi na listowne zaproszenie na badanie zgłasza się zaledwie 17 proc. osób w wieku 55-64 lat.
Dlaczego to właśnie w tej grupie wiekowej trzeba poddać się kolonoskopii? Ponieważ u 25 proc. badanych stwierdza się polipy, a 5 proc. jest zagrożonych rozwojem raka jelita grubego. Tymczasem w USA aż 40 proc. Amerykanów z tej grupy wiekowej poddaje się badaniom kolonoskopowym.

Kolonoskopia nie należy do przyjemnych badań – polega na wziernikowym obejrzeniu przez specjalistę dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Nie musi być bolesne – dużo zależy od używanej aparatury. Są też osoby, które w ramach bezpłatnego badania kwalifikują się do podania znieczulenia ogólnego, zaś w wielu ośrodkach można – w razie braku przeciwskazań medycznych – je dokupić. W zamian za chwilowy dyskomfort otrzymujemy niemal pewność, że rak jelita nie będzie naszym problemem.

Inne czynniki, które pomagają ustrzec się przed tą chorobą to dieta obfitująca w warzywa i błonnik oraz ograniczająca spożycie mięsa (zwłaszcza przetworzonego i czerwonego) oraz alkoholu, szczupła sylwetka oraz dużo ruchu.

jw

Wypowiedzi i dane pochodzą z konferencji zorganizowanej przez Fundację EuropaColon Polska z okazji Światowego Dnia Przerzutowego Raka Jelita Grubego, który przypada 27 września.

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

    Czarny bez (Sambucus nigra) rośnie na obrzeżach pól, w parkach i w żywopłotach, a jego białe kwiaty i ciemne jagody od dawna trafiają do domowych spiżarni. W ostatnich latach krzew przyciąga również uwagę naukowców, którzy dokładniej opisują zarówno jego wartość odżywczą, jak i toksyczne pułapki. 

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • Lot w kosmos odbija się na zdrowiu

  • Luki w diagnostyce raka płuca

  • Cukrzyca typu 2 w pigułce

  • Adobe

    Trwają prace nad szczepionką przeciw „amebie zjadającej mózg”

    Śmierć 11-letniego chłopca, który w czerwcu 2025 roku zaraził się Naegleria fowleri podczas szkolnej wizyty w kompleksie termalnym Vadaš, a zmarł trzy dni później w szpitalu w Bratysławie, ponownie skierowała uwagę naszej części Europy na – skrajnie rzadką – „amebę zjadającą mózg”. Rok wcześniej na łamach „Gene” naukowcy opisali eksperymentalną szczepionkę peptydową zaprojektowaną tak, aby blokować inwazję pasożyta na nabłonek węchowy. 

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP