Helicobacter pylori – jedna bakteria, wiele skutków

Powszechny w ludzkiej populacji zarazek Helicobacter pylori przyczynia się nie tylko do powstawania wrzodów żołądka; to także jeden z ważniejszych czynników rozwoju raka tego narządu. Ponadto bakteria może działać na mózg, zwiększając ryzyko chorób Alzheimera czy Parkinsona. 

Saiful52/AdobceStock
Saiful52/AdobceStock

Demencja przez bakterię

Mikroorganizm, który upodobał sobie żołądki ludzi, może podnosić zagrożenie chorobą Alzheimera – donieśli niedawno eksperci z McGill University. Chodzi o słusznie kojarzoną z wrzodami żołądka Helicobacter pylori. 

Badacze doszli do swojego wniosku po przeanalizowaniu danych na temat 4 mln mieszkańców Wielkiej Brytanii w wieku od 50 lat. Powodujące objawy zakażenie powodowało wzrost ryzyka rozwoju choroby Alzheimera o 11 proc. 

„Biorąc pod uwagę starzenie się światowej populacji, liczba przypadków demencji ma się nawet potroić w ciągu kolejnych 40 lat. Nadal nie ma skutecznych terapii dla tego schorzenia” – podkreśla prof. Paul Brassard, autor publikacji, która ukazała się w periodyku „Alzheimer’s & Dementia”.

„Liczymy na to, że nasze odkrycie dostarczy wglądu odnośnie potencjalnej roli H. pylori w rozwoju demencji i pomoże w opracowaniu strategii prewencyjnych, takich jak zindywidualizowane programy usuwania bakterii w celu zmniejszenia liczby zakażonych osób” – dodaje naukowiec.

Przez jelita do mózgu

Z kolei zespół z Louisiana State University odkrył, że osoby z chorobą Parkinsona są średnio od półtorakrotnie do trzykrotnie częściej zakażone H. pylori niż reszta populacji. To nie wszystko – osoby z chorobą, ale bez bakterii miały mniej upośledzone zdolności ruchowe, a usunięcie zarazka z organizmów pacjentów powodowało poprawę ich stanu. Polepszało się przy tym wchłanianie stosowanego w chorobie Parkinsona leku – lewodopy. 

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Parkinsonizm może zaczynać się w jelicie

Choroba Parkinsona związana z bakteriami zamieszkującymi jelito? Niewykluczone. Jeśli potwierdziłyby to kolejne badania, być może leki na parkinsonizm byłyby wymierzone w bakterie jelitowe. Możliwe byłoby też poznanie czynników dietetycznych chroniących przed tą chorobą.

Naukowcy przeanalizowali dostępne badania, aby przyjrzeć się potencjalnym mechanizmom stojącym za opisanymi efektami. Ich zdaniem wydzielane przez bakterię toksyny mogą uszkadzać komórki nerwowe. Infekcja może też uruchamiać silną reakcję zapalną powodującą uszkodzenia mózgu. Poza tym bakteria może utrudniać wchłanianie wspomnianego leku. 

Badacze przypominają, że choroba Parkinsona często jest poprzedzana zaburzeniami układu pokarmowego. Według jednej z teorii schorzenie powstaje właśnie w tym miejscu i rozwija się dalej przez tzw. oś jelito-mózg. 

„Dowodów na silne związki między chroniczną infekcją H. pylori, wrzodami żołądka i nasileniem objawów choroby Parkinsona jest coraz więcej” – informuje prof. David J. McGee, autor odkrycia. „Jednak hipoteza mówiąca, że zakażenie H. pylori jest czynnikiem predysponującym do zachorowania, wpływającym na przebieg choroby czy nawet bezpośrednią przyczyną jej rozwoju, jest jeszcze w dużej mierze niezbadana” – mówi ekspert. 

„Tego typu patologia układu pokarmowego może być bardziej złożona i obejmować obecność H. pylori, całą florę jelitową, stany zapalne, wadliwe zwijanie alfa-synukleiny (białko ważne dla komórek nerwowych – przyp. red.) w mózgu i jelicie, cholesterol i inne metabolity, a także ewentualne neurotoksyny pochodzące z bakterii czy źródeł pokarmowych. Usunięcie H. pylori czy przywrócenie odpowiedniej flory jelitowej u pacjentów z chorobą Parkinsona może osłabić objawy jelitowe, zaburzenia wchłaniania lewodopy oraz dysfunkcje motoryczne” – dodaje prof. McGee.

Popularny zarazek 

Tymczasem bakterię nosi w swoim organizmie ponad połowa mieszkańców Ziemi. Zakażenie następuje najczęściej już w dzieciństwie. Sprzyja mu życie w zatłoczonym środowisku, ze słabym dostępem do czystej wody, w rozwijającym się kraju oraz z osobą, która jest już zainfekowana. To powszechna przyczyna pojawienia się stanów zapalnych oraz wrzodów żołądka, choć większość ludzi nie będzie odczuwało żadnych objawów. 
Do typowych symptomów zakażenia H. pylori należy ból (często piekący) w okolicach żołądka. Może się on nasilać, gdy żołądek jest pusty. Mogą też pojawiać się nudności, spadek apetytu, częste odbijanie się, niezamierzona utrata wagi. W przypadku takich objawów trzeba zasięgnąć porady lekarza. Jeśli ból stanie się na tyle silny, że będzie wybudzał w nocy, pojawi się krwawy lub czarny stolec albo wymioty z krwawą lub przypominającą ziarna kawy treścią, trzeba natychmiast wezwać pomoc medyczną.

Fot.PAP

Dbajmy o dobre bakterie w jelitach

Rośnie ryzyko raka

Wynikające z zakażenia problemy z żołądkiem mogą być jednak dużo poważniejsze niż i tak już groźne wrzody. H. pylori to jeden z ważniejszych czynników rozwoju raka żołądka, choć według opublikowanej w ubiegłym roku analizy ponad tysiąca badań, statystycznie wpływ ten mocno różni się zależnie od części świata. Na przykład w Szwecji obecność bakterii u pacjentów z tym nowotworem była prawie zerowa, a w Japonii przekroczyła 90 proc. 

„Powszechność infekcji H. pylori u pacjentów z rakiem żołądka w naszej metaanalizie i systematycznym przeglądzie badań silnie się różniła zależnie od regionu. Zaobserwowaliśmy, że w krajach rozwiniętych bakterię ma duża liczba pacjentów. Na podstawie tych danych w różnych częściach można rozpocząć lokalne działania zapobiegające zakażeniom i usuwające bakterię, co pozwoli uniknąć powodowanych przez nią komplikacji” – piszą naukowcy w swojej publikacji. 

Podejrzewa się też, że bakteria może przyczyniać się do innych nowotworów, głównie jelita grubego. Okazuje się przy tym, że nie wszystkie szczepy bakterii są równie rakotwórcze. Szczególnie groźne są te, które produkują pewną toksynę – CagA, która wnika między komórki wyściełające ścianę żołądka. Szkodliwemu działaniu mikroba może też sprzyjać palenie i konsumpcja dużej ilości soli oraz przetworzonego mięsa. 

Są też korzyści

Bakteria ma też swoje drugie oblicze. Według badań zakażeniu towarzyszy np. mniejsze ryzyko niektórych rodzajów raka przełyku. Według jednej z teorii wynika to z towarzyszącej infekcji zmniejszonej kwasowości wnętrza żołądka i związanym z tym mniejszym ryzykiem pojawienia się choroby refluksowej przełyku. Niektóre badania wskazują również na ochronną rolę H. pylori w przypadku innych zaburzeń, w tym nieswoistych zapaleń jelit. Na przykład analiza dostępnych publikacji naukowych wykonana przez zespół z Chińskiej Akademii Nauk wskazała ochronne działanie odnośnie ryzyka tego zaburzenia. 

Fot. PAP

Rak żołądka: objawy, diagnoza, terapia, profilaktyka

Wzdęcia, odbijanie, brak łaknienia, ból brzucha - łatwo zlekceważyć takie objawy, bo trudno je przypisać jednej, konkretnej chorobie. Jeśli się utrzymują, lepiej poszukać przyczyn dolegliwości - zdarza się, że są to objawy raka żołądka. Im wcześniej wykryty, tym lepiej, choć obecnie są też opcje leczenia dla pacjentów z zaawansowanym stadium. Można zmniejszyć ryzyko jego rozwoju i zwiększyć szanse na wczesne jego wykrycie. Dowiedz się więcej.

„Pozytywna rola H. pylori w ryzyku astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz nieswoistych zapaleń jelit zmieniła obraz tej bakterii ze szkodliwego, powodującego choroby patogenu na obraz pożytecznego organizmu” – mówi dr Hong Yang, autorka pracy, która ukazała się na łamach „Chinese Medical Journal”. 

Jednym z mechanizmów działania bakterii może być w tym wypadku korzystny wpływ na florę jelitową – uważają naukowcy. W niektórych badaniach usunięcie tego mikroorganizmu powodowało spadek różnorodności mikrobiologicznej w układzie trawiennym, którą udawało się jednak przywrócić z pomocą probiotyków. 

„Obok powodowania zmian w mikrośrodowisku jelitowym, H. pylori oddziałuje z mikrobiotą jelita grubego, powodując powstanie nowej równowagi chroniącej przed zapaleniem jelit” – wyjaśnia dr Yang. „Zamiast prowadzonego według niektórych zaleceń nieselektywnego niszczenia bakterii, jej wybiórcze usuwanie i obserwacja różnych grup pacjentów o wysokim ryzyku zakażenia H. pylori to najlepszy sposób działania” – dodaje badaczka. 

Źródła:
Opracowanie Mayo Clinic na temat H. pylori

Doniesienie na temat związków między zakażeniem H. pylori i chorobą Alzheimera

Doniesienie na temat związków między zakażeniem H. pylori i chorobą Parkinsona

Opracowanie National Cancer Institute na temat raka żołądka i H. pylori

Analiza badań poświęcona występowaniu raka żołądka i zakażeń H. pylori w różnych częściach świat

Doniesienie na temat związków między H. pylori i nieswoistymi zapaleniami jelit

Marek Matacz
 

Autor

Marek Matacz

Marek Matacz - Od ponad 15 lat pisze o medycynie, nauce i nowych technologiach. Jego publikacje znalazły się w znanych miesięcznikach, tygodnikach i serwisach internetowych. Od ponad pięciu lat współpracuje serwisem "Zdrowie" oraz serwisem naukowym Polskiej Agencji Prasowej. Absolwent Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

ZOBACZ TEKSTY AUTORA

ZOBACZ PODOBNE

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Edukacja – klucz do zdrowego serca

    W kardiologii nie potrzebujemy rewolucji, ale poprawy istniejących rozwiązań. Kluczem do zdrowego serca jest profilaktyka i edukacja zdrowotna. Tymczasem w szkołach nie będzie obowiązkowa, co oznacza, że za chwilę może zniknąć. Jako środowisko lekarskie jesteśmy tym faktem zaniepokojeni – zaznacza prof. Maciej Banach, kardiolog, prezydent Międzynarodowego Panelu Ekspertów Lipidowych.

  • Stawianie baniek – metoda stara jak świat

  • Zakochanie – hormonalny doping

  • Złamane i szczęśliwe serca – również w medycynie

  • Chandra się zdarza, ale można jej zaradzić

  • AdobeStock/chayakorn

    Nie tyle grypa, co powikłania są obecnie problemem

    W Polsce wciąż trwa epidemia grypy, mimo że sezon infekcyjny zbliża się ku końcowi. Jednak to nie tyle ona sama jest niebezpieczna, co jej powikłania, których w tym roku jest wyjątkowo dużo.

  • Czy roślinny burger jest zdrowy?

  • Kiedy w domu jest za zimno… czyli zdrowie a niska temperatura