Celiakowi zaszkodzi nawet kęs tradycyjnego wigilijnego pieroga?

To FAKT! Osoby chorujące na celiakię nawet przy wigilijnym stole nie powinny dać się namówić na zjedzenie choćby jednego pieroga z mąki zawierającej gluten czy łyżkę tradycyjnej kutii. Na szczęście wiele potraw można przyrządzić z mąki bezglutenowej.

Fot. PAP
Fot. PAP

Jedynym dostępnym sposobem leczenia celiakii jest rygorystyczne przestrzeganie diety bezglutenowej. Nawet niewielka ilość glutenu może podrażnić błonę śluzową jelit osoby chorej. Za bezglutenowe uznaje się te produkty, które zawierają maksymalnie 20 mg glutenu na kilogram – zatem śladowe jego ilości.

Dolegliwości po zjedzeniu kęsa z pierogiem to najczęściej szybko występujące po zjedzeniu złe samopoczucie, biegunka, wzdęcia, ból brzucha.

Na szczęście na rynku polskim dostępnych jest wiele produktów, z których można przyrządzić bardzo dobre dania wigilijne. Bezpieczne dla celiaka produkty są opatrzone przekreślonym kłosem.

Uwaga! Nie tylko mąka pszenna zawiera gluten. Białko to naturalnie występuje także w mące żytniej, orkiszowej, jęczmiennej i większości rodzajów owsianej (z uwagi na „zanieczyszczenie” glutenem w procesie jej przygotowywania).

Tuż przed świętami proponujemy przygotowanie bezglutenowych, a pysznych pierogów. Przepis przygotował Matteo Brunetti, włoski kucharz, na specjalne warsztaty bezglutenowego gotowania zorganizowane przez jednego z producentów bezglutenowej żywności.

Bezglutenowe pierogi ze świeżym łososiem i serem ricotta (składniki na około 25 sztuk):

  • 300 g miksu mąki bezglutenowej, którą producent poleca do wypieku chleba lub przyrządzenia ciasta makaronowego/pierogowego
  • ¾ litra ciepłej wody (lepiej zawsze jednak dodawać jej do ciasta „na oko”)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 25 g płatków migdałowych
  • 250 – 350 g ricotty
  • 300 g płata ze świeżego łososia
  • Suszony koperek
  • 2 cytryny
  • (na wszelki wypadek) 2 jajka

Do miski wsypać mąkę, sól, dodać wodę. Wymieszać i dodać oliwę. Wyrobić ciasto, w razie konieczności dodając wodę lub mąkę. Następnie odłożyć je na 10-15 minut przykryte folią i w tym czasie przygotować farsz.

Pokroić łososia w kostkę, wymieszać z ricottą i przyprawić do smaku oliwą, solą, pieprzem i koperkiem.

Posypać blat mąką, rozwałkować ciasto, wykroić szklanką koła (lub pokroić na kwadraty) i formować pierogi. Gdyby ciasto się nie sklejało, można wspomóc się żółtkiem jaja.

Wrzucić pierogi do wrzącej wody, lekko podgotować, a przed podaniem podsmażyć na patelni z masłem i płatkami migdałów.

Smacznego!

Justyna Wojteczek, zdrowie.pap.pl

Źródło:

Konferencja połączona z warsztatem bezglutenowego gotowania z marką Shaer, która odbyła się 3 października 2019 r.

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Chrzan – świąteczny superfood

    Gdy w Wielkanoc zasiadamy do stołu, chrzan pojawia się w wielu domach jako konieczny dodatek do jaj, białej kiełbasy czy żurku. Ten ostry, wyrazisty w smaku korzeń ma właściwości, którym zawdzięcza uznanie nie tylko smakoszy, lecz także lekarzy i naukowców. 

  • Adobe Stock/MS

    Równowaga energetyczna klucz do zdrowia

    Człowiek w zależności np. od wieku, płci, aktywności fizycznej potrzebuje określonej ilości energii i składników odżywczych. Dlaczego normy żywieniowe zmieniają się i czy dotyczą wszystkich? Czym jest równowaga energetyczna i dlaczego jest kluczowa dla zdrowia? Jak przeliczyć tłuszcze, węglowodany czy alkohol na kalorie wyjaśnia dr inż. Agnieszka Woźniak, współautorka publikacji pt. „Normy dla populacji Polski” z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH–PIB.

  • Adobe Stock/Oksana Kuzmina

    Badanie: co czwarty przedszkolak ma nadwagę

    Choć coraz więcej niemowląt karmionych jest piersią, a ich dieta poszerzana jest umiejętniej, to wciąż jest ona nieodpowiednia. Zbyt mało w niej warzyw, olejów roślinnych, a na późniejszych etapach – innych wartościowych składników. Za dużo cukru, soli, produktów przetworzonych i podjadania. Rezultat? Co czwarty przedszkolak ma nadwagę – wynika z badania PITNUTS 2024 przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka oraz Fundację Nutricia.

  • Adobe

    Wielkanocna rzeżucha kontra złogi amyloidu

    Wielkanocny stół w Polsce trudno sobie wyobrazić bez świeżej zielonej rzeżuchy. Kiełki tej rośliny to jednak nie tylko ozdoba czy dodatek do dań. Naukowcy odkryli, że rzeżucha, czyli pieprzyca siewna (Lepidium sativum), zawiera związek o nazwie lepidyna B, który może odegrać istotną rolę w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Chrzan – świąteczny superfood

    Gdy w Wielkanoc zasiadamy do stołu, chrzan pojawia się w wielu domach jako konieczny dodatek do jaj, białej kiełbasy czy żurku. Ten ostry, wyrazisty w smaku korzeń ma właściwości, którym zawdzięcza uznanie nie tylko smakoszy, lecz także lekarzy i naukowców. 

  • Komórki macierzyste – nadzieja w leczeniu cukrzycy

  • Czy rządzi nami „gadzi mózg”?

  • Równowaga energetyczna klucz do zdrowia

  • Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka

  • AdobeStock

    Trendy na TikToku: szkodliwe, a nawet niebezpieczne

    Obserwujemy dziś 10 tys. dzieci w wieku od 10 do 18 lat, które publikują niepokojące i niebezpieczne treści w aplikacji TikTok. Ich wspólne motto to „nie radzę sobie z życiem". Dzielą się smutkiem, żalem, treściami autoagresywnymi czy suicydalnymi. Gdy sytuacja jest krytyczna (np. dziecko siedzi na moście lub na torach), zawiadamiamy odpowiednie organy – mówi Kinga Szostko, twórczyni portalu bezpiecznedziecko.org, w którym edukuje rodziców przed zagrożeniami czyhającymi na najmłodszych w sieci.

  • Wielkanocna rzeżucha kontra złogi amyloidu

  • Bullying karmi się ciszą i samotnością